Siirry suoraan sisältöön

SähkötekniikkaLaajuus (3 op)

Tunnus: TK00CG52

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Ari Latvala

Osaamistavoitteet

Tutustut sähkötekniikan perussuureisiin ja lainalaisuuksiin sekä opit soveltamaan niitä yksinkertaisiin tasa- ja vaihtosähköpiirien laskuihin. Tunnet tehon eri käsitteet ja ymmärrät niiden yhteyden yksi- ja kolmivaiheisiin sähkömoottorikäyttöihin. Tutustut teollisuudessa käytössä oleviin sähköjärjestelmiin. Opit sähköturvallisuuden perusasiat.

Tieto ja ymmärrys
Sinulla on tieto ja ymmärrys sähkötekniikan luonnontieteellisistä ja matemaattisista periaatteista. Ymmärrät vastuksen, kelan ja kondensaattorin toiminnan osana sähkölaitteiden rakennetta.

Monialainen osaaminen
Ymmärrät sähkötekniikan hyödyntämisen mahdollisuudet osana teollisuuden toimintaympäristöä. Sinulla on perustietämys sähkömoottorien käytöstä ja valinnastakriteereistä osana teollisuuden sähkökäyttöjä ja prosesseja. Ymmärrät moottorien merkityksen voiman ja momentin välittäjänä.

Sisältö

Sähköturvallisuuden perusteet
Sähkösuureet
Tasasähkön ja vaihtosähkön perusteet
Vastus, kela ja kondensaattori
Vaihtosähköpiirien tehosuureet
Sähkökoneiden toimintaperiaatteet ja rakenteet
Säädettyjen moottorikäyttöjen toimintaperiaatteet ja rakenteet
Sähkökäyttöjen valinnan ja ohjauksen periaatteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Tunnet sähkötekniikan tärkeimmät lait ja pystyt suorittamaan yksinkertaisia sähköpiirien laskutoimituksia. Tunnistat sähkökoneiden perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa.

Tyydyttävä (2): Tunnet sähkötekniikan perusperiaatteet ja osaat ratkaista yksinkertaisia sähköteknisiä ongelmia. Tunnet ja ymmärrät sähkökäyttöjen sekä niiden ohjausten perusteet ja rakenteet, mutta soveltaminen on haasteellista.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Sinulla on tieto ja ymmärrys tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeisestä teoriasta ja osaat soveltaa osaamistasi perusvirtapiirilaskuihin. Tunnet sähkökäyttöjen perusteet ja ymmärrät, mitä asioita pitää huomioida sähkökäyttöjen komponenttien valinnassa.

Kiitettävä (4): Sinulla on tieto ja ymmärrys sähkötekniikan luonnontieteellisistä ja matemaattisista periaatteista ja osaat itsenäisesti soveltaa eri menetelmiä sähköteknisiin ongelmiin. Hallitset sähkökäyttöjen perusteet ja osaat soveltaa tietoa sähkökäyttöjen komponenttien valinnassa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Sinulla on vahva tieto ja ymmärrys sähkötekniikan luonnontieteellisistä ja matemaattisista periaatteista sekä osaat hahmottaa kokonaisuuksia. Hallitset sähkökäyttöjen perusteet ja osaat soveltaa tietoa hahmottaen erilaisia vaihtoehtoisia toimivia kokonaisratkaisuja.