Siirry suoraan sisältöön

Automaatiotekniikan perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: TKNA0100

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Veli-Matti Häkkinen,

Osaamistavoitteet

Ymmärrät automaation merkityksen teollisuudelle ja tunnet automaatiototeutusten eri tasot teollisuuslaitoksessa. Tunnet ohjaus- ja säätötekniikassa käytettävät toimintaperiaatteet ja osaat toteuttaa yksinkertaisen ohjausjärjestelmän tyypillisiä laitteistorakenteita, liityntä- ja tiedonsiirtoratkaisuja sekä ohjelmointityökaluja käyttäen.
Tekniikan soveltaminen käytäntöön: Osaat valita ja käyttää tarkoituksenmukaisia laitteita, työvälineitä ja menetelmiä sekä yhdistää teoriaa ja käytäntöä laitekokonaisuuksien ohjausratkaisujen suhteen.

Sisältö

Kenttälaitteet (sähköiset ja pneumaattiset) Ohjelmoitavat logiikat Valvomot Hajautetut automaatiojärjestelmät PC-pohjaiset järjestelmät Ohjelmointityökalut

Esitietovaatimukset

Ei erityistä edeltävää osaamista.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Tunnistat perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on merkittäviä puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa. Pystyt toteuttamaan välttävästi yksinkertaisia laiteohjauksia.
Tyydyttävä (2): Tunnet perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden soveltamisessa. Pystyt kuitenkin toteuttamaan tyydyttävästi automaatiopiirien perusohjauksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Osaat opintojakson keskeiset asiat: - tunnet automaatiotekniikan peruskomponentit ja osaat tehdä perusteltuja valintoja niiden välillä kokonaisvaltaisesti - osaat käyttää ohjelmoitavien logiikoiden ohjelmointiympäristöä siten, että pystyt tekemään toimivan sovelluksen ja lukea ja muokata olemassa olevia laajempiakin ohjelmia - osaat käyttää työkaluja ohjelman seuraamiseen (monitorointiin) ja simulointiin. - tunnet keskeiset ohjelmointikielet (esitystavat) - ymmärrät erilaisia automaatiopiirien kytkentöjä - ymmärrät toimintaperiaatteet niin syvällisesti, että osaat paikantaa toimimattomuuden syyn
Kiitettävä (4): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä kriittisesti erilaisten automaatiopiirien käytännön toteutuksessa. Näkemyksesi järjestelmistä on niin vahvaa, että osataat hahmottaa vaihtoehtoisiakin ratkaisuja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä luovasti järjestelmäkokonaisuuksissa aina kenttälaitetasolle asti. Erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen kesken osaat tehdä kriittistä vertailua.