Siirry suoraan sisältöön

OrkesterinjohtoLaajuus (5 op)

Tunnus: KP00CC83

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Rita Varonen
  • Sami Sallinen

Osaamistavoitteet

Olet perehtynyt orkesterinjohtajan työn eri osa-alueisiin, tunnet orkesterin instrumenttina ja osaat lukea erilaisia orkesteripartituureja. Osaat hahmottaa myös nykymusiikin partituurit. Hallitset orkesterin johtamiseen ja harjoituttamiseen liittyvät taidot ja pystyt itsenäisesti työskentelemään erilaisten kokoonpanojen kanssa. Osaat lukea ja soittaa transponoivat instrumentit partituurista. Opit kommunikoimaan soittajien kanssa, johdat Kapubändissä sinfonisia kappaleita. Osaat johtaa vaihtelevia tahtilajeja sekä osaat ilmentää musiikkia nonverbaalisella kommunikaatiolla. Omaat valmiudet seurata digitalisaatiokehitystä. Osaat suunnitella, toteuttaa ja arvioida musiikin oppimistilanteita.Osaat äänittää harjoitukset ja konsertit ja analysoida äänitteet.

Sisältö

Opintojakson sisältö:
-Johtamis- ja harjoituttamistekniikka, käsien eriyttäminen
-Partituurianalyysi ja soitto
-Transponointi ja soitintuntemus
-Kapubändin johtaminen
-Ryhmänhallinta ja kommunikointi kapubändin soittajien kanssa
-Orkesterinjohtajan sanallisen ja sanattoman kommunikaation kehittäminen
-Digiosaamisen kehittäminen, videotallenteiden tuottaminen ja analysointi.

Esitietovaatimukset

Musiikinjohtamisen perusteet -opintojakso tai vastaavat tiedot ja taidot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Nonverbaalinen kommunikaatio ei juurikaan onnistu. Sisääntulojen ja artikulaatioiden näyttäminen ei onnistu tyydyttävästi. Et hallitse tyydyttävästi partituurien hahmottamista. Olet osallistunut Kapubändin ja pienryhmän toimintaan vain harvakseltaan.

Tyydyttävä 2:
Nonverbaalisessa kommunikaatiossa on vielä kehittämisen varaa. Sisääntulojen ja artikulaation näyttämisessä on vielä kehittämisen varaa. Hallitset partituurien hahmottamista tyydyttävästi. Olet osallistunut Kapubändin toimintaan silloin tällöin.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Osaat ilmaista nonverbaalisella tavalla itseäsi kohtuullisesti. Osaat näyttää sisääntulot ja artikulaatiot kohtuullisesti. Osaat välittää musiikin tulkintaa kohtuullisesti. Osaat hahmottaa partituuria kohtuullisesti. Olet osallistunut sekä Kapubändin että pienryhmän toimintaan koko lukuvuoden ajan.

Kiitettävä 4:
Osaat ilmaista nonverbaalisella tavalla itseäsi hyvin. Osaat hahmottaa partituuria hyvin. Näytät hyvin sisääntulot ja artikulaatiot. Osaat välittää musiikin nyanssit ja tulkintaa hyvin. Olet osallistunut Kapubändin toimintaan säännöllisesti siten että soittosi auttoi muita musisoimaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat johtaa orkesteria niin että nonverbaalisen kommunikaation myötä orkesteri soittaa hyvin kaikki nyanssit ja artikulaatiot. Osaat välittää musiikin tulkintaa soittajille. Olet osallistunut sekä Kapubändin toimintaan että pienryhmätunteihin säännöllisesti koko lukuvuoden ajan. Osaat lukea partituuria hyvin ja hahmotat hyvin transponoivat instrumentit. Omaat itsenäisen taiteellisen näkemyksen muodostamiseen ja musiikin esittämiseen tarvittavat musiikin tekniset ja tulkinnalliset taidot