Siirry suoraan sisältöön

Korjausrakentamisen perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: TR00CF93

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Antti Kauppinen,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Tämän opintojakson tietoja ja taitoja tarvitset, jotta osaat arvioida rakennuksen korjaustarvetta sekä ymmärrät rakenteiden kuntotutkimusten tarpeen ja sisällön. Osaat valita rakennuksen tai rakenteen kunnolle soveltuvan korjausmenetelmän sekä laatia alustavan korjaussuunnitelman.

Opintojakson osaamiset:
Tieto ja ymmärrys: Tieto ja ymmärrys soveltuvista suunnittelumenetelmistä sekä niiden rajoituksista korjaussuunnittelussa.
Monialainen osaaminen: Kyky seurata tieteen ja teknologian kehitystä.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön: Kyky selvittää oman alan ammattikäytäntöä koskevat ohjeet ja turvallisuus-määräykset sekä soveltaa niitä.

Opintojakson tavoite:
Tunnistat eri aikakausien rakennukset ja niissä käytettyjä tyypillisiä rakenteita. Tunnet eri aikakausien riskirakenteita. Tunnet tärkeimmät rakennusosien vaurioitumisen syyt ja vaurioiden tutkimusmenetelmät. Osaat kuntotutkimuksen ja kuntoarvion laadinnan perusteet. Osaat analysoida kuntotutkimus-/kuntoarvioraportin sisällön sekä ymmärrät korjausmenetelmän valintaperusteet. Tunnet yleisimmät korjausmenetelmät. Osaat ottaa huomioon vaurioitumisilmiöitä rakennusten ylläpidossa. Tunnistat yleisimmät haitta-aineet. Edellä esitettyjen opintojakson perustehtävien lisäksi osaat perusteet kantavien rakenteiden tutkimus- ja korjausmenetelmistä. Osaat soveltaa rakennusfysiikan osaamista rakenteiden lämpö- ja kosteusteknisen toimintakyvyn arvioimiseksi.

Sisältö

Vanhat rakennukset ja rakenneratkaisut, riskirakenteet, vaurioitumisilmiöt, kuntoarviot, kuntotutkimukset, korjausmenetelmät, rakenteiden rakennusfysikaaliset tarkastelut.

Esitietovaatimukset

Rakennusfysiikan perusteet osaaminen; Kosteuden hallinta, Lämpö- ja kosteustekninentarkastelu vakio-olosuhteissa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Opiskelija tietää ja tunnistaa opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat ja hän osaa suorittaa opintojakson osaamistavoitteiden mukaiset tehtävät: (Vanhat rakennukset ja rakenneratkaisut sekä riskirakenteet, vaurioitumisilmiöt, kuntoarviot ja kuntotutkimukset, korjausmenetelmät ja rakenteiden rakennusfysikaaliset tarkastelut). Opiskelija voi osoittaa osaamisensa luettelemalla tavoitteiden mukaisia asioita.

Tyydyttävä (2): Opiskelija tietää, tunnistaa ja ymmärtää opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa kuvaamalla opintojaksolla käsiteltyjä aiheita systemaattisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet ja pystyy osoittamaan osaamistaan selkeästi ja ymmärrettävästi. Lisäksi hän kykenee jäsentämään oppimaansa havainnollisesti sekä soveltamaan oppimaansa käytännön tehtävissä.

Kiitettävä (4): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet kiitettävästi. Opiskelija osaa kuvata erilaisten ratkaisujen vaikutuksia ja tehdä perusteltuja valintoja vaihtoehtojen välillä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet erinomaisesti. Lisäksi opiskelija kykenee tarkastelemaan opintojakson aiheita teoreettisesti ja käytännössä kriittisesti soveltaen. Osaaminen osoitetaan johdonmukaisesti ja moniulotteisesti.