Skip to main content

Guidance and counselling processes and methods (6 op)

Toteutuksen tunnus: AO00BO58-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.06.2022 - 25.08.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 30.06.2025

Opintopistemäärä

6 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

School of Professional Teacher Education

Toimipiste

Lutakko Campus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 40

Koulutus

  • Vocational Student Counsellor Education

Opettaja

  • Sara Peltola
  • Virpi Koskelo
  • Mervi Pasanen
  • Toni Kosonen
  • Taina Salmi
  • Jenni Pelkonen
  • Sanna Herranen

Ryhmät

  • AJO22SJV
    Opinto-ohjaajan koulutus

Objectives

Opintojakson tarkoitus:
Tällä opintojaksolla perehdyt henkilökohtaisen ohjauksen ja ryhmäohjauksen prosessin toteuttamiseen monikanavaisesti erilaisissa ohjausympäristöissä. Lisäksi tutustut erilaisiin ohjausmenetelmiin sekä arvioit niiden toimivuutta yksilöllisissä ja yhteisöllisissä ohjausprosesseissa.

Opintojakson osaamiset:
Tällä opintojaksolla kehität

ohjausosaamistasi, jolla tarkoitetaan oppimiseen ja opiskeluun, elinikäisten urasuunnittelutaitojen vahvistamiseen sekä psykososiaalisen tuen tarjoamiseen liittyvää osaamista. Se on myös kykyä suunnitella, toteuttaa, arvioida, johtaa, kehittää ja uudistaa ohjausta huomioiden kontekstin sekä eri asiakasryhmien moninaisuuden ja taustan ohjauksen voimavarana. Tavoitteena on, että ohjaaja tuntee ohjauksen keskeiset työmuodot ja menetelmät sekä osaa arvioida niiden soveltuvuutta eri ohjaustilanteissa ja konteksteissa.

vuorovaikutuosaamistasi, jolla tarkoitetaan taitoa toimia erilaisissa vuorovaikutussuhteissa myöntei¬sellä ja mielekkäällä tavalla. Se tarkoittaa myös ohjaajan kykyä rakentaa ohjaussuhde, jossa ohjaaja tukee yksilön ja ryhmien valmiuksia kohdata haasteita ja löytää toimivia tapoja ratkaista ne sekä suunnitella omaa tulevaisuutta. Se on taitoa toimia vuorovaikutussuhteissa monikanavaisesti dialogitaitoja hyödyntäen.


Opintojakson osaamistavoitteet:

Tunnistat ohjausprosessien eri vaiheet. Osaat suunnitella ja toteuttaa tavoitteellisia ohjausprosesseja asiakaslähtöisesti yksilöiden ja ryhmien kanssa. Tunnet ohjauksen keskeiset työmuodot ja menetelmät sekä osaat arvioida niiden soveltuvuutta eri ohjaustilanteissa ja konteksteissa. Osaat tarkoituksenmukaisesti käyttää ja soveltaa erilaisia menetelmiä monikanavaisesti yksilöllisissä ja yhteisöllisissä prosesseissa. Osaat lisäksi analysoida ja arvioida ohjausprosesseja ja -menetelmiä, omia ammattikäytänteitään sekä niiden laatua ja vaikuttavuutta.

Content

Erilaisten asiakkaiden ja asiakasryhmien ohjaustarpeiden tunnistaminen.
Tavoitteellisten asiakaslähtöisten ohjausprosessien suunnittelu ja toteuttaminen.
Erilaisten monikanavaisten menetelmien soveltaminen yksilöllisissä ja yhteisöllisissä ohjausprosessissa.

Learning materials and recommended literature

Amundson, N. 2003. Aktiivinen ohjaus - opas uraohjauksen ammattilaisille. Psykologien kustannus Oy. Helsinki (suom. Petri Auvinen).
Peavy, V. R. 2006. Sosiodynaamisen ohjauksen opas. Psykologien kustannus Oy. Helsinki
Vehviläinen, S. 2014. Ohjaustyön opas: yhteistyössä kohti toimijuutta.

Täydentävä/vaihtoehtoinen alan kirjallisuus ilmoitetaan lukuvuosittain koulutuksen toteutussuunnitelmassa

Teaching methods

Opintojakso toteutetaan monimuotoisesti ja se perustuu lähipäivillä tapahtuvaan työskentelyyn, itsenäiseen työskentelyyn ja vertaistyöskentelyyn.

Alternative completion methods

Osaamisen hankkiminen:

Voit hankkia tässä opintojaksossa tavoitteena olevan osaamisen osallistumalla lähiopiskelupäiviin ja tekemällä opintojaksolle kuuluvat oppimistehtävät. Olet voinut jo hankkia, tai parhaillaan olla hankkimassa, tässä opintojaksossa tavoitteena olevaa osaamista esimerkiksi aikaisempien koulutusten tai työkokemuksen kautta.


Osaamisen osoittaminen:

Tässä opintojaksossa tavoitteena olevan osaamisen osoitat lähiopiskelupäiviin osallistumalla sekä suorittamalla hyväksytysti opintojaksoon sisältyvät oppimistehtävät. Sinulla on myös mahdollisuus hyväksilukea tähän opintojaksoon sellaista opintojakson tavoitteiden mukaista osaamista, jota olet aiemmin hankkinut muissa opinnoissa, työelämässä tai muissa yhteyksissä. Kun haluat hyväksilukea opintojakson, lähetä Opinto-ohjaajakoulutuksen hyväksilukuhakemus ja todistus tai selvitys aiemmin hankitusta osaamisesta kouluttajallesi.

Student workload

Opintojakson laajuus on yhteensä 162 h (6 op x 27 h opiskelijan työtä).

Content scheduling

Opintojakso alkaa syyskuussa 2022 ja päättyy kevätlukukaudella 2023.

Further information for students

Arvioinnin perustana ovat opinto-ohjaajankoulutuksen opetussuunnitelmassa esitetyt osaamistavoitteet ja arviointikriteerit sekä opiskelijan henkilökohtaiset tavoitteet. Arviointi on luonteeltaan kehittävää ja avointa opiskelijoiden ja kouluttajien välistä jatkuvaa vuoropuhelua.
Osaamistavoitteet ovat oppimisen ohjaamisen ja arvioinnin lähtökohta. Oppimisprosessin aikana annettava ohjaus, erilaiset palautteet ja muut arvioinnit perustuvat sekä määritettyihin osaamistavoitteisiin että opiskelijan omalle oppimiselleen asettamiin tavoitteisiin. Opiskelijoiden itsearvioinneilla ja vertaisarvioinneilla on merkittävä rooli opintojen kaikissa vaiheissa.

Oppimisen ja osaamisen arvioinnin välineitä ovat oppimistehtävät, havainnoinnit, keskustelut ja muu laadullinen aineisto. Osaamisen arviointi on kriteeriperusteista ja arviointipäätöksen tekee kouluttaja, kun kaikki oppimistehtävät on tehty. Arviointipäätös tehdään asteikolla hyväksytty/hylätty. Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää, että hyväksytyn osaamisen kriteerit täyttyvät.

Evaluation scale

Hyväksytty/Hylätty

Evaluation criteria, pass/failed

Ohjausosaaminen:
Tunnistat erilaisten asiakkaiden ja asiakasryhmien ohjaustarpeet.
Osaat suunnitella ja toteuttaa tavoitteellisia asiakaslähtöisiä ohjausprosesseja.
Osaat tarkoituksenmukaisesti käyttää ja soveltaa erilaisia menetelmiä monikanavaisesti yksilöllisissä ja yhteisöllisissä prosesseissa.
Osaat soveltaa tarkoituksenmukaisesti keskeisiä yksilö- ja pienryhmämenetelmiä.

Vuorovaikutusosaaminen:
Osaat toimia vuorovaikutussuhteissa monikanavaisesti dialogitaitoja hyödyntäen.