Siirry suoraan sisältöön

KonesaliverkotLaajuus (5 op)

Tunnus: TT00CE29

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Karo Saharinen,

Osaamistavoitteet

Opit konesalitietoverkkojen rakenteen, protokollat ja niiden suunnittelun periaatteet. Opit hakemaan tietoa alan standardeista ja manuaaleista ratkaistakseen tietoverkko-ongelmia konesaleissa.

Tavoitteena on että tunnet protokollat ja tiedonsiirron periaatteet konesaleissa. Osaat konesaleissa käytetyt teknologiat ja protokollat, sekä osaat konfiguroida ne. Osaat suunnitella konesaliverkon käyttäen kytkimiä ja palvelimia. Osaat hakea tietoa alan standardeista ja laitevalmistajien manuaaleista ongelmanratkaisemiseksi konesaleissa. Osaat kuinka konesalit kytkeytyvät lähiverkkoihin ja toisiin konesaleihin runkoverkon avulla.

EUR-ACE Tieto ja ymmärrys
Osaat konesalien rakenteiden keskeiset suunnittelu menetelmät. Tunnet laitteiden liityntärajapintoja ja ymmärrät konesalien verkkorakenteen perusideologian.

EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Osaat soveltaa konesaliverkkojen osaamista laitteiden väliseen kommunikointiin.

EUR-ACE Tutkimukset ja tiedonhaku
Osaat suunnitella ja toteuttaa konesaliverkkoja, tulkita lähtötietoja ja tuloksia sekä arvioida toimivuutta sekä työskennellä ympäristössä turvallisesti.

Sisältö

Konesaliverkoissa käytettäviä teknologioita on useita ja niiden kehitys on jatkuvaa. Opintojakson toteutuksessa kuvataan sen hetkiset, olennaiset teknologiat. Tämä opintojaksokuvauksessa kuvattava lista on suuntaa antava:

Konesalien tietoliikenneprofiilin tunteminen (East-West & North-South paradigmat)
Skaalautuva konesalitopologiat (Top of Rack switch, Data Center Fabric, Leaf and Spine)
Vikasietoisen kytkinverkon teknologiat (LACP, LAG)
Hajautetut konesalia suojaavat palomuuriteknologiat (HA-FW)
Palvelimien kovalevyverkot (SAN ratkaisut)
Konesalien virtualisointikerroksen migraation ja vikasietoisuuden mahdollistavat verkkoteknologiat (overlay networks)

Esitietovaatimukset

Tietoverkot
Palvelimet ja kontitus
Lähiverkot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1)
Opiskelija hallitsee välttävästi konesaliverkkojen teorian ja tunnistaa joitain osioita olemassa olevista konesaliverkoista. Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia ongelmia konesaliverkoissa. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia pienestä konesaliverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Tyydyttävä (2)
Opiskelija hallitsee tyydyttävästi konesaliverkkojen teorian ja tunnistaa osioita olemassa olevista konesaliverkoista. Opiskelija osaa ratkaista yksinkertaisia ongelmia konesaliverkoissa. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia pienestä konesaliverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3)
Opiskelija hallitsee hyvin konesaliverkkojen teorian ja tunnistaa osioita olemassa olevista konesaliverkoista. Opiskelija osaa ratkaista ongelmia konesaliverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia konesaliverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Kiitettävä (4)
Opiskelija hallitsee kiitettävästi konesaliverkkojen teorian ja tunnistaa osioita olemassa olevista konesaliverkoista. Opiskelija osaa ratkaista ongelmia konesaliverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia konesaliverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5)
Opiskelija hallitsee erinomaisesti konesaliverkkojen teorian ja tunnistaa kattavasti osioita olemassa olevista konesaliverkoista. Opiskelija osaa ratkaista monimutkaisia ongelmia konesaliverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa skaalautuvan konesaliverkon perustuen vaatimusmäärittelyyn.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija hallitsee välttävästi konesaliverkkojen teorian ja tunnistaa joitain osioita olemassa olevista konesaliverkoista. Opiskelija osaa ratkaista ongelmia konesaliverkoista. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa osia pienestä konesaliverkosta perustuen vaatimusmäärittelyyn.