Siirry suoraan sisältöön

Ammatillisen kuntoutuksen palvelutLaajuus (5 op)

Tunnus: SZ00CI94

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Satu Tuomimäki,

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoituksena on saada perusosaaminen ammatillisen kuntoutuksen palvelujärjestelmästä, sen osa-alueista ja toimijoista, toimintaa ohjaavasta lainsäädännöstä, kuntoutuksen ajan sosiaaliturvasta ja kuntoutuksen vaikuttavuudesta.

Opintojakson osaamiset:

Kuntoutuksen palvelujärjestelmä

Opintojakson osaamistavoite:

Osaat kertoa, mitä ammatillisella kuntoutuksella tarkoitetaan ja tunnistat tilanteita, joissa se on tarkoituksenmukaista ja oikea-aikaista. Osaat kuvata ammatillisen kuntoutuksen järjestelmän toimijoineen. Tiedät keskeiset ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteet, niiden sisällöt ja kuntoutukseen liittyvän sosiaaliturvan. Osaat kuvata toimenpiteistä muodostuvien kuntoutusprosessien rakenteet. Ymmärrät kestävien kuntoutusratkaisujen tärkeyden ja osaat tarkastella kuntoutuksen vaikuttavuutta kriittisesti. Tiedät toimintaa ohjaavan lainsäädännön.

Sisältö

Opintojakson keskeisimpänä sisältönä on ammatillisen kuntoutuksen kokonaisuus, osa-alueet, toimijat ja lainsäädäntö; työeläkekuntoutus, tapaturmavakuutusyhtiöiden ja Kelan ammatillinen kuntoutus. Lisäksi tarkastelun kohteena on ammatillisen kuntoutuksen keskeiset käsitteet ja ilmiöt, kuntoutukseen liittyvä sosiaaliturva, erilaiset kuntoutusprosessit ja niiden eri vaiheet sekä kuntoutuksen vaikuttavuus.

Esitietovaatimukset

Työelämän, työn muutoksien ja niihin vaikuttavien seikkojen ymmärtäminen. Työkyvyn ja työkyvyn muutosten ymmärtäminen.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Osaat kuvailla ammatillista kuntoutusta ja sen palvelujärjestelmää toimijoineen. Osaat kuvata tilanteita, joissa ammatillinen kuntoutus on tarkoituksenmukaista ja oikea-aikaista. Osaat nimetä ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteet, niiden sisällöt ja sosiaaliturvan sekä kuvailla toimenpiteistä muodostuvia kuntoutusprosesseja ja käytäntöä. Osaat perustella kestävien kuntoutusratkaisujen tärkeyttä ja kuntoutuksen vaikuttavuutta.