Siirry suoraan sisältöön

Anatomian ja fysiologian perusteetLaajuus (3 op)

Tunnus: SZZZ1550

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää ihmiskehon elinjärjestelmien rakenteeseen ja toimintaan liittyviä asioita oman ammattialansa näkökulmasta.

Sisältö

Ihmisen kehon rakenteelliset perusasiat ja elinjärjestelmien fysiologiset mekanismit seuraavista sisällöistä:
- solu- ja kudosoppi;solujen perusrakenne, kudosten ja elinten rakentuminen.
- tuki- ja liikuntaelimistö; luu- ja lihaskudoksen pääpiirteet, elimistön suuret luut ja erilaiset nivelet, kehon pinnalliset lihakset ja niiden vaikutus eri nivelten toimintaan.
- veri ja verenkierto;veren koostumukset (solut, plasma) ja verenkiertoelimistön tehtävät. Pääpiirteet elimistön valkosolujen puolustustehtävistä ja veren vuodon hyytymisprosessista. Sydämen keskeiset rakenteet (myös latinaksi) ja sydämen toimintakierto. Laskimoiden ja valtimoiden keskeiset erot sekä elimistön isoimmat verisuonet ja imutiejärjestelmän merkitys elimistön toiminnan kannalta. Anatomis-fysiologiset perusteet ekg:n ja verenpaineen mittaamiselle.
- hengitys; perusrakenteet hengitysteistä (ylä- ja alahengitystiet, keuhkot ja keuhko-rakkulat, rintaontelo) ja hengitysprosessin eri vaiheet (keuhkotuuletus, kaasujen vaihto keuhkoissa sekä kudoksissa). Perusteet hengityksen säätelystä ja hengitystilavuuksista.
- ruuansulatus;ruuansulatuselimistön rakenne ja ruuansulatusnesteitä sekä entsyymejä tuottavat rauhaset. Ravintoaineiden pilkkoutuuminen ja imeytyminen sekä kuinka ne varastoidaan elimistöön tai kuinka ne poistetaan elimistöstä.
Munuaisten ja virtsateiden rakenne.
Umpieritysjärjestelmästä energia-aineenvaihduntaa säätelevät hormonit (insuliini, glukagoni ja adrenaliini).
Hermoston osat.

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

5
Opiskelija osaa nimetä johdonmukaisesti ihmisen elinjärjestelmien perusrakenteet (anatomia). Hän osaa nimetä sydämen keskeiset rakenteet myös latinaksi.
Opiskelija osaa kuvata ja analysoida ihmisen eri elinjärjestelmien keskeisen toiminnan (fysiologia). Hän osaa soveltaa anatomian ja fysiologian perusteita oman ammattialaansa.
3
Opiskelija osaa nimetä ihmisen elinjärjestelmien perusrakenteet (anatomia). Hän osaa joitakin sydämen osia myös latinaksi.Opiskelija osaa kuvata ihmisen eri elinjärjestelmien keskeisiä toimintoja (fysiologia). Hän tunnistaa anatomian ja fysiologian perusteita oman ammattialaansa liittyen.
1
Opiskelija tunnistaa yksittäisiä ihmisen elinjärjestelmien perusrakenteita. Hän osaa nimetä yksittäisiä sydämen osia myös latinaksi. Opiskelija osaa kuvata ihmisen eri elinjärjestelmien keskeisistä toiminnoista (fysiologia) vain osan. Hän tunnistaa joitain anatomian ja fysiologian perusteita oman ammattialaansa liittyen.