Siirry suoraan sisältöön

TeollisuustalousLaajuus (5 op)

Tunnus: TK00CG71

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Juha Sipilä

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus:
Johtamisen perustaitoihin kuuluu ymmärtää yrityksen liiketoiminnalliset ja taloudelliset perusteet, kyky tehdä analyysejä ja päätöksiä huomioiden sekä tekniset, taloudelliset että kestävän kehityksen näkökulmat. Tällä opintojaksolla tietämyksesi talouden ja laskennan hyödyntämisestä päätöksenteon tukena kehittyy ja saat hyvät valmiudet soveltaa oppimaasi käytäntöön.

Opintojakson osaamiset:
Opintojaksolla edistettävät ja arvioitavat osaamiset: liiketoimintaosaaminen, tekniikan soveltaminen käytäntöön digitaalisia työvälineitä käyttäen sekä viestintä ja tiimityö.

Opintojakson osaamistavoite:
Sisäistät yritystalouden perusteet ja opit ymmärtämään yrityksen toiminnan suunnittelua ja ohjausta tukevia taloudellisia laskelmia. Tunnet valmistavan teollisuuden keskeiset kustannustekijät sekä hinnoittelun periaatteet.

Sisältö

Opintojaksolla opiskelet seuraavia aiheita: Talouden ohjaus ja laskentatoimi, Kustannuslaskenta, Kannattavuuslaskenta, Teollisen toiminnan kustannusrakenne ja hinnoittelu, Varastonhallinnan kustannusrakenne ja käyttöpääoma.

Esitietovaatimukset

Konetekniikan perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1:
Tunnet yritystalouden perusteet ja ymmärrät yrityksen toiminnan suunnittelua ja ohjausta tukevia taloudellisia laskelmia. Tunnet valmistavan teollisuuden keskeiset kustannustekijät sekä hinnoittelun periaatteet.

Tyydyttävä 2:
Tunnet yritystalouden perusteet ja ymmärrät yrityksen toiminnan suunnittelua ja ohjausta tukevia taloudellisia laskelmia sekä osaat käyttää niitä perustapauksissa. Tunnet valmistavan teollisuuden keskeiset kustannustekijät sekä hinnoittelun periaatteet ja osaa valita teknisiä ratkaisuja laskentaa hyödyntäen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3:
Ymmärrät yritystalouden perusteet ja yrityksen toiminnan suunnittelua ja ohjausta tukevia taloudellisia laskelmia sekä osaat tulkita niitä. Tunnet valmistavan teollisuuden keskeiset kustannustekijät sekä hinnoittelun periaatteet ja osaa valita teknisiä ratkaisuja laskentaa hyödyntäen. Ymmärrät organisaation toimintaan liittyvät keskeiset liiketoiminnalliset ja taloudelliset perusteet.

Kiitettävä 4:
Ymmärrät organisaation toimintaan liittyvät keskeiset liiketoiminnalliset ja taloudelliset perusteet ja osaat käyttää vakiintuneita analysointimenetelmiä päätöksenteossa. Sinulla on kyky toimia tehokkaasti yksilönä ja tiimin jäsenenä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5:
Osaat soveltaa ja analysoida yrityksen toiminnan suunnittelua ja ohjausta tukevia taloudellisia laskelmia. Osaat analysoida teollisuuden keskeisiä kustannustekijöitä sekä hinnoittelun periaatteita.