Siirry suoraan sisältöön

TalotekniikkaLaajuus (5 op)

Tunnus: TE00CG96

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Marjukka Nuutinen

Osaamistavoitteet

Tavoitteena on ymmärtää talotekniikan tehtävät ja merkityksen energiatehokkuuden ja terveellisten sisäolosuhteiden näkökulmasta sekä tunnistaa sisäolosuhteille määräyksissä ja suosituksissa asetetut tavoitteet.

Tunnet keskeiset talotekniikan laitteet, järjestelmät, prosessit ja ymmärrät niiden vuorovaikutussuhteet. Ymmärrät yleisimpien lämmitys-, lämmönjako, ilmanvaihto-, jäähdytys- ja lämmöntalteenottoratkaisujen toimintaperiaatteet ja mitoituksen perusteet. Tunnet talotekniikassa käytetyt yleisimmät säätöperiaatteet. Osaat lukea yleisimpiä talotekniikan toimintakaavioita ja dokumentteja.

Tieto ja ymmärrys
Tunnet sisäolosuhteiden tavoitteet ja ymmärrät ratkaisujen merkityksen energiankulutuksen näkökulmasta. Ymmärrät keskeisten ratkaisujen toimintaperiaatteet ja mitoitusperusteet. Tunnet kiinteistöjen energiaratkaisujen tärkeimmät mitoitusperiaatteet.

Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Tunnet ratkaisuja koskevat ohjeet ja säädökset ja osaat soveltaa niitä laskennallisissa tarkasteluissa.

Sisältö

Sisäolosuhteet ja energiatehokkuus
Talotekniikan laitteet ja järjestelmät, kuten lämmitys- lämmin käyttövesi sekä ilmanvaihto- ja ilmastointiratkaisut
Taloteknisten prosessien mitoitus ja säätöstrategiat
Talotekniikan piirrosmerkit ja dokumentaatio

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1: Tunnet talotekniikan perustehtävät ja sisäolosuhteissa asetetut tavoitteet. Tiedät, millaisia laitteita ja prosesseja talotekniikkaan sisältyy. Tunnistat alan terminologian ja yleisimmät kaaviot. Osaat tehdä joitakin laskennallisia tarkasteluja prosessien mitoittamiseksi

Tyydyttävä 2: Tunnet talotekniikan keskeiset tehtävät ja hahmottaa sen merkityksen energiatehokkuudelle ja sisäolosuhteille. Tunnistat keskeiset talotekniikan laitteet, järjestelmät ja prosessit. Sinulla on käsitys järjestelmien toimintaperiaatteesta, mutta kokonaisuuden hahmottaminen on haasteellista. Osaat tehdä joitakin laskennalisia tarkasteluja prosessien mitoittamiseksi.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3: Tunnet keskeiset talotekniikan laitteet, järjestelmät ja prosessit sekä osaa tulkita näihin liittyviä kaavioita. Tunnet sisäolosuhteille määräyksissä ja suosituksissa asetetut tavoitteet. Tunnet talotekniikan keskeiset vaikutukset energiatehokkuuteen ja sisäolosuhteisiin. Tunnet keskeiset sähköisen talotekniikan järjestelmät. Osaat tehdä laskennallisia tarkasteluja taloteknisistä prosesseista.

Kiitettävä 4: Ymmärrät talotekniikan vaikutuksen sisäolosuhteisiin ja energiatehokkuuteen. Tunnet keskeisten taloteknisten prosessien vuorovaikutussuhteet sekä tavallisimmat säätöstrategiat. Ymmärrät sähköisen talotekniikan järjestelmien vaikutuksen turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. Osaat tehdä laskennallisia tarkasteluja taloteknisistä prosesseista.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5: Ymmärrät talotekniikan vaikutuksen sisäolosuhteisiin ja energiatehokkuuteen. Tunnet keskeisten taloteknisten prosessien vuorovaikutussuhteet sekä tavallisimmat säätöstrategiat ja kykenet analysoimaan järjestelmien toimintaa. Ymmärrät sähköisen talotekniikan järjestelmien vaikutuksen turvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. Teet luotettavia laskennallisia tarkasteluja taloteknisille prosesseille.