Siirry suoraan sisältöön

Sähkötekniikka 1Laajuus (5 op)

Tunnus: TSAS0100

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Vesa Hytönen,

Osaamistavoitteet

EA-KN: Tieto ja ymmärrys

Opiskelijalla on tieto ja ymmärrys sähkötekniikan luonnontieteellisistä ja matemaattisista periaatteista.

TSAST - Sähkötekninen ja muu perusosaaminen

Opiskelija osaa sähkötekniikan perussuureet ja lainalaisuudet sekä osaa soveltaa niitä yksinkertaisiin tasa- ja vaihtosähköpiirien laskuihin. Hän ymmärtää vastuksen, kelan ja kondensaattorin toiminnan osana sähköpiiriä. Opiskelija ymmärtää vaihtosähkön tehokäsitteet sekä resonanssi-ilmiön merkityksen.

TSASL – Sähkö- ja laiteturvallisuuden osaaminen

Hän hallitsee sähköturvallisuuden perusasiat ja osaa suorittaa sähköteknisiä perusmittauksia.

Sisältö

Sähkösuureet, symbolit ja piirrosmerkit. Tasasähkön ja vaihtosähkön perusteet, vaihesiirto, impedanssisuureet ja tehot. Kuorman sekä lähteen käsittely piirin osana. Vastus, kela ja kondensaattori. Resonanssi-ilmiö.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1: Opiskelija tuntee sähkötekniikan tärkeimmät lait. Hän pystyy suorittamaan yksinkertaisia sähköpiirien laskutoimituksia. Opiskelija tuntee sähkötyöturvallisuuden perusteet ja osaa suorittaa perussähkösuureiden mittaukset.

Tyydyttävä 2: Opiskelija tuntee sähkötekniikan perusperiaatteet. Hän osaa ratkaista yksinkertaisia sähköteknisiä ongelmia. Opiskelija tuntee sähkötyöturvallisuuden perusteet ja osaa suorittaa perussähkösuureiden mittaukset.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3: Opiskelijalla on tieto ja ymmärrys tasa- ja vaihtosähköpiirien keskeisestä teoriasta ja osaa soveltaa osaamistaan perusvirtapiirilaskuihin. Opiskelija tuntee sähkötyöturvallisuuden perusteet ja osaa suorittaa perussähkösuureiden mittaukset.
Kiitettävä 4: Opiskelijalla on tieto ja ymmärrys sähkötekniikan luonnontieteellisistä ja matemaattisista periaatteista ja hän osaa itsenäisesti soveltaa eri menetelmiä sähköteknisiin ongelmiin. Opiskelija tuntee
sähkötyöturvallisuuden perusteet ja osaa suorittaa perussähkösuureiden mittaukset.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5: Opiskelijan tieto ja ymmärrys sähkötekniikan luonnontieteellisistä ja matemaattisista periaatteista on vahva ja hän hahmottaa kokonaisuuksia. Hän osaa soveltaa eri menetelmiä luovasti sähköteknisiin ongelmiin. Opiskelija hallitsee sähkötyöturvallisuuden perusteet ja osaa suorittaa perussähkösuureiden mittaukset.