Siirry suoraan sisältöön

RunkoverkotLaajuus (5 op)

Tunnus: TT00CE28

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Karo Saharinen,

Osaamistavoitteet

Opit runkoverkkojen rakenteen, protokollat ja niiden suunnittelun periaatteet. Opit hakemaan tietoa alan standardeista ja manuaaleista ratkaistaksesi tietoverkko-ongelmia runkoverkoissa.

Tavoitteena on, että tunnet protokollat ja tiedonsiirron periaatteet runkoverkoissa. Osaat runkoverkoissa käytetyt teknologiat ja protokollat, sekä osaat konfiguroida ne. Osaat suunnitella runkoverkon muodostamiseen tarvittavat konfiguraatiot protokollille. Osaat hakea tietoa alan standardeista ja laitevalmistajien manuaaleista ongelmanratkaisemiseksi runkoverkoissa. Osaat, kuinka runkoverkot kytkeytyvät asiakkaiden konesali- ja lähiverkkoihin, sekä toisiin runkoverkkoihin.

EUR-ACE Tieto ja ymmärrys
Sinulla on tieto ja ymmärrys runkoverkkojen suunnittelusta

EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Tunnet tietoverkoissa käytettävän teknologian, terminologian ja dokumentaation. Osaat suunnitella ja toteuttaa tietoverkkoja.

EUR-ACE Tutkimukset ja tiedonhaku
Kykenet työskentelemään laboratorioympäristössä ja osaat käyttää soveltuvia tietolähteitä sekä tehdä simulaatioita

Sisältö

Runkoverkoissa käytettäviä teknologioita on useita ja niiden kehitys on jatkuvaa. Opintojakson toteutuksessa kuvataan sen hetkiset, olennaiset teknologiat. Tämä opintojaksokuvauksessa kuvattava lista on suuntaa antava:

Runkoverkon sisäisen reitityksen tarkemmat yksityiskohdat (Open Shorest Path First, Intermediate System to Intermediate System ja Internal Border Gateway Protocol)
Runkoverkkoja yhdistävän reitityksen tarkemmat yksityiskohdat (External Border Gateway Protocol, BGP Metrics)
Runkoverkkojen asiakasliikennettä eriyttävät ja liikenteenohjausta nopeuttavat teknologiat (LDP, MPLS-VPN, L2circuit, VPLS, Logical-systems, Routing-instances, Virtual Routing and Forwarding)
Runkoverkkojen liikenteen priorisointi (Quality of Service, DiffServ, DSCP)
Runkoverkkojen liikenteenohjaus (Traffic Engineering, Segment Routing)

Esitietovaatimukset

Tietoverkot
Palvelimet ja kontitus
Lähiverkot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1)
Opiskelija hallitsee välttävästi runkoverkkojen teorian ja tunnistaa joitain osioita olemassa olevista runkoverkoista. Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia ongelmia runkoverkoissa. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia pienestä runkoverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Tyydyttävä (2)
Opiskelija hallitsee tyydyttävästi runkoverkkojen teorian ja tunnistaa osioita olemassa olevista runkoverkoista. Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia ongelmia runkoverkoissa. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia pienestä runkoverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija hallitsee hyvin runkoverkkojen teorian ja tunnistaa osioita olemassa olevista runkoverkoista. Opiskelija osaa ratkaista ongelmia runkoverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia runkoverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Kiitettävä (4)
Opiskelija hallitsee kiitettävästi runkoverkkojen teorian ja tunnistaa osioita olemassa olevista runkoverkoista. Opiskelija osaa ratkaista ongelmia runkoverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia runkoverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5)
Opiskelija hallitsee erinomaisesti runkoverkkojen teorian ja tunnistaa kattavasti osioita olemassa olevista runkoverkoista. Opiskelija osaa ratkaista monimutkaisia ongelmia runkoverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa skaalautuvan runkoverkon perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija hallitsee välttävästi runkoverkkojen teorian ja tunnistaa joitain osioita olemassa olevista runkoverkoista. Opiskelija osaa ratkaista ongelmia runkoverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia pienestä runkoverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.