Siirry suoraan sisältöön

Talouden johtaminen ja arviointi sosiaali- ja terveyspalveluissaLaajuus (5 op)

Tunnus: YSZZV700

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi
  • englanti

Vastuuhenkilö

  • Sirpa Tuomi, Hyvinvointiyksikkö

Osaamistavoitteet

Opiskelija
- tuntee terveydenhuollon taloushallinnon ja taloudellisen arvioinnin keskeiset teoriat ja osaa soveltaa niitä erilaisiin sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioihin.
- osaa analysoida kriittisesti sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden taloudellisia tietoja mikro- ja makrotasolla.
- tunnistaa sosiaali- ja terveydenhuollon johtamisen rahoituksen ja taloudellisen arvioinnin haasteita.
- hallitsee erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon taloudellisen arvioinnin menetelmiä.
- ymmärtää ja osaa ottaa huomioon taloudellisen päätöksenteon eettisiä kysymyksiä.
- pystyy arvioimaan, kehittämään ja toteuttamaan taloudellista arviointia sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatioiden taloudellisiin tietoihin perustuen.

Sisältö

- Johdatus sosiaali- ja terveydenhuollon taloushallintoon
- Taloudellisen tilanteen analysointi ja ennustaminen
- Sosiaali- ja terveydenhuollon taloudellisen arvioinnin teoria
- Kustannusanalyysi ohjelman arvioinnissa

Esitietovaatimukset

Opiskelijalla on perusosaaminen sosiaali- ja terveyspalveluissa tarvittavasta johtamisesta. Opiskelija tietää sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteen ja toiminna periaatteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Opiskelija tuntee terveydenhuollon taloushallinnon ja taloudellisen arvioinnin peruskäsitteet ja menetelmät, ohjauksen ja seurannan. Opiskelija ymmärtää taloudellisen arvioinnin perusmekanismit eri terveydenhuollon organisaatioiden taloudellisten tietojen perusteella. Opiskelija tuntee joitakin taloudellisia ja taloudellisia indikaattoreita.

Tyydyttävä 2
Opiskelija osaa soveltaa taloushallinnon ja taloudellisen arvioinnin peruskäsitteitä ja menetelmiä terveydenhuollossa, suunnittelussa, ohjauksessa ja seurannassa työssään. Opiskelija osaa toteuttaa taloudellisen arvioinnin, joka perustuu erilaisten terveydenhuollon organisaatioiden taloudellisiin tietoihin. Opiskelija soveltaa taloudellisia ja taloudellisia indikaattoreita työhönsä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Opiskelija hallitsee taloushallinnon ja taloudellisen arvioinnin peruskäsitteet ja menetelmät terveydenhuollossa, suunnittelussa, ohjauksessa ja seurannassa sekä soveltaa niitä käytännön johtamiseen. Opiskelija vastaa taloudellisesta arvioinnista, joka perustuu eri terveydenhuollon organisaatioiden taloudellisiin tietoihin. Opiskelija analysoi keskeiset taloudelliset ja taloudelliset indikaattorit ja ymmärtää niiden yhteydet toiminnan tehokkuuden arvioimiseksi.

Kiitettävä 4
Opiskelija hallitsee terveydenhuollon, suunnittelun, ohjauksen ja seurannan taloushallinnon ja taloudellisen arvioinnin peruskäsitteet ja menetelmät ja osaa laatia niihin perustuvia suunnitelmia. Opiskelija vastaa taloudellisesta arvioinnista, joka perustuu eri terveydenhuollon organisaatioiden taloudellisiin tietoihin. Opiskelija analysoi keskeiset taloudelliset ja taloudelliset indikaattorit ja ymmärtää niiden yhteydet toiminnan tehokkuuden arvioimiseksi.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Opiskelija osaa hallita ja ymmärtää terveydenhuollon, suunnittelun, ohjauksen ja seurannan taloudellisen johtamisen ja taloudellisen arvioinnin käsitteet ja menetelmät sekä osaa arvioida niitä kriittisesti valvontatehtävissä. Opiskelija osaa luoda taloudellisen arvioinnin eri terveydenhuollon organisaatioiden taloudellisiin tietoihin perustuen. Opiskelija osaa arvioida ja kriittisesti tutkia taloudellisia ja taloudellisia indikaattoreita ja soveltaa niitä toiminnan tehokkuuden arviointiin.