Siirry suoraan sisältöön

Kestävä ruokatuotantoLaajuus (5 op)

Tunnus: MMPG1100

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Tarja Viitanen,

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee globaalin ja lokaalin ruokajärjestelmän, alkutuotannosta vähittäiskauppaan ja kuluttamiseen. Opiskelija tunnistaa agro-ekologian perusperiaatteet.

Opiskelija tunnistaa eläintuotannon osana elintarvikeketjua. Hän tietää tuotantoeläimet ja ymmärtää olosuhteiden, jalostuksen, ruokinnan ja hyvinvoinnin merkityksen lopputuotteeseen. Hän osaa soveltaa tietoa käytännössä ja ymmärtää eläintuotannon eettiset näkökohdat gastronomian kannalta.

Opiskelija osaa ottaa peltomaan viljavuusnäytteet ja ymmärtää viljavuuden perustiedot. Hän tuntee viljelymaan kestävän hoidon perusteet. Opiskelija tietää perunan, leipä- ja ruokaviljojen, rypsin ja juuresten hyvän vjljelytavan ja tunnistaa hyvän laadun tuottamisen keinot. Hän tuntee leipäviljan leivontalaadun mittaamistavan (sakolukumääritys).
Opiskelija tuntee hankintalain vaatimukset raaka-ainevalinnoissa.

Sisältö

Globaalit ja lokaalit ruokajärjestelmät
- ruokatuotannon teknologia, ruuan vähittäiskauppa, hankintalaki.
- ekosysteemit, resurssit, biodiversiteetti

Eläintuotanto
- tuotantoeläinlajit ja -rodut sekä niiden lajikohtaiset vaatimukset ravinnosta, olosuhteista, jalostuksesta ja hyvinvoinnista
- eläimistä saatavat tuotteet alkutuotannon näkökulmasta
- kansalliset vaatimukset eläintuotannolle; laki, asetukset ja suositukset
Kasvinviljely
- maan viljavuus
- kasvien viljely: leipä- ja ruokaviljat, peruna, rypsi, juurikasvit ja niiden laatuun vaikuttavat tekijät.
- tuotantomuotojen vaikutus ruokatuotannon kustannuksiin

Kestävä kehitys ammattikeittiössä

Esitietovaatimukset

Food and Environment -opintojakson osaaminen

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija ymmärtää alkutuotannon osaksi elintarvikeketjua ja tuntee raaka-aineen tuottamisen perusteet. Opiskelijalla on selkeä näkemys kestävän ruokatuotannon käsitteistä, ilmiöistä ja sektoreista. Hän tunnistaa ruokaketjun globaalia ja lokaalia rakennetta ja toimintaa sekä tietää hankintalain rajoitteista. Raportointi on havainnollista ja selkeää.