Siirry suoraan sisältöön

Käyttöliittymä ja käytettävyysLaajuus (4 op)

Tunnus: TTMS0100

Laajuus

4 op

Opetuskieli

  • suomi

Vastuuhenkilö

  • Kari Niemi,

Osaamistavoitteet

Osaat ja ymmärrät käyttöliittymän ja käytettävyyden tietoperustan osana sovelluksen suunnittelua huomioiden kohderyhmän vaatimukset ja tarpeet. Osaat suunnitella ja toteuttaa graafisen käyttöliittymän Web-sivulle ja digitaalisen median sovellukseen sekä ymmärtää käytettävyystestauksen perusteet

Sisältö

- Käyttöliittymän määrittelyn ja suunnittelun perusteet (määritelmät, prosessinäkökulma, esivalmistelut, vaatimusten keräys, suunnittelu, toteutus ja testaus)
- Käyttöliittymän toteutus kuvankäsittelyohjelmalla, käytettävyyden perusteet, käytettävyystestauksen menetelmät (mm. heuristinen arviointi) ja
- Web-sivuston käytettävyystestaus sekä käyttöliittymän määrittely osana web-palvelun määrittelyä.

Esitietovaatimukset

Tietotekniikan peruskäyttötaidot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1: Opiskelija tuntee käyttöliittymän ja käytettävyyden perusteet ja osaa toteuttaa yksinkertaisen käyttöliittymän
Web-sivuille ja digitaalisen median sovelluksiin. Opiskelijan harjoitustyön dokumentointi on suppea ja siinä virheitä.

Tyydyttävä 2: Opiskelija ymmärtää käyttöliittymän ja käytettävyyden perusteet ja osaa toteuttaa peruskäyttöliittymän Web-sivuille ja digitaalisen median sovelluksiin. Opiskelijan harjoitustyön dokumentointi on tehty suppeasti.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3: Osaat käyttöliittymän ja käytettävyyden keskeiset lainalaisuudet ja osaat soveltaa niitä Web-sivujen ja digitaalisen median sovellusten käyttöliittymiin. Harjoitustyön dokumentointi on tehty vaatimusten mukaisesti.

Kiitettävä 4: Hallitsee käytettävyyden lainalaisuudet ja osaa soveltaa niitä tyylikkäiden Web-sivujen ja digitaalisen median sovellusten käyttöliittymiin kohderyhmä huomioiden. Harjoitustyön dokumentointi on tehty huolellisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5: Hallitset kattavasti käyttöliittymän ja käytettävyyden lainalaisuudet ja osaa soveltaa niitä luovasti tyylikkäiden (sommittelu, grafiikka, kirjasimet, tyhjätilan käyttö ym.) Web-sivujen ja digitaalisen median sovellusten käyttöliittymiin asiakasnäkökulma huomioiden. Harjoitustyön dokumentointi (aihealueen analyysi, kohderyhmän analyysi, rautalankamallit, visuaalinen toteutus ja paloittelu, testaus) on tehty kattavasti ja huolella.