Siirry suoraan sisältöön

LähiverkotLaajuus (5 op)

Tunnus: TT00CE20

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Karo Saharinen,

Osaamistavoitteet

Opit lähiverkkojen protokollat, rakenteen ja niiden suunnittelun periaatteet. Opit hakemaan tietoa alan standardeista ja manuaaleista ratkaistakseen tietoverkko-ongelmia lähiverkoissa. Tavoitteena on, että tunnet protokollat ja tiedonsiirron periaatteet lähiverkoissa. Osaat lähiverkoissa käytetyt teknologiat ja protokollat, sekä osat konfiguroida ne. Osaat suunnitella lähiverkot käyttäen eri tietoverkkolaitteita. Osaat, kuinka lähiverkot yhdistävät eri päätelaitteita runkoverkkoon.

EUR-ACE Tieto ja ymmärrys
Tunnet tiedonsiirtoverkkoon liittyvät käsitteet ja tärkeimpien verkon aktiivilaitteiden tiedonvälityksen periaatteet sekä keskeisimmät tehtävät. Ymmärrät tiedonsiirron vaiheet ja osaat suunnitella lähiverkkoja

EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Osaat suunnitella ja toteuttaa lähiverkon ja liittää siihen keskeisimmät palvelut. Osaat analysoida verkossa esiintyvää tietovirtaa.

EUR-ACE Tutkimukset ja tiedonhaku
Osaat suunnitella ja toteuttaa lähiverkon sekä analysoida siinä liikkuvaa verkkoliikennettä ja tulkita tuloksia ja tehdä siitä johtopäätöksiä. Osaat käyttää simulaatiotyökaluja suunnittelun apuna

Sisältö

Lähiverkoissa käytettäviä teknologioita on useita ja niiden kehitys on jatkuvaa. Opintojakson toteutuksessa kuvataan sen hetkiset, olennaiset teknologiat. Tämä opintojaksokuvauksessa kuvattava lista on suuntaa antava:

Spanning Tree –protokollan eri variaatiot (MSTP, PVLANSTP)
Lähiverkon kytkinten hallinnointiteknologiat (esim. Virtual-chassis/Stacking)
Yksityiskohtaisempi virtuaalisten lähiverkkojen suunnittelu (Ethernet/VLAN, PVLAN, QinQ)
Langattomat lähiverkot (WLAN –controller, Mesh)
Lähiverkkojen reititystekniset yksityiskohdat (L3 kytkentä, reititysprotokollien prioriteetit ja tarkempi reitin valinta esim. longest prefix yms.)
OSI mallin kerroksen 2 turvallisuus (Network Access Control, L2 security, IPv6 L2 ominaisuudet)

Esitietovaatimukset

Tietoverkot
Palvelimet ja kontitus
Linuxin käyttö ja hallinta

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1)
Opiskelija hallitsee välttävästi lähiverkkojen teorian ja tunnistaa joitain osioita olemassa olevista lähiverkoista. Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia ongelmia lähiverkoissa. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia pienestä lähiverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Tyydyttävä (2)
Opiskelija hallitsee tyydyttävästi lähiverkkojen teorian ja tunnistaa osioita olemassa olevista lähiverkoista. Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia ongelmia lähiverkoissa. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia pienestä lähiverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija hallitsee hyvin lähiverkkojen teorian ja tunnistaa osioita olemassa olevista lähiverkoista. Opiskelija osaa ratkaista ongelmia lähiverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia lähiverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Kiitettävä (4)
Opiskelija hallitsee kiitettävästi lähiverkkojen teorian ja tunnistaa osioita olemassa olevista lähiverkoista. Opiskelija osaa ratkaista ongelmia lähiverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia lähiverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5)
Opiskelija hallitsee erinomaisesti lähiverkkojen teorian ja tunnistaa kattavasti osioita olemassa olevista lähiverkoista. Opiskelija osaa ratkaista monimutkaisia ongelmia lähiverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa skaalautuvan lähiverkon perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija hallitsee välttävästi lähiverkkojen teorian ja tunnistaa joitain osioita olemassa olevista lähiverkoista. Opiskelija osaa ratkaista ongelmia lähiverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia pienestä lähiverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.