Siirry suoraan sisältöön

Fysioterapia tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyvyn ylläpitämisessä sekä kuntoutuksessaLaajuus (11 op)

Tunnus: FT00CK00

Laajuus

11 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Anu Myllyharju-Puikkonen
  • Lari Lautamäki

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opintojakson tarkoituksena on perehtyä tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyvyn ylläpitämiseen, vammojen ennaltaehkäisyyn sekä tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapiaan.

Opintojakson osaamiset

Ammatillinen vuorovaikutus
Fysioterapeuttinen arviointi
Fysioterapian menetelmät
Teknologia ja digitaalisuus

Opintojakson osaamistavoite

Opintojakson osaamistavoitteina on, että ymmärrät keskeiset tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä ylläpitävät keinot, vammaennaltaehkäisyn periaatteet sekä osaat tunnistaa ja nimetä työn kuormitustekijöitä. Osaamistavoitteena on myös, että tunnistat tuki- ja liikuntaelimistöön (tule) liittyviä riskitekijöitä sekä toimintarajoitteita. Osaat arvioida tule-toimintakykyä ja valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia arviointimenetelmiä. Osaat yhdistää arvioinnista saamaasi tietoa ja tehdä johtopäätöksiä. Osaat valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia harjoitteita ja ohjata niitä asiakkaalle. Lisäksi osaat käyttää manuaalisen terapian menetelmiä / mobilisointia ja stabilointia sekä fysikaalista terapiaa tarkoituksenmukaisesti.

Sisältö

Opintojakson keskeisenä sisältönä on tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyvyn riskitekijöiden tunnistaminen liittyen työhön sekä liikkumiseen, kivun & oireiden ennaltaehkäisyn periaatteet sekä tuki- ja liikuntaelimistön toimintarajoitteisen asiakkaan fysioterapianprosessin ymmärtäminen ja toteuttaminen liittyen yleisimpiin tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöihin.

Laaja-alainen, asiakaslähtöinen tuki- ja liikuntaelimistön tutkiminen ja arviointi elämänlaatu huomioiden (haastattelu, havainnointi, mittarien hyödyntäminen ja erotusdiagnostiset testit ja palpaatio)

Kliininen päättely (syy-seuraussuhteiden hahmottaminen ja niiden pohjalta tavoitteiden asettaminen)

Tarkoituksenmukaisten fysioterapiamenetelmien, erityisesti harjoitteiden asiakaslähtöinen valinta, progression suunnittelu ja ohjaus yleisimmissä rangan, ala- ja yläraajojen toimintarajoitteissa, lantionpohjan toimintahäiriöissä ja urheiluvammoissa.

Fysikaalisten hoitojen perusteet (US, lämpö- ja kylmähoidot) sekä ultraäänikuvantaminen.

Toimintakyvyn rakenteisen kirjaamisen perusteet.

Esitietovaatimukset

Toimintakyvyn arviointiosaaminen
Tuki- ja liikuntaelimistön anatomian ja fysiologian perusteet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1 Ymmärrät mitkä asiat liittyvät tuki- ja liikuntaelimistön toimintakyvyn / hyvinvoinnin ylläpitämiseen. Osaat tunnistaa ja nimetä työhön tai liikkumiseen/harjoitteluun liittyviä kuormitus- ja riskitekijöitä. Osaat arvioida tule-toimintakykyä ja valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia arviointimenetelmiä. Osaat hyödyntää arvioinnista saamaasi tietoa ja tehdä johtopäätöksiä. Osaat valita näyttöön perustuvia harjoitteita ja ohjata niitä. Lisäksi osaat antaa esimerkkejä manuaalisen terapian menetelmistä / mobilisoinnista ja stabiloinnista.

2 Ymmärrät tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä/hyvinvointia ylläpitävät keinot. Osaat tunnistaa ja nimetä työhön tai liikkumiseen/harjoitteluun liittyviä kuormitus- ja riskitekijöitä. Osaat arvioida tule-toimintakykyä ja valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia arviointimenetelmiä. Osaat yhdistää arvioinnista saamaasi tietoa ja tehdä johtopäätöksiä. Osaat valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia harjoitteita ja ohjata niitä asiakkaan kunto huomioiden. Lisäksi osaat käyttää manuaalisen terapian menetelmiä / mobilisointia ja stabilointia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3 Ymmärrät keskeiset tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä/ hyvinvointia ylläpitävät keinot ja osaat kuvata näitä asiakkaalle. Osaat tunnistaa ja nimetä työhön tai liikkumiseen/harjoitteluun liittyviä kuormitus- ja riskitekijöitä ylikuormituksen tai vammaennaltaehkäisyn näkökulmista. Osaat arvioida tule-toimintakykyä laaja-alaisesti ja valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia arviointimenetelmiä. Osaat yhdistää arvioinnista saamaasi tietoa, tehdä johtopäätöksiä ja kertoa niistä asiakkaalle. Osaat valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia harjoitteita, soveltaa ja ohjata niitä asiakaslähtöisesti. Lisäksi osaat käyttää manuaalisen terapian menetelmiä / mobilisointia ja stabilointia tarkoituksenmukaisesti.

4 Ymmärrät keskeiset tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä/ hyvinvointia ylläpitävät keinot osaat kuvata näitä asiakkaalle. Osaat tunnistaa ja nimetä työhön tai liikkumiseen/harjoitteluun liittyviä kuormitus- ja riskitekijöitä. Osaat arvioida tule-toimintakykyä laaja-alaisesti ja valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia ja asiakaslähtöisiä arviointimenetelmiä. Osaat yhdistää arvioinnista saamaasi tietoa laajasti ja tehdä johtopäätöksiä sekä kertoa yhteenvedosta asiakkaalle. Osaat valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia harjoitteita, soveltaa ja ohjata niitä asiakaslähtöisesti, asiakkaan kokonaistilanne huomioiden. Lisäksi osaat soveltaa manuaalisen terapian menetelmiä / mobilisointia ja stabilointia.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 Ymmärrät keskeiset tuki- ja liikuntaelimistön toimintakykyä/ hyvinvointia ylläpitävät keinot ja osaat ohjata näitä yksilöllisesti asiakkaalle. Osaat tunnistaa ja analysoida työhön tai liikkumiseen/harjoitteluun liittyviä kuormitus- ja riskitekijöitä ylikuormituksen tai vammaennaltaehkäisyn näkökulmista. Osaat kerätä tietoa asiakkaan toimintakyvystä laaja-alaisesti ja asiakaslähtöisesti, elämänlaatu huomioiden ja valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia arviointimenetelmiä. Osaat yhdistää arvioinnista saamaasi tietoa, analysoida sitä ja tehdä johtopäätöksiä sekä kertoa yhteenvedosta ymmärrettävästi asiakkaalle. Osaat valita tarkoituksenmukaisia, näyttöön perustuvia harjoitteita, soveltaa ja ohjata niitä asiakaslähtöisesti toimintakyky ja elämänlaatu huomioiden. Lisäksi osaat soveltaa manuaalisen terapian menetelmiä / mobilisointia ja stabilointia asiakaslähtöisesti.