Siirry suoraan sisältöön

Tutkimus ja kehittäminenLaajuus (5 op)

Tunnus: ZZPP0600

Laajuus

5 op

Opetuskieli

  • suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija tuntee opinnäytetyötä tukevien kehittämis- ja tutkimusprosessien eri vaiheet, kehittämis-/tutkimusotteet, sekä aineistonkeruun ja analyysien eri vaihtoehdot. Opiskelija osaa valita opinnäytetyöhönsä sopivan kehittämis-/tutkimusotteen ja – menetelmät (aineistonkeruu- ja analysointimenetelmät), soveltaa niitä sekä perustella tekemänsä valinnat. Hänellä on myös taito arvioida kriittisesti tutkimusten/opinnäytetöiden luotettavuutta, vahvuuksia ja heikkouksia sekä tulosten hyödynnettävyyttä. Opiskelija tutustuu määrällisen ja laadullisen tutkimuksen sähköisiin ohjelmistoihin.

Sisältö

Tutkimusprosessi (tutkimusasetelma: tutkimusongelma, tutkimuskysymys, tutkimusote, aineistonkeruu- ja analyysimenetelmät, luotettavuustarkastelu), opinnäytetyön rakenne.

Kvalitatiivinen tutkimus: kvalitatiiviset tutkimusmenetelmät, aineistonkeruumenetelmät (havainnointi, haastattelu, dokumentit), aineistojen analyysimenetelmät, luotettavuustarkastelu, harjoitukset.

Kvantitatiivinen tutkimus: aineistonkeruu (tutkimuslomake), mitta-asteikot, otanta, aineiston analysointimenetelmät (tunnusluvut, suora jakauma, ristiintaulukointi, tilastolliset testit), tulosten luotettavuus ja aukirjoitus.

Sähköiset tiedonkeruumenetelmät ja aineistojen tilastolliset ohjelmat. Harjoitukset ja sovellukset.

Kehittämis- ja toimintatutkimus: menetelmien lähtökohdat ja käyttökohteet.

Opinnäytetyön geneerinen rakenne, arviointikriteerit ja valmiiden töiden arviointiharjoitukset

Esitietovaatimukset

Riittävä perehtyneisyys omaan ammattialueeseen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

5 (erinomainen)
Opiskelija osaa hankkia laajasti tutkimus-/kehittämisaluettaan koskevaa tietoa ja kykenee lähdekritiikkiin. Opiskelija osaa analysoida tutkimus-/kehittämismenetelmien eroja ja perustellusti soveltaa menetelmiä omaan työhönsä. Opiskelija pystyy analysoimaan ja arvioimaan tuloksia sekä kriittisesti tarkastelemaan työnsä vahvuuksia ja heikkouksia.

4 (kiitettävä)
Hän pystyy perustellusti valitsemaan omaan tutkimus-/kehittämistyöhönsä soveltuvan tutkimus-/kehittämisotteen ja -menetelmän sekä käyttämään sitä. Opiskelija pystyy tarkastelemaan työnsä vahvuuksia ja heikkouksia.
Opiskelija osaa toimia tutkimuseettisten periaatteiden mukaisesti. Opiskelija pystyy viestimään analyyttisesti ja objektiivisesti tutkimus-/kehittämissuunnitelmastaan sekä kirjallisesti että suullisesti.

3 (hyvä)
Opiskelija pystyy itsenäisesti hankkimaan omaa tutkimus-/kehittämisaluettaan koskevaa tietoa sekä arvioimaan sitä kriittisesti. Opiskelija pystyy valitsemaan ja käyttämään työssään siihen soveltuvan tutkimus-/kehittämismenetelmän. Opiskelija tuntee tutkimuseettiset periaatteet.

2 (tyydyttävä)
Opiskelija osaa hankkia omaa tutkimus-/kehittämisaluettaan koskevaa tietoa. Opiskelija tunnistaa tutkimus- ja kehittämismenetelmien soveltamismahdollisuuksia.

1 (välttävä)
Opiskelija tuntee tutkimus- ja kehittämisprosessin vaiheet. Hän tietää, miten hankkia omaa tutkimus-/kehittämisaluettaan koskevaa tutkimustietoa. Opiskelija tietää keskeisiä tutkimus- ja kehittämismenetelmiä ja osaa kuvailla niiden eroja.

0 (hylätty)
Opiskelija ei pysty nimeämään ja tunnistamaan tutkimusotteita ja -menetelmiä. Opiskelija ei osaa toteuttaa pienimuotoista harjoitustutkimusta millään menetelmällä.