Siirry suoraan sisältöön

Tilastotieteen perusteetLaajuus (3 op)

Tunnus: HTLZ1001

Laajuus

3 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää tilastollisten menetelmien merkityksen työelämän kannalta.

Opiskelija hallitsee datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyviä peruskäsitteitä.

Opiskelija on perehtynyt kyselylomakkeen laatimiseen liittyviin tilastollisiin näkökulmiin.

Opiskelija osaa laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja sekä hallitsee laadukkaan tilastollisen taulukoinnin ja visualisoinnin perusteet.

Opiskelija on perehtynyt MS Excelin ja mahdollisesti jonkin tilastollisen ohjelmiston käyttöön.

Sisältö

1.Erilaiset aineistot: miten aineistoa kerätään ja miten hyvä kyselylomake luodaan
2.Mitä tilastot meille kertovat ja miten tilastoja voidaan käyttää päätöksenteossa
3.Aineiston tiivistäminen taulukoksi
4.Graafisen esittämisen perusteet
5.Tilastollisia tunnuslukuja: sijainti- ja hajontaluvut, korrelaatio
6.Yksinkertaisia analyysimenetelmiä: riippuvuuden ja aikasarjojen mallintaminen

Esitietovaatimukset

--

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

5 (erinomainen): Opiskelija hallitsee erinomaisesti datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Opiskelija on perehtynyt erinomaisesti kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija osaa itsenäisesti laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa laadukkaita tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija osaa itsenäisesti hyödyntää tilastollisia menetelmiä tutkimuksessa ja päätöksenteossa.
4 (kiitettävä): Opiskelija hallitsee kiitettävästi datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Opiskelija on perehtynyt kiitettävästi kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija osaa itsenäisesti laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa laadukkaita tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija osaa hyödyntää tilastollisia menetelmiä tutkimuksessa ja päätöksenteossa.
3 (hyvä): Opiskelija hallitsee datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet kohtalaisen hyvin. Opiskelija on perehtynyt hyvin kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija osaa laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija tiedostaa, miten tilastollisia menetelmiä voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja päätöksenteossa.
2 (tyydyttävä): Opiskelija hallitsee joitain datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija on perehtynyt tyydyttävästi kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija osaa ohjattuna laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija tiedostaa, miten tilastollisia menetelmiä voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja päätöksenteossa.
1 (välttävä): Opiskelija hallitsee joitain datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija on perehtynyt välttävästi kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija osaa ohjattuna laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija tiedostaa tilastollisten menetelmien tärkeyden tutkimuksessa ja päätöksenteossa.
0 (hylätty): Opiskelija ei hallitse datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyviä peruskäsitteitä. Opiskelija ei ole perehtynyt kyselylomakkeen laatimiseen. Opiskelija ei osaa laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija ei ymmärrä tilastollisten menetelmien roolia tutkimuksessa ja päätöksenteossa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3 (hyvä): Opiskelija hallitsee datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet kohtalaisen hyvin. Opiskelija tuntee hyvin kyselylomakkeen laatimisen periaatteet. Opiskelija osaa laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija tiedostaa, miten tilastollisia menetelmiä voidaan hyödyntää tutkimuksessa ja päätöksenteossa.

4 (kiitettävä): Opiskelija hallitsee kiitettävästi datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Opiskelija tuntee kiitettävästi kyselylomakkeen laatimisen periaatteet. Opiskelija osaa itsenäisesti laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa laadukkaita tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija osaa hyödyntää tilastollisia menetelmiä tutkimuksessa ja päätöksenteossa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 (erinomainen): Opiskelija hallitsee erinomaisesti datan keruuseen, erilaisiin aineistoihin ja muuttujiin liittyvät peruskäsitteet. Opiskelija tuntee erinomaisesti kyselylomakkeen laatimisen periaatteet. Opiskelija osaa itsenäisesti laskea ja tulkita tilastollisia tunnuslukuja ja muodostaa laadukkaita tilastollisia taulukoita ja kaavioita. Opiskelija osaa itsenäisesti hyödyntää tilastollisia menetelmiä tutkimuksessa ja päätöksenteossa.