Siirry suoraan sisältöön

Kotieläintilan käytäntöLaajuus (10 op)

Tunnus: LMSE0100

Laajuus

10 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Mirja Riipinen,

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää kotieläintuotannon tuotantomuodot. Hän tietää kotieläintaloutta harjoittavan tilan toiminnan ja tärkeimmät työtehtävät. Opiskelija tuntee kotieläintuotannon ympäristövaikutukset. Opiskelija tietää kotieläintilan toiminnan vaikutukset elintarvikehygieniaan. Opiskelija osaa arvioida, kuinka tuotantoympäristö vaikuttaa eläinten tuotantoon ja hyvinvointiin. Opiskelija tietää keskeisimpien lakien ja asetusten olemassaolosta. Opiskelija osaa ajaa traktoria ja kiinnittää työkoneen traktoriin. Opiskelija suoriutuu maatilan konetöistä tehokkaasti ja turvallisesti. Opiskelija osaa traktorin perustekniikan ja tietää ennakoivan huollon merkityksen koneen toiminnalle.

Sisältö

Kotieläintuotannon tuotantomuodot ja tuotantoympäristöt.
Kotieläinrodut Suomessa.
Eläinten merkitseminen ja rekisteröinti.
Elintarvikkeiden laatuun vaikuttavat tekijät kotieläintilalla.
Tuotantoeläinten anatomian perusteet.
Ruokinnan perusteet.
Traktorin rakenne, huolto ja turvallinen käyttö maatilan töissä.
Lehmien käsittely- ja lypsyharjoitukset koulun navetalla.
Traktorin ajo ja peruutus.
Työkoneen kiinnitys.
Työskentely kotieläintaloutta harjoittavalla tilalla.
(Vierailu traktoritehtaassa.)

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

0 (hylätty) Osaamistavoitteet eivät täyty.
1 (välttävä) Opiskelija tietää ja osaa päivittäiset työtehtävät kotieläintilalla. Opiskelija tietää eläinten vaatimukset tuotantoympäristölle.
2 (tyydyttävä) Edellisten lisäksi opiskelija tuntee koneiden ja tuotantorakennusten tehokkaan käytön merkityksen. Opiskelija osaa toimia työturvallisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

2 (tyydyttävä) Edellisten lisäksi opiskelija tuntee koneiden ja tuotantorakennusten tehokkaan käytön merkityksen. Opiskelija osaa toimia työturvallisesti.
3 (hyvä) Edellisten lisäksi opiskelija tietää kotieläintilan toiminnan vaikutukset elintarvikehygieniaan ja eläinten hyvinvointiin.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 (erinomainen) Edellisten lisäksi opiskelija osaa toimia kotieläintilalla itsenäisesti ja vastuullisesti. Hän tietää toimintansa vaikutukset elintarvikeketjussa ja tuntee keskeisimmät lait ja asetukset.