Siirry suoraan sisältöön

Automaatiotekniikan perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: TSAA0100

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Veli-Matti Häkkinen,

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää automaation merkityksen teollisuudelle ja tuntee automaatiototeutusten eri tasot teollisuuslaitoksessa. Hän tuntee ohjaus- ja säätötekniikassa käytettävät toimintaperiaatteet ja osaa toteuttaa yksinkertaisen ohjausjärjestelmän tyypillisiä laitteistorakenteita, liityntä- ja tiedonsiirtoratkaisuja sekä ohjelmointityökaluja käyttäen.

TSAPL – Prosessi-, laite- ja järjestelmäosaaminen
Opiskelija tuntee keskeiset prosesseissa käytettävät anturit, lähettimet ja toimilaitteet sekä osaa toteuttaa ohjaus- ja säätösovelluksia ohjelmoitavalla logiikalla.

EA-ER EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön
Opiskelija osaa valita ja käyttää tarkoituksenmukaisia laitteita, työvälineitä ja menetelmiä sekä yhdistää teoriaa ja käytäntöä laitekokonaisuuksien ohjausratkaisujen suhteen.

Sisältö

Kenttälaitteet (sähköiset ja pneumaattiset)
Ohjelmoitavat logiikat
Valvomot
Hajautetut automaatiojärjestelmät
Ohjelmointityökalut

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Opiskelija tunnistaa perusasiat ja terminologian, mutta hänellä on merkittäviä puutteita keskeisten asioiden tulkitsemisessa. Hän pystyy toteuttamaan välttävästi yksinkertaisia laiteohjauksia.

Tyydyttävä (2): Opiskelija tuntee perusasiat ja terminologian, mutta hänellä on puutteita keskeisten asioiden soveltamisessa. Hän pystyy kuitenkin toteuttamaan tyydyttävästi automaatiopiirien perusohjauksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija osaa opintojakson keskeiset asiat:
- tuntee automaatiotekniikan peruskomponentit ja osaa tehdä perusteltuja valintoja niiden välillä kokonaisvaltaisesti
- osaa käyttää ohjelmoitavien logiikoiden ohjelmointiympäristöä siten, että pystyy tekemään toimivan sovelluksen ja lukea ja muokata olemassa olevia laajempiakin ohjelmia
- osaa käyttää työkaluja ohjelman seuraamiseen (monitorointiin) ja simulointiin.
- tuntee keskeiset ohjelmointikielet (esitystavat)
- ymmärtää erilaisia automaatiopiirien kytkentöjä
- ymmärtää toimintaperiaatteet niin syvällisesti, että osaa paikantaa toimimattomuuden syyn

Kiitettävä (4): Opiskelija hallitsee keskeiset asiat ja osaa soveltaa niitä kriittisesti erilaisten automaatiopiirien käytännön toteutuksessa. Opiskelijan näkemys järjestelmistä on niin vahvaa, että hän osaa hahmottaa vaihtoehtoisiakin ratkaisuja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija hallitsee keskeiset asiat ja osaa soveltaa niitä luovasti järjestelmäkokonaisuuksissa aina kenttälaitetasolle asti. Opiskelija osaa tehdä kriittistä vertailua ratkaisuvaihtoehtojen kesken.