Siirry suoraan sisältöön

Kirjanpito 1Laajuus (5 op)

Tunnus: HBL21520

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa hoitaa itsenäisesti, lain säännökset huomioon ottaen ja tarkoituksen mukaisella tavalla eri toimialojen yritysten kirjanpidon. Hän osaa analysoida tuottamastaan tilinpäätöksestä yrityksen taloudelliseen tilanteeseen vaikuttaneet tekijät. Hän osaa rahoituksen, jaksottamisen ja voitonjaon erityiskysymysten kirjaamisen sekä pk-yrityksen tilinpäätöksen laatimisen.

Sisältö

Keskeiset rahoitusta ja oman pääoman muutoksia koskevat kirjaukset, arvonlisäverotuksen kirjaukset, pk-yrityksen tilinpäätöskokonaisuus, kirjanpitolaki ja hyvä kirjanpitotapa.

Esitietovaatimukset

Kirjanpidon, tilinpäätöksen, palkanlaskennan ja elinkeinoverotuksen perusteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0 (Hylätty): Opintojakso on hylätty, mikäli opiskelija ei saavuta opintojakson vähimmäistavoitteita.

1 (välttävä): Opiskelija osaa hyvin ohjattuna laatia lähes virheettömän liiketapahtumiin perustuvan pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Hän tuntee kirjanpitolainsäädäntöä ja normistoa joiltakin osin.

2 (tyydyttävä): Opiskelija osaa ohjattuna laatia lähes virheettömän liiketapahtumiin perustuvan pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Hän tietää mikä on tilinpäätössuunnittelun tavoitteena ja osaa ohjattuna soveltaa keskeisiä tilinpäätössuunnittelun keinoja. Hän tuntee kirjanpitolainsäädäntöä ja normistoa pääkohdittain.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3 (hyvä): Opiskelija osaa laatia lähes virheettömän liiketapahtumiin perustuvan pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen mutta vaatii vähän ohjausta. Hän tuntee kirjanpitolainsäädännön ja normiston pääkohdittain.

4 (kiitettävä): Opiskelija osaa itsenäisesti ja vastuullisesti laatia lähes virheettömän pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Hän hallitsee kirjanpitolainsäädännön ja normiston keskeiset osat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 (erinomainen: Opiskelija osaa itsenäisesti ja vastuullisesti laatia liiketapahtumiin perustuvan pk-yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Hän hallitsee kirjanpitolainsäädännön ja normit.