Siirry suoraan sisältöön

Pankki- ja vakuutustoimintaLaajuus (5 op)

Tunnus: HTLF2002

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa jäsentää pankin liiketoiminnan kokonaisuutena. Opiskelija tuntee pankin liiketoiminnan toimintaympäristön. Opiskelija ymmärtää finanssitoimialan yritysten ansaintalogiikan ja tuloksenmuodostumisen. Opiskelija tietää finanssitoimialaa säätelevän lainsäädännön ja ymmärtää sen merkityksen. Opiskelija tuntee pankkien toiminnot sekä tuotteet siten, että hän omaa ammatilliset perusvalmiudet finanssialan työtehtävissä toimimiselle.
Opiskelijalla on kokonaisnäkemys vakuutustoiminnasta ja hän hallitsee vakuutusalan työtehtävissä toimimisen perusteet. Opiskelija tuntee vakuutusalan keskeiset käsitteet, alaa ohjaavan lainsäädännön ja korvaustoiminnan perusteet. Opiskelija tuntee vakuutusalan yrityksen liiketoiminnan toimintaympäristön, tuotteet ja toiminnot.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään finanssimarkkinat, toimialaa ohjaava lainsäädäntö, hyvä pankkitapa, pankin talous ja kannattavuus, pankkipalvelujen myyntityö, maksuvälineet ja järjestelmät, rahoitus sekä omaisuudenhoito- ja sijoituspalvelut. Tämän lisäksi vakuuttaminen liiketoimintana, vakuutussopimusten merkitys, hyvä vakuutustapa ja vakuuttamisen eettiset periaatteet, vakuuttamiseen liittyvä lainsäädäntö, vakuutuslaitostyypit, vakuutusten markkinointi ja asiakaspalvelu sekä vakuutustuotteet ja sopimukset.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1 (välttävä): Opiskelija hahmottaa joitakin osia pankin liiketoiminnasta ja toimintaympäristöstä, mutta kuva jää hajanaiseksi. Opiskelija ei ymmärrä selkeästi pankin tuloksenmuodostumisen logiikkaa. Opiskelija ei tunne finanssitoimialan lainsäädäntöä. Opiskelija osaa joitakin osia pankin toiminnoista ja tuotteista, mutta ei pysty soveltamaan tätä tietoa käytännön ongelmia ratkaistessaan. Hänellä on vähäiset perusvalmiudet vakuutusalan työtehtävissä toimimiseen. Opiskelija tuntee joitakin vakuutusalan keskeisiä käsitteitä, lainsäädäntöä ja korvaustoiminnan perusteita. Opiskelija tunnistaa vakuutusalan yrityksen liiketoiminnan toimintaympäristöstä harvoja piirteitä, tuotteita ja toimintoja.

2 (tyydyttävä): Opiskelija tunnistaa osia pankin liiketoiminnasta ja toimintaympäristöstä ja hahmottaa joitakin osia pankin tuloksen muodostumisesta. Opiskelija tuntee osan finanssitoimialan lainsäädännöstä ja osaa pankin toiminnot ja tuotteet ja pystyy soveltamaan tätä tietoa käytännön ongelmia ratkaistessaan, mutta ratkaisut ovat yksinkertaisia eivätkä sisällä eri vaihtoehtoja. Näkemys vakuutustoiminnasta on hajanainen ja hän tarvitsee paljon ohjausta vakuutusalan työtehtävissä toimimiseen. Opiskelija tuntee joitakin vakuutusalan keskeisiä käsitteitä, lainsäädäntöä ja korvaustoiminnan perusteita, sekä tunnistaa vakuutusalan yrityksen liiketoiminnan toimintaympäristöstä joitakin piirteitä ja tavanomaisimpia tuotteita ja toimintoja.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3 (hyvä): Opiskelija tunnistaa pankin liiketoiminnan kokonaisuuden ja tuntee pääosin pankin toimintaympäristön. Hän hahmottaa pääkohdat pankin tuloksen muodostumisesta ja tuntee finanssitoimialan lainsäädännöstä suurimman osan. Opiskelija osaa pankin toiminnot ja tuotteet ja pystyy soveltamaan tätä tietoa perustasolla käytännön ongelmia ratkaistessaan ja hänellä on näkemys vakuutustoiminnasta, mutta tarvitsee ohjausta vakuutusalan työtehtävissä toimimiseen. Opiskelija tuntee pääosin vakuutusalan keskeiset käsitteet, alaa ohjaavan keskeisen lainsäädännön, korvaustoiminnan perusteet, sekä tunnistaa vakuutusalan yrityksen liiketoiminnan toimintaympäristön keskeisimmät piirteet ja tavanomaiset tuotteet ja toiminnot.

4 (kiitettävä): Opiskelija ymmärtää pääosin pankin liiketoiminnan kokonaisuuden ja tuntee pankin toimintaympäristön teoreettisesti. Opiskelija tietää, mistä pankin tulos muodostuu ja tuntee finanssitoimialan lainsäädännön pääpiirteissään. Opiskelija osaa pankin toiminnot ja tuotteet ja pystyy soveltamaan tätä tietoa hyvin perustellen käytännön ongelmia ratkaistessaan. ja hänellä on laaja näkemys vakuutustoiminnasta ja hän hallitsee keskeisimmät vakuutusalan työtehtävissä toimimisen perusteet. Opiskelija tuntee vakuutusalan keskeiset käsitteet, alaa ohjaavan keskeisimmän lainsäädännön ja korvaustoiminnan perusteet sekä vakuutusalan yrityksen liiketoiminnan toimintaympäristön keskeisimmät piirteet, tavanomaiset tuotteet ja toiminnot.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 erinomainen: Opiskelija ymmärtää pankin liiketoiminnan kokonaisuuden ja tuntee pankin toimintaympäristön paitsi teoreettisesti myös käytännössä siten, että seuraa sitä ajantasaisesti. Opiskelija tietää yksityiskohtaisesti, mistä pankin tulos muodostuu. Opiskelija pystyy nimeämään finanssitoimialan lainsäädännön. Opiskelija osaa pankin toiminnot ja tuotteet ja pystyy soveltamaan tätä tietoa monipuolisella tavalla ja hyvin perustellen käytännön ongelmia ratkaistessaan.
Opiskelijalla on kokonaisnäkemys vakuutustoiminnasta ja hallitsee vakuutusalan työtehtävissä toimimisen perusteet. Opiskelija tuntee vakuutusalan käsitteet, alaa ohjaavan lainsäädännön, korvaustoiminnan perusteet sekä vakuutusalan yrityksen liiketoiminnan toimintaympäristön, tuotteet ja toiminnot.