Siirry suoraan sisältöön

Ympäristö- ja turvallisuusjohtaminenLaajuus (5 op)

Tunnus: YH00CL61

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Anne Törn-Laapio
  • Tarja Niemelä

Osaamistavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Toimintaympäristöä haastaa monet yhteiskunnalliset kriisit, jotka vaativat organisaatiolta ympäristö- ja turvallisuusriskeihin varautumista ja ennakointia. Lainsäädännön ja ulkoisten vaatimusten yhteensovittaminen organisaatioiden tarpeiden ja työhyvinvoinnin kanssa vaativat monipuolista turvallisuus- ja ympäristöriskien johtamisosaamista.

Ympäristö- ja turvallisuusjohtaminen on merkittävässä asemassa organisaation menestyksen ja kestävyyden kannalta ja luo myönteisiä vaikutuksia laajemmalle yhteiskuntaan.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Liiketoimintayksikkö on sitoutunut Principles of Responsible Management Education (PRME) -verkoston tavoitteisiin kehittää tulevaisuuden vastuullisia päätöksentekijöitä ja edistää kestävää kehitystä. Tämä opintojakso tukee ensisijaisesti seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita: 2, 3, 4, 5, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ja 17.

Opintojakson osaamiset

Vastuullisuuden johtamisosaaminen
Osaat käynnistää ja toteuttaa vastuullista liiketoimintaa strategisten sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Palveluliiketoiminnan johtamisosaaminen
Osaat arvioida ja kehittää palveluliiketoiminnan johtamisen ja kehittämisen tueksi strategioita ja käynnistää kehittämistoimenpiteitä yhdessä sidosryhmien kanssa muuttuvissa ja ennakoimattomissa toimintaympäristöissä.

Työelämässä toimiminen
Osaat kehittää työyhteisön viestintää ja vuorovaikutuskulttuuria. Hyödynnät teknologian mahdollisuuksia kehittämisessä ja johtamisessa.

Kestävä kehitys
Osaat soveltaa kestävän kehityksen tietoa ja tulevaisuuskuvia kokonaisvaltaisesti kestävien ratkaisujen perustana. Kykenet johtamaan työyhteisöissä kestävien ratkaisujen ja toimintamallien etsimistä, käyttöönottamista ja vakiinnuttamista.

Opintojakson osaamistavoite

Pystyt suunnittelemaan ja toteuttamaan ympäristö- ja turvallisuusstrategioita organisaatioiden tarpeiden mukaisesti. Osaat arvioida ja analysoida ympäristö- ja turvallisuusriskejä huomioiden sidosryhmävastuullisuuden näkökulmat. Edistät organisaation kestävän kehityksen toteuttamista ympäristö- ja turvallisuusnäkökulmat huomioiden. Pystyt kommunikoimaan ympäristö- ja turvallisuusasioista organisaation keskeisille sidosryhmille. Osaat tunnistaa keskeisiä riskejä ja soveltaa riskienhallinnan menetelmiä organisaatiossa.

Sisältö

Lainsäädäntö, ympäristöjohtaminen, riskienhallinta, turvallisuuden johtaminen, vastuullisuusviestintä, sidosryhmävastuu, digitaalinen turvallisuus, case-esimerkit

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tunnistat ja luokittelet ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen keskeisiä käsitteitä. (1-2)

Osaat suunnitella valitsemaasi organisaatioon ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen näkökulmasta kehittämisprojektin. (1-2)

Esität havainnollisesti ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen kehittämisprojektin tulokset, mutta asiantuntijuuden osoittamisessa on puutteita. (1)

Esität havainnollisesti ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen kehittämisprojektin tulokset ja osoitat asiantuntijuutta kommunikaatiossa. (2)

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Havainnollistat ja jäsennät ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen käsitteitä perustellen niitä toimialan tarpeisiin kytkien. (3-4)

Osaat suunnitella ja toteuttaa valitsemaasi organisaatioon ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen näkökulmasta kehittämisprojektin, jolla on vaikutuksia työyhteisötasolla (3) ja organisaatiotasolla (4).

Huomioit ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen kehittämisprojektin tulosten kommunikoinnissa eri kohderyhmät ja osoitat vakuuttavaa asiantuntijuutta. (3-4)

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Arvioit ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen keskeisiä käsitteitä kriittisesti. (5)

Suunnittelet ja toteutat valitsemaasi organisaatioon ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen näkökulmasta kehittämisprojektin, jolla on vaikutuksia niin organisaatio- kuin sidosryhmätasolla. (5)

Tuotat uutta tietoa ympäristö- ja turvallisuusjohtamisen kehittämisprojektisi tuloksista valitsemasi organisaation keskeisille sidosryhmille ja huomioit esityksessäsi yhteiskunnallisen kontekstin osoittaen erityisasiantuntijuutta. (5)