Siirry suoraan sisältöön

OhjelmointiLaajuus (7 op)

Tunnus: HTO10104

Laajuus

7 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija hallitsee ohjelman suunnittelun, tieto- ja ohjausrakenteiden perusteet sekä pystyy tuottamaan pienimuotoisia ohjelmia ohjelmankehitysympäristössä. Opiskelija tuntee tiedon esitysmuodot tietokoneessa sekä algoritmien perusteet ja logiikan alkeet.
Opiskelijat hallitsevat olio-ohjelmoinnin periaatteet, osaavat suunnitella ja toteuttaa luokkia sekä käyttää valmiita luokkakirjastoja.

Sisältö

Muuttujat ja tietotyypit
Operaattorit ja lauseet
Ohjausrakenteet
Taulukot
Metodit
Poikkeukset ja niiden käsittely, virheiden käsittely
Merkkijonojen ja tiedostojen käsittely
Olio-ohjelmoinnin perusteet
Rajapinnat

Esitietovaatimukset

Tieto- ja viestintätekniikan perusteet.
Tekstinkäsittelyn raportit JAMKin ohjeistuksen mukaan.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0, viikotehtävien palautus myöhästyy, monivalintaharjoituksen pistemäärä (kolmen yrityksen jälkeen) jää alle 75% tai opiskelija jättää saapumatta näyttötapaamisen.
0, mikäli näyttötapaamisen perusteella osaamisen taso ei täytä minimissään 1:en tasoa.

1: Opiskelija osaa käyttää ohjelmointiympäristöä tarkoituksenmukaisesti (projektit, luokat, debugger), sekä ymmärtää ja osaa käyttää muuttujia, operaattoreita ja ehtolausekkeita. Opiskelija ymmärtää päätös-, silmukka- ja haarautumisrakenteet ja osaa käyttää niitä tarkoituksenmukaisesti.Opiskelija osaa käyttää API:n valmiita luokkia ja luoda niistä olioita.

2: Opiskelija osaa tuottaa yksinkertaisen sovelluksen jossa on pari itse tehtyä luokkaa. Niistä on luotu olioita jotka toimivat pääohjelmassa. Olio-ohjelmoinnin peruskäsitteet ymmärretty.

3: Edellisen lisäksi opiskelija ymmärtää taulukoiden merkityksen ja käytön ohjelmoinnin työkaluna, sekä osaa käyttää niitä tarkoituksenmukaisesti. Opiskelija on tehnyt tehtävät kielen käytänteiden mukaisesti, sekä kommentoinut tehtävät asianmukaisesti.

4: Edellisen lisäksi opiskelija hallitsee poikkeukset ja virheiden käsittelyn. Opiskelija käyttää sovelluksessa useampia luokkia, perintää, rajapintoja ja olioiden välisiä vuorovaikutuksia.

5: Opiskelija toteuttaaa suunnitelmallisen sovelluksen jonka tulee sisältää ainakin seuraavia osioita:
- Käyttöliittymän erottaminen sovelluslogiikasta
- Useita omia luokkia, niistä luotuja olioita ja perintää.
- Poikkeusten ja virheiden asianmukainen käsittely

Opiskelija laatii ennen työn aloittamista suunnitelman, jonka hyväksyttää opintojakson opettajalla. Työn lopuksi opiskelija liittää työhönsä lyhyen raportin (esim. readme1st.txt) sovelluksen toteutetuista toiminnallisuuksista suunnitteluun peilaten.