Siirry suoraan sisältöön

Erityinen tuki ammatillisessa koulutuksessa ja opettajan osaamisenaLaajuus (5 op)

Tunnus: AJ00BD11

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Jari Karttunen,
  • Leena Selkivuori,

Osaamistavoitteet

Opintojaksolla perehdyt erityisen tuen arvoperustaan ja erityiseen tukeen ammatillisessa koulutuksessa ja opettajan työssä. Nämä taustalla vaikuttavat asiat konkretisoituvat koulutuksenjärjestäjän toimintaa ohjaavissa säädöksissä ja määräyksissä. Opintojakson myötä pääset tarkastelemaan mitä em. asiat ovat erityisen tuen konkreettisena toimintana ammatillisessa oppilaitoksessa ja opettajan työssä. Havainnoit ja perehdyt opettajan/erityisopettajan työssä tekemiin erityisen tuen pedagogisiin ratkaisuihin. Pohdit ja arvioit havaintojasi edustamasi koulutusalan ja oman opettajuutesi kautta.

Opintojaksolla perehdyt ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden moninaisuuteen ja siihen millä perustein osa opiskelijoista tarvitsee opiskeluun ja oppimiseen erityistä tukea. Näin edeten sinulle alkaa muotoutua kokonaiskuvan erityisestä tuesta osana opintojen henkilökohtaistamista.

Opintojaksolla edistät valmiuksiasi toimia erityisen tuen tehtävissä työssäsi ammatillisena opettajana. Tunnet erityisen tuen arvolähtökohtien, säädösten ja käsitteistön merkityksen opettajan työtä määrittävänä ohjeena. Reflektoimalla aiempia kokemuksiasi, opintojakson asioita ja tekemiäsi havaintoja jäsennät erityisen tuen tehtävä ammatillisen opettajan työssäsi. Havainnoimalla ja reflektoimalla ammattilaisten toimintaa pystyt alustavasti mallintamaan erityisen tuen tehtäviä omaan opetukseesi: ennakoivaa työotetta, tuen tarpeiden tunnistamista, tarvittavia pedagogisia ratkaisuja, yksilöllistä arviointia, ohjauksen käytänteitä ja verkostotoimijuutta. Opintojaksolla harjaannut osallistumista erityisen tuen asiantuntijakeskusteluun. Osaat ratkoa erityisen tuen tilanteita omassa työssäsi ammatillisena opettajana ammattieettiset periaatteet huomioiden. Opintojaksolla selvität opettajan työn tukena erityisen tuen tehtävässä tarvitseman oppilaitoksen sisäisen toimijaverkoston.

Sisältö

Ammatillisen koulutuksen erityisen tuen säädökset, määräykset, toimintaa ohjaavia periaatteita ja erityiseen tukeen liittyvät eettiset periaatteet opettajan työn raamina. Erityinen tuki koulutuksen järjestäjän tehtävänä ja oppilaitoksen toimintana ja opettajan työn ohjeistona. Monenlaiset opiskelijat ammatillisessa koulutuksessa; kenelle opiskelijoille ja millä perustein järjestetään erityistä tukea, erityinen tuki opettajan työn arjessa: osana henkilökohtaistamista ja toimintaa yhteistyöverkostoissa.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Arviointi on osaamistavoitteisiin perustuvaa ja laadullista. Arviointiaineiston muodostavat opintojakson oppimistehtävät sekä lähipäivissä ja oppimisalustalla tapahtuva työskentely.

Tiedät erityisen tuen perusteet ammatillisessa koulutuksessa. Toimit eettisesti erityisen tuen edellyttämällä tavalla työssäsi ammatillisena opettajana. Tiedät erityisen tuen toimintaa ohjaavat säädökset ja miten niitä oppilaitoksessa sovelletaan. Ymmärrät ammatillisen opettajan työn edellyttämät tehtävät erityisen tuen toimijana. Tunnet oppilaitoksen erityisen tuen toimijaverkoston ja osaat käyttää niitä opiskelijaohjauksessa. Osaat arvioida ja kehittää toimintaasi opettajana erityisen tuen osalta.

Oppimateriaalit

Kuvataan oppimisalustalla.