Valitse opetussuunnitelma opintojen aloitusvuoden ja polun mukaan.
Suomi
Opintojakso suoritetaan kokonaan verkossa.
Opintojaksoon sisältyy yksilötehtäviä sekä keskusteluja annetuista teemoista. Opintojakso tarjotaan ammatillisessa opettajakoulutuksessa sekä erityisopettajakoulutuksessa oleville opiskelijoille.
Ritva Ylitervo
Pääkampus
01.09.2023 - 31.05.2024
23.10.2023 - 31.10.2023
Opintojakso jakautuu kolmeen teemaan ja tehtäviin
1) Ympäristön hyvinvoinnin edistäminen
1. Tehtävä. SWOT analyysi toimintaympäristön turvallisuudesta ja hyvinvoinnista.
2) Oman hyvinvoinnin edistäminen
2. Tehtävä. Hyvinvointiin liittyvät harjoitteet ja oman työhyvinvoinnin vuosikello.
3. Tehtävä. Omat kommentit ja ajatukset työhyvinvoinnista PSYKOPODIA podcasteihin pohjautuen.
3) Opiskelijan hyvinvoinnin edistäminen
4. Tehtävä. Materiaalin pohjalta käytävä vapaamuotoinen opintopiirikeskustelu opiskelijan hyvinvoinnin edistämisestä.
0 - 50
Opintojaksoon sisältyy yksilötehtäviä sekä keskusteluja annetuista teemoista.
Tavoitteet ja arvioinnin kriteerit
Ammatillinen opettaja/ erityisopettaja osaa tukea kokonaisvaltaista hyvinvointia oppilaitoksessa, toimia monialaisen opiskelijahuoltoryhmän tai opiskelijoiden hyvinvointiryhmän jäsenenä ja tuoda oman asiantuntemuksensa opiskelijan tukemiseen. Opettaja edistää turvallisia oppimisympäristöjä ja yhteisöjä.
Ammatillinen opettaja-/erityisopettajaopiskelija
* tunnistaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osatekijöitä oppilaitoksissa ja tukee yksilöllisen
hyvinvoinnin edistämistä.
* toimii ja toteuttaa opiskelijahuoltotyötä oman asiantuntijuutensa näkökulmasta.
* tunnistaa eri tukimuotojen merkityksen opiskelijan hyvinvoinnin kannalta sekä suhteessa
muihin opiskelijan tukitoimiin
* toimii turvallisen oppimisympäristön ja yhteisöjen rakentajana
Ammatillinen erityisopettajankoulutus, Ammatillinen opettajankoulutus
Verkko-opetus
5 op
Suomi
Verkkokurssi on avoinna 6.6. - 15.9.2023
Opintojakson orientaatioluento on 7.6.2023. Opintojakson aihe ja osaamiset kootaan 25-26.8.2023 EO-opintojen ohjauspäivien yhteydessä järjestettävässä työpajassa.
Opintojakso toteutetaan verkko-opintoina ja se sisältää orientaatioluennon ja asiat kokoavan työpajatyöskentelyn. Muu työskentely tapahtuu itsenäisesti verkossa opintojakson aineistoihin perehtyen ja tehtäviä tehden. Tehtäväkirjallisuus valitaan ja siihen perehdytään huolella. Opintojakson tehtävissä hyödynnetään kirjallisuutta, tutkittua tietoa, suhteessa omaan työhön, ammattialaan ja kokemuksiin eriyisestä tuesta. Opintojakson kokoavassa tehtävässä kirjoitetaan yhtenäinen teksti.
Opintojakson kouluttaja ohjaa ja opastaa orientaatioluennon ytheydessä sekä tarvittaessa sovittuna ajankohtina aineiston valintaa, sen käyttöä sekä tehtävien tekemistä.
Ei tentittävää kirjallisuutta.
Opintojakson perusteokset:
Moberg, S., Hautamäki, J., Kivirauma, J., Lahtinen, U., Savolainen, H. & Vehmas, S. 2015. Erityispedagogiikan perusteet. Uudistettu 4. painos. Jyväskylä. PS-kustannus.
Ahonen, T., Aro, M., Aro, T., Lerkkanen, M-K., Siiskonen, T. 2019. Oppimisen vaikeudet. Niilo Mäki Instituutti.
Opintojaksolla käytettävät ja tehtäviin suositeltavat tutkimusaineistot, verkkosivut ja -julkaisut on kuvattu verkkokurssin sivustoilla.
Tiina Parviainen, Seija Eskola, Leena Selkivuori, Jari Karttunen
Pääkampus
01.08.2023 - 31.12.2023
Opintojakson laajuus on 135 h (5 x 27 h) opiskelijan työtä:
- orientaatio 2 h
- koontityöpaja työskentely ja valmistelut 8 h
- itsenäistä työskentelyä 120 h
- vertaisarviointi ja itsearviointi 4 h
- palaute 1 h
Tässä opintojaksossa tavoitteena olevan osaamisen hankit osallistumalla orientaatioluentoon ja kokoavaan työpajatyöskentelyyn, perehtymällä opintojakson aineistoihin ja tekemällä niihin liittyvät tehtävät.
Osaamisen osoittaminen:
Tavoitteena olevan osaamisen osoitat verkkokurssin tehtävillä. Tehtävistä ilmenee erityispedagogiikan alan tutkimusaineistoihin ja kirjallisuuteen perehtyminen. Opintojakson osaamistavoitteet kokoavassa tehtävässä pohdit tarkastelemasi tutkimuksen menetelmällisiä valintoja, tulosten rakentumista, niiden merkittävyyttä ja sovellettavuutta ammatilliseen koulutukseen. Kirjaat tehtävään myös perusteltuja ehdotuksia jatkotutkimusaiheista. Opintojakson koontityöpajassa osoitat osaamista esittelemällä kokoavasta tehtävästä laatimasi koosteen, osallistumalla asiantuntevasti keskusteluun sekä antamalla kirjallisen vertaispalautteen yhdelle opiskelijakollegalle vastaavasta tehtävästä.
Opintojakson korvaaminen aiemmilla opinnoilla:
- Opintojakson voit korvata aiemmin suoritetuilla erityispedagogiikan perusopinnoilla (25op). Korvaavuutta ja sisällyttämistä haet erillisellä hakemuslomakkeella, johon liität kopion korvaavaksi esittämästäsi opintojen todistuksesta ja tarvittaessa sisältökuvauksen.
Opintojakson osaamisen tunnistaminen ja arviointi:
- Opintojaksosta voi hakea aiemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja arviointia omalta kouluttajalta. Hakeminen tehdään erillisellä lomakkeella, johon liitetään 1) se kirjallinen aineisto, jonka perusteella tunnistamista ja arviointia haet ja 2) kirjoitettu arviointiaineiston osoittamasta osaamisesta suhteessa opintojakson osaamistavoitteeseen ja arviointikriteereihin.
0 - 50
Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa ja laadullista.
Oppimisprosessin arvioinnin välineitä ovat orientaatioluennolla ja koontipajassa aktiivinen osallistuminen, verkkoaineistoon perehtyminen ja sen hyödyntäminen tehtävissä. Arviointiaineistoa ovat myös opintojakson tehtävät ja itsearviointi.
Ammatillinen erityisopettajankoulutus
Lähiopetus
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Suomi
Tämä opintojakso jatkuu koko opintojen ajan. Opintojen alussa laadit oman henkilökohtaisen osaamisesi kehittämissuunnitelman (HOKS) ja yhdessä oppimispiirisi kanssa ryhmän yhteisen opiskelusuunnitelman (ROPS), joita päivitetään opintojen kuluessa. Opintojen ajan pidät päiväkirjaa sinulle merkityksellisistä asioista ja reflektoit omaa toimintaasi. Ammatillisen kasvun tukemiseksi valitset opintojen alussa itsellesi mentorin, jonka kanssa käyt ohjauskeskusteluja. Opintojen lopuksi työstät portfolion ja itsearvioinnin. Opintojen aikana osallistut henkilökohtaisiin ja oppimispiirin yhteisiin ohjauskeskusteluihin vastuukouluttajasi kanssa sekä ohjauspäiviin. Valitset omaa osaamisidentiteettiäsi kehittävää kirjallisuutta reflektoinnin tueksi.
Valitse omaa ja oppimispiirisi osaamisen kehittymistä tukevaa kirjallisuutta tutkivan oppimisen menetelmän mukaisesti.
Tiina Parviainen, Seija Eskola, Jari Karttunen
Opinnoissa hyödynnät omaa työtäsi ja oman toimintasi reflektointia osana opintoja.
Pääkampus
Ei tenttejä. Opintojakso suoritetaan oppimistehtävillä.
01.08.2023 - 31.05.2026
Tämä opintojakso on 7 opintopisteen laajuinen, joten se merkitsee sinulta itseltäsi noin 189 tunnin työpanosta. Opintojakson todellinen kuormittavuus riippuu omista lähtökohdistasi, jotka määrittävät oppimistehtävien työllistävyyttä. Opintojakso kestää koko opintojen ajan.
Opintojaksolla työskennellään oppimispiirissä ja itsenäisesti. Opintojakson teemoja tarkastellaan myös vastuukouluttajasi kanssa käytävissä ohjauskeskusteluissa; oppimispiirin ohjauskeskusteluja on vähintään 3 kpl ja henkilökohtaisia ohjauskeskusteluja tarpeittesi mukaan.
31.05.2023 - 24.08.2023
Osaamisen hankkiminen:
Tällä opintojaksolla vaadittavan osaamisen hankit arvioimalla omia osaamistarpeita laatimalla suunnitelman osaamisen hankkimisesta (HOKS), jota päivität ja toteutat koko opiskelun ajan. Oppimispiirisi kanssa laadit yhteisiin osaamistarpeisiinne pohjautuvat opiskelusuunnitelman (ROPS), joka ohjaa oppimispiirin toimintaa. Valitset ja luet omaa kehittymistäsi tukevaa kirjallisuutta. Opintojen loppuvaiheessa koostat osaamistasi kuvaavan portfolion ja itsearvioinnin sekä käyt päättökeskustelun ohjaavan kouluttajasi kanssa.
Osaamisen osoittaminen:
Tavoitteena olevan osaamisen osoitat työstämällä henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS), oppimispiirin yhteisen opiskelusuunnitelman (ROPS), portfolion ja itsearvioinnin sekä osallistumalla oppimispiirin ja henkilökohtaisiin ohjauskeskusteluihin.
0 - 50
Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa ja laadullista.
Oppimisprosessin arvioinnin välineitä ovat oppimispiirin vertaisarviointi, itsearviointi ja ohjauskeskustelut.
Osaamisen arviointi on kriteeriperusteista. Arviointipäätöksen tekee vastuuopettajasi, kun kaikki opintojaksoon sisältyvät oppimistehtävät on tehty. Arviointiaineiston muodostavat henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS, oppimispiirin yhteinen opiskelusuunnitelma ROPS sekä ohjaus- ja arviointikeskusteluista, portfoliosta ja itsearvioinnista..
Ammatillinen erityisopettajankoulutus
Lähiopetus
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Suomi
Valitset sellaisia opintoja, jotka syventävät ja/tai laajentavat ammatillisena erityisopettajana tarvitsemaasi osaamista. Määrittelet henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassasi oppimistarpeitasi ja neuvottelet niiden pohjalta vastuukouluttajasi kanssa osaamisen hankkimisesta, valinnaisiksi opinnoiksi soveltuvista opinnoista ja niiden suorittamisesta.
Opetusmenetelmät määrittyvät valitsemasi opintojakson opetusmenetelmien perustella.
Tiina Parviainen, Seija Eskola, Jari Karttunen
Pääkampus
01.08.2023 - 31.05.2026
Tämä opintojakso on 5 opintopisteen laajuinen, joten se merkitsee sinulta itseltäsi noin 135 tunnin työpanosta. Opintojakson todellinen kuormittavuus riippuu omista lähtökohdistasi ja valitsemastasi osaamisen hankkimisen tavasta. Opintojakson ajankohta määräytyy yksilöllisesti henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmasi mukaisesti.
31.05.2023 - 24.08.2023
Osaamisen hankkiminen:
Opintojakson osaamisen hankit
a) suorittamalla omaehtoisia erityisopetuksen / erityisen tuen täydennyskoulutuksia tai
b) osallistumalla erityisopetuksen ammattipäiviin, seminaareihin tai konferensseihin ja laatimalla niistä itsearvioinnin sisältävän oppimispäiväkirjan tai
C) hyväksilukemalla aikaisemmin suoritettuja erityisen tuen osaamista syventäviä ja laajentavia opintoja, jotka olet suorittanut viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana. Huomaa, että samoja opintoja ei voida hyväksilukea muissa opintojaksoissa eikä valinnaisiksi opinnoiksi hyväksilueta myöskään sellaisia opintoja, jotka sisältyvät hakukelpoisuuteen ammatilliseen erityisopettajankoulutukseen eli hakututkintoon tai opettajan pedagogisiin opintoihin.
Osaamisen osoittaminen:
Tavoitteena olevan osaamisen osoitat oppimispäiväkirjalla ja koulutuksesta saadulla (osallistumis)todistuksella.
0 - 50
Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa ja laadullista.
Oppimisprosessin arvioinnin välineitä ovat itsearviointi ja ohjauskeskustelut.
Osaamisen arviointi on kriteeriperusteista. Arviointipäätöksen tekee oma vastuukouluttajasi, kun olet osoittanut osaamisesi todistuksilla ja oppimispäiväkirjalla. Arviointiaineiston muodostavat todistukset ja oppimispäiväkirja.
Jos hyväksiluettavan opintojakson laajuus on 5 opintopistettä tai enemmän, päätöksen hyväksiluekmisesta tekee opinto-ohjaaja.
Valinnaisten opintojen arviointitiedot saat opintojaksolta, jolle osallistut.
Ammatillinen erityisopettajankoulutus
Lähiopetus
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Suomi
Opintojaksolla hankit osaamista tutkivan oppimisen menetelmää hyödyntäen. Määrität opintojakson osaamistavoitteiden sekä omien henkilökohtaisten ja oppimispiirin tavoitteiden pohjalta tutkimuskysymyksiä.
Näihin haet vastauksia yhdessä oppimispiirisi kanssa pohtien, haastatellen ja havainnoiden, omaa työtänne ja oppilaitoksenne erityisen tuen toimintamalleja tutkien, kirjallisuuteen perehtyen ja osaamista jakaen. Osallistut ohjauspäiviin ja oppimispiirikokoontumisiin, joissa tarkastellaan ennakkotehtävien kautta yhdessä erilaisia oppimisvaikeuksia ja oppimisen haasteita sekä erilaisia tukikeinoja ja yhteistyömalleja. Yhteiset kokoontumiset ovat olennainen osa osaamisen hankkimista. Työstätte yhdessä myös ennalta määriteltyjä oppimistehtäviä.
Opintojaksolla hankittu osaaminen konkretisoituu harjoittelussa. Opintojakson toteutus suunnitellaan osittain osana ryhmän opiskelusuunnitelmaa ja toteutetaan koko opiskeluajan jatkuvana prosessina. Oppimispiirin työskentelyä ohjaa vastuukouluttajanne. Oppimistanne tukevat kaikki kouluttajat.
Ei tenttikirjallisuutta.
Valitset omaa ja oppimispiirisi oppimista ja osaamisen kehittymistä tukevaa kirjallisuutta.
Tiina Parviainen, Seija Eskola, Jari Karttunen
Tällä opintojaksolla osaamisen hankkiminen kytkeytyy omassa työssä tehtäviin havaintoihin, kokeiluihin ja omien opiskelijoittesi ohjaamiseen.
Pääkampus
01.08.2023 - 31.05.2026
Tämä opintojakso on 22 opintopisteen laajuinen, joten se merkitsee sinulta itseltäsi noin 594 tunnin työpanosta. Opintojakson todellinen kuormittavuus riippuu omista lähtökohdistasi ja oppimispiirisi yhteisestä työskentelystä, jotka määrittävät oppimistehtävien työllistävyyttä. Opintojakso ulottuu koko opiskelun ajalle.
Tällä opintojaksolla oppimispiiri työskentelee yhdessä, mikä edellyttää yhteisen aikataulutuksen tekemistä ja siitä kiinnipitämistä.
31.05.2023 - 24.08.2023
Osaamisen hankkiminen:
Tämän opintojakson osaamisen hankit osallistumalla oppimispiirityöskentelyyn, tekemällä opintojaksoon kuuluvat tehtävät ja reflektoimalla omaa työskentelyäsi.
Sinulla voi olla jo aiemmin hankittua osaamista opintojakson sisällöistä.
Osaamisen osoittaminen:
Opintojakson osaamisen osoitat oppimistehtävillä, oppimispiirin kanssa käytävissä ohjauskeskusteluissa ja opintojen lopussa tehtävällä itsearvioinnilla.
Aiemmin hankitun osaamisen voit osoittaa kuvaamalla, miten osaaminen on hankittu ja osoittamalla sen oman vastuukouluttajasi kanssa sopimallasi tavalla.
0 - 50
Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa ja laadullista.
Oppimisprosessin arvioinnin välineitä ovat oppimispiirin vertaisarviointi, itsearviointi ja yhteiset ohjauskeskustelut.
Osaamisen arviointi on kriteeriperusteista. Arviointipäätöksen tekee vastuuopettajasi, kun kaikki opintojaksoon sisältyvät oppimistehtävät on tehty. Arviointiaineiston muodostavat opintojakson oppimistehtävät, itsearviointi ja ohjauskeskusteluihin sisältyvä havainnointi.
Ammatillinen erityisopettajankoulutus
Lähiopetus
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Suomi
Harjoittelu pohjautuu henkilökohtaisiin, omalle oppimisellesi asettamiisi tavoitteisiin, jotka kuvaat ennen harjoittelua tehtävässä harjoittelusuunnitelmassa. Harjoittelua et voi tehdä omassa työssäsi, vaan toteutat sen itsellesi uudessa toimintaympäristössä. Harjoittelupaikka voi olla ammatillisessa erityisoppilaitoksessa, yleisessä ammattioppilaitoksessa tai yksilöllisiin tavoitteisiin pohjautuen muussa erityisopetuksen/erityisen tuen toimintaympäristössä.
Ennen harjoittelusuunnitelman tekoa tutustut harjoitteluympäristöön/-paikkaan ja valitset harjoittelua taustoittavaa kirjallisuutta. Sovit myös harjoittelunohjaajasta, jonka tulee olla harjoittelupaikkasi erityisopettaja. Harjoittelun voit aloittaa yksilöllisen aikataulun mukaisesti sen jälkeen, kun vastuukouluttajasi on hyväksynyt harjoittelusuunnitelmasi.
Harjoittelun toteutat harjoittelusuunnitelman mukaisesti. Harjoittelun aikana suunnittelet ja toteutat erityisen tuen oppimiskokonaisuuksia yhdessä opiskelijoiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Harjoittelussa ohjaat erityistä tukea tarvitsevien oppijoiden oppimista ja reflektoit toimintaasi ja oppimistasi suhteessa harjoittelun tavoitteisiin. Harjoittelua ohjaava erityisopettaja tukee osaamisesi kehittymistä antamalla palautetta. Harjoittelun jälkeen käyt palautekeskustelun myös oman oppimispiirisi ja vastuukouluttajasi kanssa. Oppimisen reflektoimiseksi on hyvä pitää oppimispäiväkirjaa.
Harjoittelusta laadit kirjallisuuteen ja päiväkirjaasi pohjautuvan harjoitteluraportin. Raportissa reflektoit osaamisesi kehittymistä ja tavoitteittesi saavuttamista sekä yhdistät käytännön kokemukset ja teoreettista tietoa erityisopettajan käyttöteorian perustaksi. Raportissa pohdit myös saadun ohjauksen ja harjoittelun merkitystä osaajaidentiteettisi kehittymisessä.
Ennen harjoittelun alkua valitse sellaista kirjallisuutta, joka tukee työskentelyäsi ja oppimistasi harjoittelussa. Kirjaa valitsemasi kirjallisuus harjoittelusuunnitelmaasi. Harjoittelun jälkeen hyödynnä raportissa lisäksi kirjallisuutta, jonka auttaa sinua tarkastelemaan harjoittelun aikaisia ilmiöitä ja asioita sekä reflektoimaan oppimistasi teoriaan kytkettynä.
Tiina Parviainen, Seija Eskola, Jari Karttunen
Harjoittelu tapahtuu itsellesi vieraassa ammatillisessa oppilaitoksessa tai yksilöllisiin tavoitteisiisi pohjautuen muussa erityisopetuksen/erityisen tuen toimintaympäristössä.
Pääkampus
Osa harjoittelusta on mahdollista tehdä ulkomailla, jos se on oppimistavoitteesi huomioon ottaen tarkoituksenmukaista.
01.08.2023 - 31.05.2026
Tämä opintojakso on 6 opintopisteen laajuinen, joten se merkitsee sinulta itseltäsi noin 162 tunnin työpanosta. Opintojakson todellinen kuormittavuus riippuu omista lähtökohdistasi.
Harjoittelusta kolme viikkoa on sinulle vieraassa oppilaitoksessa tehtävää monipuolista käytännön harjoittelua ja harjoittelunohjaajan kanssa käytävää ohjauskeskustelua. Muu työskentely on kirjallisuuteen perehtymistä, harjoittelusuunnitelman ja harjoitteluraportin työstämistä sekä ohjauskeskustelua oppimispiirissä ja vastuukouluttajan kanssa.
31.05.2023 - 24.08.2023
Tämän opintojakson osaamisen hankit suunnittelemalla, toteuttamalla ja arvioimalla kolmen viikon mittaisen, henkilökohtaisiin tavoitteisiisi perustuvan harjoittelun itsellesi vieraassa oppilaitoksessa.
0 - 50
Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa ja laadullista.
Oppimisprosessin arvioinnin välineitä ovat itsearviointi, harjoittelunohjaajan kanssa käytävät ohjauskeskustelut, oppimispiirin vertaisarviointi ja vastuukouluttajan kanssa käytävä ohjauskeskustelu.
Osaamisen arviointi on kriteeriperusteista. Arviointipäätöksen tekee vastuukouluttajasi, kun kaikki harjoitteluun sisältyvät oppimistehtävät on tehty. Arviointiaineiston muodostavat harjoittelusuunnitelmasi ja harjoitteluraportti sekä ohjauskeskustelut.
Ammatillinen erityisopettajankoulutus
Verkko-opetus
6 op
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Suomi
Webinaarien ajankohdat ilmoitetaan kesäkuussa. Opintojakso on avoinna 7.6.-31.12.2023.
Voit aloittaa opintojakson, kun olet suorittanut opintojakson "Erityispedagoginen tietoperusta".
Tämä opintojakso toteutetaan verkko-opintoina, opintoihin sisältyy myös tutustumiskäynti ja keskusteluja. Osaamista hankit osallistumalla opintojakson webinaareihin, perehtymällä verkkoaineistoon, tutustumalla ammatillisen koulutuksen erityisen tuen järjestämiseen ja tekemällä ohjeistetut tehtävät itsenäisesti tai oman oppimispiirin kanssa. Oppimispiirisi ja mentorisi kanssa käytävissä keskusteluissa syvennät tietoa ja osaamista oppilaitoskohtaisesta erityisen tuen suunnitelmallisuudesta ja yksilöllisen ohjausprosessin rakentamisesta. Opintojaksolla hankittu osaaminen konkretisoituu ja syventyy harjoittelussa.
Ei tenttikirjallisuutta.
Suositeltava kirjallisuus:
Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/ 2017 ja Asetus ammatillisesta koulutuksesta säädös.
Erityisen tuen opas. ePerusteet. Opetushallitus.
Goman ym. 2021. Erityinen tuki voimavaraksi - Arviointi ammatillisen koulutuksen erityisestä tuesta. Karvi.
Kaikkonen, L. 2020. Erityisopettajat ammatillisessa koulutuksessa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisusarja.
Tiina Parviainen, Seija Eskola, Jari Karttunen
Pääkampus
Tähän opintojaksoon ei sisälly tenttiä.
01.08.2023 - 06.01.2024
Opintojakso on viiden opintopisteen laajuinen. Se merkitsee, että sinulle on varattu erilaisiin tehtäviin laskennallisesti 135 tunnin työskentelymahdollisuus. Opintojakson todellinen kuormittavuus riippuu lähtökohdistasi ja niihin perustuvista oppimistehtävien työllistävyydestä. Opintojakso ajoittuu opiskelun 1. lukukaudelle.
31.05.2023 - 24.08.2023
Voit suorittaa opintojakson oman aikataulusi/oppimispiirisi aikataulun mukaisesti ajalla 1.6.-31.12.2023 huomioiden webinaarien aikataulut, jotka ilmoitetaan kesäkuun alussa.
Opintojakson tavoitteena olevan osaamisen hankit osallistumalla verkossa toteutuvaan opintojaksoon ja tekemällä siihen sisältyvät oppimistehtävät. Opintojaksossa tavoitteena olevan osaamisen osoitat suorittamalla hyväksytysti verkko-opintojakson sekä muut opintojaksoon sisältyvät oppimistehtävät.
Olet voinut jo hankkia, tai parhaillaan olla hankkimassa, opintojaksossa tavoitteena olevaa osaamista esimerkiksi aikaisempien koulutusten tai työkokemuksen kautta. Sinulla on mahdollisuus hyväksilukea tähän opintojaksoon sellaista opintojakson tavoitteiden mukaista osaamista, jota olet aiemmin hankkinut muissa opinnoissa, työelämässä tai muissa yhteyksissä.
0 - 50
Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa ja laadullista. Oppimisprosessin arvioinnin välineitä ovat palautteet ja itsearviointi.
Osaamisen arviointi on kriteeriperusteista ja arviointipäätöksen tekee opettajakorkeakoulun kouluttaja, kun kaikki oppimistehtävät on tehty. Arviointiaineisto muodostuu opintojakson oppimistehtävistä.
Ammatillinen erityisopettajankoulutus
Lähiopetus
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Suomi
Syksyn 2023 toteutuksen webinaarit ovat:
2.10.2023 klo 16.00-18.15
22.11.2023 klo 16.00-18.00
10.1.2024 klo 16.00-18.00
Kevään 2024 toteutuksen webinaarit ovat:
13.2.2024 klo 16.00-18.15
19.3.2024 klo 16.00-18.00
23.4.2024 klo 16.00-18.00
Tarkista Zoom-linkki tämän opintojakson Moodlesta kohdasta Webinaarit.
Opintojakso toteutetaan verkkokurssina, joka sisältää sekä itsenäistä että oppimispiirin yhteistä työskentelyä. Oppimistehtäviin kuuluu webinaareja, haastatteluja, opintokäynti, opiskelumateriaaliin perehtymistä ja yhteistä jakamista.
Opintojakso toteutetaan yhdessä opinto-ohjaajakoulutuksen kanssa. Löydät sen MOODLEsta nimellä Ohjauspalveluiden järjestäminen ja moniammatillinen verkostotyö.
Tiina Parviainen, Seija Eskola, Jari Karttunen
Opintojakso sisältää keskusteluja ja haastatteluja työyhteisössäsi sekä opintokäynnin.
Pääkampus
01.08.2023 - 31.05.2026
Tämä opintojakso on 5 opintopisteen laajuinen, joten se merkitsee sinulta itseltäsi noin 135 tunnin työpanosta. Opintojakson todellinen kuormittavuus riippuu omista lähtökohdistasi, jotka määrittävät oppimistehtävien työllistävyyttä.
31.05.2023 - 24.08.2023
Osaamisen hankkiminen:
Tässä opintojaksossa tavoitteena olevan osaamisen hankit
1.osallistumalla verkko-opintoihin ja tekemällä oppimistehtävät sekä osallistumalla webinaareihin tai
2. aiempien opintojesi ja työkokemuksesi kautta.
Osaamisen osoittaminen:
Tavoitteena olevan osaamisen osoitat
1. oppimistehtävillä ja verkkokeskusteluilla tai
2. kuvaamalla osaamistasi suhteessa tavoitteisiin ja näyttämällä sen esim. todistuksella, portfoliolla tai muulla verkkokurssin vastuuopettajan kanssa sopimallasi tavalla.
0 - 50
Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa ja laadullista.
Oppimisprosessin arvioinnin välineitä ovat toisten opiskelijoiden antama vertaisarviointi, itsearviointi ja verkkokeskustelut.
Osaamisen arviointi on kriteeriperusteista. Arviointipäätöksen tekee verkkokurssin vastuuopettaja, kun kaikki verkkokurssiin sisältyvät oppimistehtävät on tehty.
Arviointiaineiston muodostavat opintojakson oppimistehtävät, itsearviointi sekä webinaareihin liittyvät havainnoinnit ja arviointikeskustelut.
Ammatillinen erityisopettajankoulutus
Lähiopetus
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Suomi
Opintojakso perustuu tutkivaan oppimiseen, itsenäiseen projektityöskentelyyn ja vertaisoppimiseen.
Kartoitat omalla työpaikallasi yhdessä muiden toimijoiden kanssa erityisen tuen kehittämistarpeita, joista valitset yhden kehitettämistehtäväsi aiheeksi. Laadit kirjallisen suunnitelman kehittämisestä. Kehittämistyösi tueksi valitset erityispedagogista kirjallisuutta, jota hyödynnät kehittämistehtäväsuunnitelmassa.
Toteutat kehittämistehtävän ja esittelet tekemääsi työtä työyhteisössäsi.
Oppimispiiri on toimii kehittämistehtävän vertaisohjaajina ja -arvioijina, jolloin harjoittelette samalla konsultatiivista työotetta. Keräät kehittämistyöstä palautetta myös työyhteisöltäsi. Tekemästäsi kehittämisestä ja saamastasi palautteesta kirjoitat teoreettisesti perustellun asiantuntijakirjoituksen.
Valitset kehittämistyötä tukevaa kirjallisuutta ja hyödynnät sitä kehittämistyössäsi.
Tiina Parviainen, Seija Eskola, Jari Karttunen
Kehittämishanke toteutetaan työelämässä.
Pääkampus
01.08.2023 - 31.05.2026
Tämä opintojakso on 5 opintopisteen laajuinen, joten se merkitsee sinulta itseltäsi noin 135 tunnin työpanosta. Opintojakson todellinen kuormittavuus riippuu omista lähtökohdistasi, jotka määrittävät kehittämistyön suunnittelun toteutuksen ja arvioinnin sekä kirjoittamisen työllistävyyttä. Kehittämistehtävän ajankohdat määrittelet henkilökohtaisen osaamsesn kehittämissuunnitelmasi mukaisesti.
Suurin osa työskentelystä on itsenäistä suunnittelua, toimintaa ja kirjoittamista, jotka voit sovittaa omaan aikatauluusi. Opintojaksoon sisältyy myös oppimispiirityöskentelyä, oman työn esittelyä ja ohjauskeskustelu vastuukouluttajan kanssa, jolloin tekemisesi tulee sovittaa yhteisiin aikatauluihin.
31.05.2023 - 24.08.2023
Osaamisen hankkiminen
Hankit tämän opintojakson osaamisen suunnittelemalla ja toteuttamalla omalla työpaikallasi toteutettavan erityisen tuen kehittämishankkeen, työskentelemällä yhdessä oppimispiirisi kanssa ja kirjoittamalla teoreettisesti perustellun kehittämistehtäväsuunnitelman ja kehittämistä kuvaavan asiantuntijakirjoituksen.
Osaamisen osoittaminen:
Tavoitteena olevan osaamisen osoitat suunnittelemalla ja toteuttamalla kehittämishankkeen, jonka kuvaat ja arvioit asiantuntijakirjoituksessa.
0 - 50
Arviointi on osaamistavoitteisiin pohjautuvaa ja laadullista.
Oppimisprosessin arvioinnin välineitä ovat itsearviointi, työyhteisöltä saatu palaute ja oppimispiirin vertaisarviointi.
Osaamisen arviointi on kriteeriperusteista.
Arviointipäätöksen tekee vastuukouluttajasi, kun kaikki opintojaksoon sisältyvät oppimistehtävät on tehty. Arviointiaineiston muodostavat opintojakson oppimistehtävät; kehittämistehtäväsuunnittelma, asiantuntijakirjoitus ja itsearviointi.
Ammatillinen erityisopettajankoulutus
Lähiopetus
Ammatillinen opettajakorkeakoulu
Koulutusohjelmaan ei ole liitetty toteutuksia.