Siirry suoraan sisältöön

TaloushallintoLaajuus (5 op)

Tunnus: HMAB0130

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija tietää taloushallinnon tehtävät ja merkityksen ja tuntee kannattavan yritystoiminnan edellytykset. Opiskelija hahmottaa yrityksen prosessit taloushallinnon näkökulmasta ja ymmärtää miten kirjanpito ja tilinpäätös syntyvät näiden prosessien tuloksena. Opiskelija tietää katetuottoajattelun periaatteet ja osaa soveltaa niitä peruslaskelmissa. Opiskelija kehittää sekä omaa ammatillista osaamistaan että yhteisönsä osaamista vuorovaikutuksessa.

Sisältö

Opintojaksolla käsitellään liiketoimintaosaaminen, yrityksen prosessit (asiakas-, tuote- ja palvelurekisterin hallinta, osto ja myynti), liiketapahtumien rekisteröinti, tilinpäätös, katetuottoajattelu, rahavirrat, budjetointi ja arvonlisäverotuksen sekä välittömän verotuksen lähtökohdat.

Esitietovaatimukset

ICT-valmiudet

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

5 (erinomainen): Opiskelija osoittaa kokonaisvaltaista taloushallinnon perusprosessien hallintaa ja hallitsee katetuottoajattelun periaatteet ja kannattavan liiketoiminnan lainalaisuudet. Hän osaa itseohjautuvasti tuottaa virheettömän ja luotettavan pienen yrityksen kirjanpidon aineiston ja tilinpäätöksen. Hän ymmärtää miten taloushallinnon tietoja ja katetuottolaskelmia käytetään ja sovelletaan liiketoiminnan ohjaamisessa.
4 (kiitettävä): Opiskelija osoittaa hallitsevansa taloushallinnon perusprosessit ja hän ymmärtää katetuottoajattelun periaatteet ja kannattavan liiketoiminnan lainalaisuudet. Hän osaa tuottaa lähes virheettömän pienen yrityksen kirjanpidon aineiston ja tilinpäätöksen. Hän ymmärtää miten taloushallinnon tietoja ja katetuottolaskelmia käytetään liiketoiminnan ohjaamisessa.
3 (hyvä): Opiskelija osoittaa kehittyvää taloushallinnon perusprosessien hallintaa ja tietää katetuottoajattelun periaatteet ja kannattavan liiketoiminnan lainalaisuudet. Hän osaa tuottaa pääosin virheettömän pienen yrityksen kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Hän tietää miten katetuottoajattelun ja taloushallinnon tietoja käytetään liiketoiminnan ohjaamisessa.
2 (tyydyttävä): Opiskelija tunnistaa keskeisiä taloushallinnon perusprosesseja ja tunnistaa katetuottoajattelun periaatteet ja kannattavan liiketoiminnan lainalaisuudet. Hän osaa ohjatusti tuottaa pienen kirjanpidon aineiston ja tilinpäätöksen sekä tehdä katetuottolaskelmia. Hän on tietoinen, että tätä aineistoa sovelletaan liiketoiminnan ohjaamisessa, mutta hahmottaminen käytännön tasolla on osittain puutteellista.
1 (välttävä): Opiskelija tunnistaa keskeisiä taloushallinnon perusprosesseja ja tunnistaa joitakin katetuottoajattelun periaatteita ja kannattavan liiketoiminnan lainalaisuuksia. Hän osaa ohjatusti tuottaa pienen yrityksen kirjanpidon aineistoa ja tietää kirjanpitoaineiston ja tilinpäätöksen yhteyden sekä osaa tehdä katetuottolaskelmia. Hän on tietoinen, että tätä aineistoa sovelletaan liiketoiminnan ohjaamisessa, mutta hahmottaminen käytännön tasolla on puutteellista.
0 (hylätty): Opiskelijan suoritus hylätään mikäli hän ei saavuta opintojaksolle asetettuja vähimmäistavoitteita.