Siirry suoraan sisältöön

Rakenteiden mekaniikkaLaajuus (4 op)

Tunnus: TR00CF98

Laajuus

4 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Pekka Lähdesmäki,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Tämän opintojakson tietoja ja taitoja tarvitset, jotta pystyt ymmärtämään FEM perusteet ja pystyt hyödyntämään sovelluksia rakenteiden tukireaktioiden, rasitusten ja muodonmuutosten määrittämiseen.

Opintojakson osaamiset:
Tieto ja ymmärrys: Tieto ja ymmärrys soveltuvista analyysi-, suunnittelu- ja tutkimus/kehittämistekniikoista ja -menetelmistä sekä niiden rajoituksista omalla erikoistumisalalla.
Viestintä ja tiimityö: Kyky tehdä tehokkaasti yhteistyötä insinöörien ja muiden ammatti-ryhmien kanssa.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön: Käytännön taidot monimutkaisten teknisten suunnitelmien toteuttamiseksi.

Opintojakson tavoite:
Osaat tietokoneavusteisen rakenteiden suunnittelun perustasolla. Ymmärrät FEM-mitoituksen perusteet, mahdollisuudet ja rajoitukset. Pystyt valitulla sovelluksella määrittämään erilaisille rakennemateriaaleille ja –tyypeille tukireaktiot, siirtymät ja rasitukset mitoitusta varten. Nämä ovat samalla opintojakson perustehtäviä.

Sisältö

FEM teoria tiiviisti, FEM käsitteet ja mallin osat, Esimerkkirakenteiden mitoitusta: Palkki, Pilari, Kehä, Laatta.

1 op FEM perusteet ja käsitteet
1 op FEM käyttöliittymä ja perusteet
1 op Palkin mitoitussuureiden määritys sovelluksella
1 op Laatan mitoitussuureiden määritys sovelluksella

Esitietovaatimukset

Rakenteiden lujuusoppi -opintojakson osaamiset: Jännitysten määritys, taipumien ja siirtymien määritys kaavoilla, nurjahdus, kiepahdus, lommahdus, yhdistetyn jännityksen perusteet, rakenneosien mitoituksen perusteet, taipumat taulukoilla.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Opiskelija tietää ja tunnistaa opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat ja hän osaa suorittaa opintojakson osaamistavoitteiden mukaiset tehtävät: sauvarakenteen kuormitukset, kuormitusyhdistelyt, materiaalit. geometria ja tulosten dokumentointi FEM-sovelluksella. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa suorittamalla tavoitteiden mukaisia tehtäviä.

Tyydyttävä (2): Opiskelija tietää, tunnistaa ja ymmärtää opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa kuvaamalla opintojaksolla käsiteltyjä aiheita systemaattisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet ja pystyy osoittamaan osaamistaan selkeästi ja ymmärrettävästi. Lisäksi hän kykenee jäsentämään oppimaansa havainnollisesti sekä soveltamaan oppimaansa käytännön tehtävissä.

Kiitettävä (4): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet kiitettävästi. Opiskelija osaa kuvata erilaisten ratkaisujen vaikutuksia ja tehdä perusteltuja valintoja vaihtoehtojen välillä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija on saavuttanut opintojakson osaamistavoitteet erinomaisesti. Lisäksi opiskelija kykenee tarkastelemaan opintojakson aiheita teoreettisesti ja käytännössä kriittisesti soveltaen. Osaaminen osoitetaan johdonmukaisesti ja moniulotteisesti.