Siirry suoraan sisältöön

Pohjarakenteiden mitoitusLaajuus (3 op)

Tunnus: TR00CF99

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Hannu Haapamaa,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Tämän opintojakson tietoja ja taitoja tarvitset, jotta pystyt suunnittelemaan perustuksia ja tukirakenteita erilaisille maapohjille.

Opintojakson osaamiset:
Tieto ja ymmärrys: Tieto ja ymmärrys soveltuvista analyysi-, suunnittelu- ja tutkimus/kehittämistekniikoista ja -menetelmistä sekä niiden rajoituksista omalla erikoistumisalalla. Kyky kommunikoida tehokkaasti informaatiosta, ideoista, ongelmista ja ratkaisuista insinööri-yhteisössä.
Viestintä ja tiimityö: Kyky toimia tehokkaasti yksilönä ja tiimin jäsenenä sekä yrittäjänä.
Monialainen osaaminen: Kyky seurata tieteen ja teknologian kehitystä.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön: Kyky analysoida monimutkaisia teknisiä tuotteita, prosesseja ja järjestelmiä sekä tulkita oikein tällaisten analyysien tulokset kyeten valitsemaan ja omaten käytännön taidot soveltaa tilanteeseen soveltuvia, vakiintuneita analyyttisiä, laskennallisia ja kokeellisia tekniikoita ja menetelmiä.

Opintojakson tavoite:
Perusosaaminen: Osaat mitoittaa ja suunnitella kallion ja maanvaraiset sekä paaluperustusten anturat keskeisille kuormituksille, sekä osaat suunnitella maanpaineen kuormittamia rakenteita. Osaat määrittää maanvaraisen anturan painuman.

Edistynyt osaaminen: Edellä esitettyjen opintojakson perustehtävien lisäksi osaat mitoittaa ja suunnitella kallion ja maanvaraiset sekä paaluperustusten anturat myös epäkeskeisille kuormituksille sekä osaat mitoittaa rakenteen nosteelle ja hydrauliselle maapohjan nousulle. Lisäksi tiedät, miten paalun kantavuus määritetään.

Sisältö

1 op: Pilari- ja seinäanturan rakenteellinen mitoitus
1 op: Tukirakenteiden mitoitus
Paalun kantavuus, Paalutussuunnitelma, mitoitus nosteelle ja hydrauliselle maapohjan nousulle

Esitietovaatimukset

Pohjarakenteiden osaaminen perustamistapojen ja anturan koon määrittämisen osalta.
Rakenteiden lujuusoppi osaaminen: Jännitysten määritys, Taipumien ja siirtymien määritys kaavoilla, Yhdistetyn jännityksen perusteet, Rakenneosien mitoituksen perusteet.
Betoniaineopin osaaminen: Betoni materiaalina ja betonin ominaisuudet, betonin valmistus.
Teräsbetonirakenteiden suunnittelun perusteet osaaminen: Osaat suunnitella vaativuusluokaltaan tavanomaisen tason teräsbetonisia rakenteita murto- ja käyttörajatiloissa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Opiskelija tietää ja tunnistaa opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut asiat ja hän osaa suorittaa opintojakson tavoitteiden mukaiset perusosaamisen mukaiset tehtävät: keskeisesti kuormitetut maan- ja kallionvaraiset anturat, maanpaineen kuormittamat tukirakenteet. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa suorittamalla tavoitteiden mukaisia tehtäviä.

Tyydyttävä (2): Opiskelija tietää, tunnistaa ja ymmärtää opintojakson osaamistavoitteissa kuvatut perusosaamisen mukaiset asiat. Opiskelija voi osoittaa osaamisensa kuvaamalla opintojaksolla käsiteltyjä aiheita systemaattisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija on saavuttanut opintojakson perusosaamistavoitteet ja pystyy osoittamaan osaamistaan selkeästi ja ymmärrettävästi. Lisäksi hän kykenee jäsentämään oppimaansa havainnollisesti sekä soveltamaan oppimaansa käytännön tehtävissä.

Kiitettävä (4): Opiskelija on saavuttanut opintojakson perusosaamistavoitteet ja vähintään osan edistyneistä osaamistavoitteista: epäkeskeisesti kuormitetut maan- ja kallionvaraiset anturat, mitoitus nosteelle ja hydrauliselle maapohjan nousulle. Opiskelija osaa kuvata erilaisten ratkaisujen vaikutuksia, vertailla niitä keskenään sekä tehdä perusteltuja valintoja vaihtoehtojen välillä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija on saavuttanut kaikki opintojakson perusosaamistavoitteet ja lähes kaikki edistyneistä osaamistavoitteista. Opiskelija osaa arvioida erilaisten näkökulmien ja ratkaisujen yhteyksiä ja eroja eritellen ja kriittisesti. Osaaminen osoitetaan johdonmukaisesti ja moniulotteisesti.