Siirry suoraan sisältöön

KäyttöjärjestelmätLaajuus (6 op)

Tunnus: TTZC0300

Laajuus

6 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Juho Pekki,

Osaamistavoitteet

Opiskelija ymmärtää käyttöjärjestelmän tarkoituksen ja tietokonelaitteiston toimintaperiaatteen. Opiskelija hallitsee edellä mainittujen käyttöjärjestelmien asennuksen ja käyttöönoton. Opiskelija hallitsee Windowsin perusohjelmat ja Linuxin tiedostojärjestelmän peruskomennot komentoriviltä.

Sisältö

Painopiste on seuraavissa asioissa:
- Tietokoneiden perusrakenne ja oheislaitteet
- Käyttöjärjestelmän tehtävä
- Käyttöjärjestelmän asennus ja sen käyttöönotto
- Käyttöjärjestelmien keskeiset toiminnot
- Linuxin käyttö komentoriviltä
- Tiedostojärjestelmien rakenne
- Järjestelmäkohtaiset työkalut ja paketinhallinta
- Apuohjelmat ja asetukset
- Monitorointityökalut
- Prosessinhallinta
- Resurssienhallinta
- Windowsin tietoturvallisuus, varmuuskopiointi, sekä tietoverkot käyttöjärjestelmän kannalta.

Esitietovaatimukset

-

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Erinomainen 5: Opiskelija ymmärtää käyttöjärjestelmän tarkoituksen ja tietokonelaitteiston toimintaperiaatteen. Opiskelija hallitsee edellä mainittujen käyttöjärjestelmien asennuksen ja käyttöönoton. Opiskelija hallitsee Windowsin perusohjelmat, komennot, diagnostiikkamenetelmät, varmuuskopioinnin, tietoturvallisuuden ja tietoverkot. Opiskelija hallitsee Linuxin tiedostojärjestelmän peruskomennot, oikeuksien muuttamisen, yleisimmät editorit ja apuohjelmat, paketinhallinnan, prosessien hallinnan ja monitoroinnin, syötteen manipuloinnin, ajastettujen toimintojen, sekä käyttäjien hallinnan komentorivin avulla.

Kiitettävä 4: Opiskelija ymmärtää käyttöjärjestelmän tarkoituksen ja tietokonelaitteiston toimintaperiaatteen. Opiskelija hallitsee edellä mainittujen käyttöjärjestelmien asennuksen ja käyttöönoton. Opiskelija hallitsee Windowsin perusohjelmat, komennot, diagnostiikkamenetelmät ja varmuuskopioinnin. Opiskelija hallitsee Linuxin tiedostojärjestelmän peruskomennot, oikeuksien muuttamisen, yleisimmät editorit ja apuohjelmat, paketinhallinnan, sekä prosessien hallinnan ja monitoroinnin komentorivin avulla.

Hyvä 3: Opiskelija ymmärtää käyttöjärjestelmän tarkoituksen ja tietokonelaitteiston toimintaperiaatteen. Opiskelija hallitsee edellä mainittujen käyttöjärjestelmien asennuksen ja käyttöönoton. Opiskelija hallitsee Windowsin perusohjelmat, komennot ja varmuuskopioinnin. Opiskelija hallitsee Linuxin tiedostojärjestelmän peruskomennot, oikeuksien muuttamisen, sekä editorien ja apuohjelmien käytön komentorivin avulla.

Tyydyttävä 2: Opiskelija ymmärtää käyttöjärjestelmän tarkoituksen ja tietokonelaitteiston toimintaperiaatteen. Opiskelija hallitsee edellä mainittujen käyttöjärjestelmien asennuksen ja käyttöönoton. Opiskelija hallitsee Windowsin perusohjelmat ja komennot. Opiskelija hallitsee Linuxin tiedostojärjestelmän peruskomennot ja oikeuksien muuttamisen komentorivin avulla.

Välttävä 1: Opiskelija ymmärtää käyttöjärjestelmän tarkoituksen ja tietokonelaitteiston toimintaperiaatteen. Opiskelija hallitsee edellä mainittujen käyttöjärjestelmien asennuksen ja käyttöönoton. Opiskelija hallitsee Windowsin perusohjelmat. Opiskelija hallitsee Linuxin tiedostojärjestelmän peruskomennot komentoriviltä.

Hylätty 0: Opiskelija ei hallitse aihealuetta riittävästi