Siirry suoraan sisältöön

Aikasarja-analyysi ja ennustaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: TT00CE04

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Juha Peltomäki,

Osaamistavoitteet

Aikasarja-analyysi ja ennustaminen ovat keskeisiä esimerkiksi talousennustuksessa, säämallinnuksessa ja energiamittauksissa. Tutustut erilaisiin aikasarjoihin sopiviin ennustamismenetelmiin ja opit myös visualisoimaan aikasarjoja.

EUR-ACE Tieto ja ymmärrys
Tiedät erilaisia aikasarjoihin sopivia ennustamisen menetelmiä.

EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Osaat soveltaa aikasarjojen analysointimenetelmiä. Osaat visualisoida aikasarjoja ja tunnistaa anomalioita. Osaat optimoida hyperparametreja.

Sisältö

Aikasarja-analyysin perusteet
Ennustamisen menetelmät: ARIMA, RNN, LSTM
Aikasarjojen visualisointi ja tulkinta
Aikasarjojen piirteytys
Jaksollisen datan mallintaminen
Anomalioiden tunnistaminen
Hyperparametrien optimointi

Esitietovaatimukset

Ohjelmoinnin perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1)
Tunnet aikasarjoihin sopivia ennustamisen menetelmiä. Tunnet joitakin aikasarjojen analysointimenetelmiä. Osaat visualisoida aikasarjan. Tunnistat hyperparametrit.

Tyydyttävä (2)
Osaat käyttää joitakin aikasarjoihin sopivia ennustamisen menetelmiä. Tunnet aikasarjojen analysointimenetelmiä. Osaat visualisoida aikasarjoja ja tunnistaa joitain anomalioita. Osaat muokata hyperparametreja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Osaat käyttää joitakin aikasarjoihin sopivia ennustamisen menetelmiä. Osaat käyttää joitakin aikasarjojen analysointimenetelmiä. Osaat visualisoida aikasarjoja ja tunnistaa anomalioita. Osaat käyttää hyperparametreja.

Kiitettävä (4)
Osaat käyttää ja vertailla aikasarjoihin sopivia ennustamisen menetelmiä. Osaat käyttää aikasarjojen analysointimenetelmiä. Osaat visualisoida aikasarjoja sekä tulkita anomalioita. Osaat käyttää hyperparametreja ja analysoida tuloksia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5)
Osaat käyttää aikasarjoihin sopivia ennustamisen menetelmiä ja perustella niiden sopivuuden liiketoimintaongelmaan. Osaat suositella aikasarjojen analysointimenetelmiä tiettyihin liiketoimintaongelmiin. Osaat visualisoida aikasarjoja sekä tunnistaa anomalioita ja trendejä. Osaat käyttää hyperparametreja ja tulkita tulokset.