Kuntoutuksen palvelujärjestelmät ja lainsäädäntö (5 op)
Toteutuksen tunnus: SKOS1508-0K0S3
Toteutuksen perustiedot
- Ajoitus
-
01.01.2020 - 31.07.2020
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- Hyvinvointiyksikkö
- Opetuskielet
- suomi
- Ryhmät
-
ZJA19SSTKDAvoin amk, KKD, Tiedolla johtaminen sote-alalla
- Opintojakso
- SKOS1508
Arviointiasteikko
0-5
Tavoitteet
Opiskelija tietää kuntoutuksen järjestäjätahot, niiden työnjaon sekä keskeisiä kuntoutuksen palvelujärjestelmän julkisia, yksityisiä ja kolmannen sektorin toimijoita, palveluiden sisältöjä sekä kuntoutusta ohjaavaa lainsäädäntöä.
Sisältö
Kuntoutusjärjestelmä: julkinen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä, sairausvakuutusjärjestelmä, työeläkejärjestelmä, lakisääteinen vakuutusjärjestelmä, työterveyshuolto, TE-palvelut ja seuraamusjärjestelmä.
Toimintakykykuntoutus, työkykykuntoutus, sosiaalinen kuntoutus ja kasvatuksellinen kuntoutus.
Julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kuntoutus.
Kuntoutukseen liittyvä lainsäädäntö.
Oppimateriaalit
Autti-Rämö, I., Salminen,A-L., Rajavaara, M. & Ylinen, A. (toim). 2016. Kuntoutuminen. Helsinki: Duodecim. Kuntoutuksen uudistamiskomitean ehdotukset kuntoutusjärjestelmän uudistamiseksi. 2017. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistiota 41. http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/160273/RAP2017_41.pdf?sequence=2&isAllowed=y Muu ajankohtainen materiaali
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
- Yksilötehtävä (1,5 op): Tentti, numeerinen arviointi 0-5- Yksilötehtävä (1 op): kuntoutuksen palvelun tuottajan esittely, arviointi hyväksytty/hylätty - Ryhmätehtävä (1,5 op): case tehtävä, numeerinen arviointi 0-5
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Itsenäinen työskentely 38 h Oppimistehtävät ja tentti 81 h Lähipäivät 16 h Yhteensä 135 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
1 (välttävä)
Opiskelijalla tuo tehtävissään esille perustietoja suomalaisen kuntoutuksen palvelujärjestelmän palveluista, sen lainsäädännöstä, toimijoista ja toimintamuodoista. Hän hyödyntää tehtävissään niukasti lähdemateriaalia ja kokemuksellista tietoa. Noudattaa JAMKin raportointiohjeita.
2 (tyydyttävä)
Opiskelija tuo tehtävissään esille olennaista tietoa suomalaisen kuntoutuksen palvelujärjestelmän palveluista, sen lainsäädännöstä, toimijoista ja toimintamuodoista. Hän hyödyntää tehtävissään lähdemateriaalia ja kokemuksellista tietoa. Noudattaa JAMKin raportointiohjeita.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3 (hyvä) Opiskelija osaa soveltaa tehtävissään jäsennellen olennaista tietoa suomalaisen kuntoutuksen palvelujärjestelmän palveluista, sen lainsäädännöstä, toimijoista ja toimintamuodoista. Hän hyödyntää tehtävissään lähdemateriaalia ja kokemuksellista tietoa soveltaen ja havainnollistaen. Noudattaa JAMKin raportointiohjeita.
4 (kiitettävä) Opiskelija osaa soveltaa tehtävissään monipuolista ja jäsentynyttä tietoa suomalaisen kuntoutuksen palvelujärjestelmän palveluista, sen lainsäädännöstä, toimijoista ja toimintamuodoista. Hän hyödyntää tehtävissään kriittisesti lähdemateriaalia ja kokemuksellista tietoa hyvin soveltaen ja havainnollistaen. Noudattaa JAMKin raportointiohjeita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5 (erinomainen) Opiskelija osaa soveltaa tehtävissään erittäin monipuolista ja hyvin jäsentynyttä tietoa suomalaisen kuntoutuksen palvelujärjestelmän palveluista, sen lainsäädännöstä, toimijoista ja toimintamuodoista. Hän hyödyntää tehtävissään laajasti ja kriittisesti lähdemateriaalia ja kokemuksellista tietoa. Hän analysoi ja arvioi kuntoutuspalveluja ja tuo esille uusia ideoita niiden kehittämiseen. Noudattaa JAMKin raportointiohjeita.
Esitietovaatimukset
Opiskelija tuntee erilaisten kuntoutujien, ryhmien, perheiden ja yhteisöjen kuntoutuksen lähtökohtia, kuntoutustarpeita aiheuttavia tekijöitä sekä kuntoutumisen tavoitteita ja sisältöjä.