Siirry suoraan sisältöön

Ranska 3Laajuus (5 op)

Tunnus: BI00BB36

Laajuus

5 op

Vastuuhenkilö

  • Jenni Riipinen

Osaamistavoitteet

Kurssilla pyritään saavuttamaan laajempi perustason kielitaito (Eurooppalaisen viitekehyksen A2.2-B1.1.) Harjoittelet monipuolisesti kielitaidon eri osa-alueita, kuten puhumista, kuuntelemista, kirjoittamista ja luetunymmärtämistä.

Suoritettuasi kurssin ymmärrät pääosin selkeää normaalitempoista puhetta ja osaat kommunikoida sinulle tutuista aiheista, kuten töistä, opinnoista ja vapaa-ajasta. Opit ilmaisemaan tunteitasi ja mielipiteitäsi varmemmin. Osaat toimia ranskalaisen kulttuurin normien edellyttämällä tavalla tavanomaisissa asiointitilanteissa.

Ymmärrät pääkohdat yksinkertaisista asiateksteistä ja osaat päätellä merkityksiä. Osaat kirjoittaa lyhyesti sinulle tutuista ja merkityksellisistä aiheista, sekä yhdistää lauseita kuvataksesi kokemuksiasi ja erilaisia tapahtumia.

Kurssi kehittää ja antaa valmiuksia toimia ja työskennellä kansainvälisissä ja monikulttuurisissa toimintaympäristöissä.

Sisältö

Kurssilla kehität taitojasi ja opit hallitsemaan ja soveltamaan tavanomaisissa arkielämän vuorovaikutustilanteissa tarvittavia kirjallisen ja suullisen ranskan kielen taitoja:

Viestintä: Omasta elämästä kertominen (mm. vapaa-aika, matkustus, työ, opiskelu), teknologia, terveys ja kulttuuri. Opit myös ilmaisemaan varmemmin mielipiteitäsi, tunteitasi, sekä antamaan käskyjä ja pyytämään ohjeita.

Kielioppi: Menneen aian aikamuotoja (erityisesti passé composé, imperfekti, pluskvamperfekti), konditionaali, futuuri

Kulttuurituntemus: Frankofonian käsitteen syventäminen, Ranskan ja ranskankielisten maiden viestintäkulttuuri sekä maatuntemus

Esitietovaatimukset

Ranskan alkeet 1-2 (10op) JAMKissa tai Eurooppalaisen viitekehyksen taitotaso A1.2-A2.1 (https://europass.cedefop.europa.eu/sites/default/files/cefr-fi.pdf) tai lukion B3-ranskan 1.-4.-kurssit tai vastaavat tiedot ja taidot.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1 Osoitat omaavasi ranskan kielen vähimmäistaidon suhteessa kurssin sisältöön ja tavoitteisiin. Selviät suullisesti tutuista arkielämän tilanteista, vaikka ääntämisongelmat ja tauot puheessa vaikeuttavat viestin välitystä. Ymmärrät selkeästä ja hitaasta puheesta perustason ilmauksia, sekä tunnistat osia tekstistä, jos ne liittyvät tuttuihin arkielämän aiheisiin. Pystyt kirjoittamaan yksinkertaisen perustason tekstin sinulle tutusta aiheesta. Ääntämisessä, kielen rakenteissa ja sanastossa on usein virheitä niin suullisessa kuin kirjallisessa tuottamisessa, mikä vaikeuttaa viestin välittymistä.

2 Osoitat omaavasi ranskan kielen perustaidon suhteessa kurssin sisältöön ja tavoitteisiin. Sovellat oppimaasi ja kielellisiä taitojasi rutiininomaisissa puhetilanteissa, vaikka puheessa on usein taukoja. Ymmärrät pääasiat selkeästä puheesta ja lyhyistä teksteistä, jotka käsittelevät sinulle tuttuja aiheita. Pystyt kirjoittamaan lyhyen tekstin tutusta aiheesta. Ääntämisen, sanaston ja kielen rakenteiden käytössä esiintyy puutteita, jotka saattavat häiritä ymmärrystä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3 Osoitat omaavasi hyvän ranskan kielen taidon suhteessa kurssin sisältöön ja tavoitteisiin. Hallitset rutiininomaiset ja arkiset puhetilanteet, mutta normaalitempoisen puheen ymmärtämisessä on vaikeuksia, jos puheenjakso on pitkä. Ymmärrät suurimman osan lyhyistä teksteistä, jotka käsittelevät sinulle tuttuja aiheita. Kielen rakenteissa, sanastossa ja ääntämisessä voi olla puutteita, mutta ne eivät häiritse vuorovaikutusta.

4 Osoitat omaavasi todella hyvän ranskan kielen taidon suhteessa kurssin sisältöön ja tavoitteisiin. Osaat kommunikoida tutuista aiheista, sekä pyrit laajentamaan kielenkäyttöäsi myös sinulle vieraampiin aiheisiin, vaikka ne tuottavat sinulle haasteita. Ymmärrät normaalitempoista kasvotusten tapahtuvaa puhetta tuttujen aihepiirien osalta, mutta syntyperäisen puhujan puhenopeus tuottaa vaikeuksia. Kirjoitat lyhyitä tekstejä soveltaen opittuja rakenteita ja sanastoa. Puheessa ja kirjoituksessa saattaa ilmetä pieniä virheitä, jotka eivät haittaa vuorovaikutusta.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5 Osoitat omaavasi erinomaisen ranskan kielen taidon suhteessa kurssin sisältöön ja tavoitteisiin. Arvioit puhetilanteita oikein, ja osaat kommunikoida niin tutuista kuin sinulle vieraammistakin aiheista kulttuurinormien edellyttämällä tavalla. Ymmärrät tekstiä ja normaalitempoista puhetta tutuista aihepiireistä. Kirjoitat tutuista aiheista selkeästi ja lähes virheettömästi. Hallitset asiaankuuluvan sanaston ja kielen rakenteet, sekä sovellat taitojasi monipuolisesti suullisessa ja kirjallisessa viestinnässä.

Lisätiedot

Kurssi sopii kaikille, jotka haluavat jatkaa ranskan kielen opintojaan, ja ovat aikaisemmin saavuttaneet Eurooppalaisen viitekehyksen taitotason A1.2-A2.1.

Sopii myös kertaavaksi kurssiksi sinulle, joka olet käynyt esimerkiksi lukion B3-ranskan 1.-6.-kurssit (vastaa noin 2 vuoden opintoja) ja tahdot ylläpitää kielitaitoasi.