Siirry suoraan sisältöön

Teorian perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: KMZM0010

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Säveltapailu: Opiskelija osaa laulaa ja kirjoittaa melodioita ja sointuja, jotka pohjautuvat moodeihin tai duuri-molli-tonaliteettiin. Hän osaa kirjoittaa ja lukea rytmejä, laulaa ja tunnistaa kuulemalla intervalleja musiikkiopistotason laajuisesti.

Musiikinteoria ja harmoniaoppi: Opiskelija tuntee länsimaisen tonaalisen musiikin keskeiset käsitteet ja hallitsee intervallit, asteikot, sointuanalyysin sekä pienoismuodot. Lisäksi hän on tutustunut äänenkuljetuksen perusteisiin harmoniaopin (kenraalibasson) laajudella.

Sisältö

Säveltapailu:

Länsimaisen tonaalisen musiikin melodiaa ja harmoniaa koskeva käsitteistö kuultuna, laulettuna ja kirjoitettuna. Moodit ja duuri-molli -tonaliteetti melodioiden ja sointujen perustana sekä rytmit, intervallit ja kolmi- ja nelisointuihin pohjautuvat sointusarjat kirjoitettuina ja kuultuina.

Teoria:

Musiikin teoria musiikkiopistotason laajuisesti. Teoriaosuuteen sisältyy mm. intervallit, sointuasteet käännöksineen (muunnesoinnut mukaan lukien), asteikot (moodit mukaanlukien), sointuanalyysiä.

Harmoniaoppi:

Äänenkuljetuksen perusteet harmoniaopin (kenraalibasson) laajuudella.

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Hyväksytty (S):
Hahmottaa melodista ja harmonista tekstuuria kuuntelun perusteella sekä hallitsee musiikin teoriaa ja äänenkuljetuksen perusteita musiikkiopistotason laajuisesti.
Hylätty (0):
Opintojakson suoritus on hylätty (0), mikäli opiskelija ei saavuta opintojakson läpäisylle asetettuja minimitavoitteita.