Siirry suoraan sisältöön

Henkilöstöjohtamisen prosessit (5 op)

Toteutuksen tunnus: HBH21000-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
03.08.2020 - 30.08.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
07.09.2020 - 18.12.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 37
Koulutus
Liiketalous (AMK)
Opettajat
Kaisa Partanen
Ryhmät
ZJA20SH
Avoin AMK, lita
HTL18S1
Liiketalous
HTLJOH
Uudistuva johtaminen, liiketalous
Opintojakso
HBH21000
Toteutukselle HBH21000-3001 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Sisällön jaksotus

Opintojaksolla vuorottelevat itsenäinen kirjallisuuteen perehtyminen, vuorovaikutteiset luennot ja workshopit. Koko opintojakson ajan näiden ohessa tehdään itsenäistä oppimistehtävää.

Tavoitteet

Opiskelija ymmärtää henkilöstöjohtamisen kokonaisuuden, osa-alueet, työkalut ja niiden merkityksen organisaatioiden tuloksellisessa johtamisessa.Hän ymmärtää henkilöstösuunnittelun merkityksen, tuntee pakolliset henkilöstösuunnitelmat ja niiden juridista taustaa. Hän hallitsee nykyaikaiset rekrytointifoorumit, kuten sosiaalisen median ja rekrytointiprosessit ja –menetelmät. Hän osaa tehdä osaamispohjaisen tehtäväkuvauksen, luoda rekrytointi-ilmoituksen, käydä rekrytointihaastattelun. Hän osaa laatia perehdyttämisohjelman ja -lomakkeen. Hän ymmärtää henkilöteitojen käsittelyyn liittyvät perusteet. Hän tuntee henkilöstöasioihin liittyvän sisäisen viestinnän vaatimukset ja merkityksen. Hän ymmärtää tietojärjestelmien hyödyt henkilöstöjohtamisen työkaluna. Hän tietää henkilöstötutkimuksen ja esimiesarvioinnin perusteet.

Sisältö

Henkilöstöhallinnon ja –johtamisen kokonaisjärjestelmä. Henkilöstösuunnittelu, ulkoinen ja sisäinen rekrytointi, sosiaalisen median hyödyntäminen rekrytoinnissa. Perehdyttäminen ja henkilöstöjohtamisen tietojärjestelmät. Pakolliset henkilöstösuunnitelmat.
Hr-viestintä. Henkilöstötutkimuksen ja esimiesarvioinnin perusteet.

Oppimateriaalit

Oppimateriaali
Joki, M. (2018). Henkilöstöasiantuntijan käsikirja (6., uudistettu painos.). [Helsinki]: Kauppakamari. (myös e-kirja)
Österberg, M. (2015). Henkilöstöasiantuntijan käsikirja (5., uud. p.). Helsinki: Kauppakamari.
Skurnik-Järvinen, H. (2013). Ratkaise työpaikan ongelmatilanteet käytännönläheisesti (2. uud. p.). [Helsinki]: Helsingin seudun kauppakamari.
Kaijala, M. (2016). Rekrytointi: Tehtävään vai yhtiöön? Helsinki: Alma Talent. (myös e-kirja)
Eklund, A. (2018). Tervetuloa meille!: Uuden työntekijän perehdytys. (1. painos) Helsinki: Impact.
Aihealueeseen liittyvät lait ja asetukset sekä työehtosopimukset

Opetusmenetelmät

Käänteinen oppiminen:
Opintojakso etenee teemoittain. Teemat sisältävät seuraavia oppimisprosessia tukevia vaiheita:
1. Itsenäinen perehtyminen aihealueen lakeihin ja teorioihin ennen workshopeja / asiantuntijaluentoja sisältäen osaamisarvion.
2. Teemaan liittyvä asiantuntijaluento
3. Workshop - case-harjoitustyöt ryhmätöinä
4. Henkilökohtainen oppimistehtävä, jota tehdään koko opintojakson ajan. Tehtävä on näyttö omasta osaamisesta opintojakson sisältöihin liittyen.

Opintojakson aikana saa ohjausta seuraavasti:
1. Jokaisen teeman alussa johdatus teemaan.
2. Ryhmätyön ohjausta workshopeissa.
3. Oman osaamisen arviointi ja vertaispalaute ryhmätyöskentelystä.
4. Palaute ryhmätehtävästä.
5. Ohjausta henkilökohtaisen tehtävän tekemiseen sekä workshopeissa että ohjauspalstan kautta.
6. Palaute henkilökohtaisesta tehtävästä kirjallisena.
7. Opintojakson arvosana muodostuu henkilökohtaisen oppimistehtävän osaamisen perusteella. Siinä huomioidaan workshopeissa hankittu osaaminen.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Asiantuntijaluentoja teemoihin liittyen.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ryhmätehtävät tehdään ja palautetaan workshopien aikana.
Henkilökohtaisen tehtävän palautus on 13.12.2020.
Henkilökohtaisen tehtävän uusintakerrat ovat 15.1.2020 ja 30.1.2020.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Hyväksilukeminen (korvaaminen ja sisällyttäminen)
Muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Opinnollistaminen
Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Valmistautuminen workshoppeihin kirjallisuuteen perehtymällä 4*15 h = 60 h
Vuorovaikutteiset luennot 7*1,5 h = 10,5 h
Workshopit 4*2 h = 8 h
Itsenäisen tehtävän tekeminen 56,5 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä (1): Opiskelija osoittaa hyvin suppeaa henkilöstöjohtamisen osaamista. Aihealueen kokonaisuus on edelleen epäselvä. Opiskelija ei osoita vakuuttavaa kykyä soveltaa teoriaa todellisiin tilanteisiin työyhteisössä eikä kommunikoida tehokkaasti. Ryhmätehtävien suunnittelu ja toteutus, mukaan lukien aikataulutus, on ollut vain osittain opiskelijalähtöistä ja vaatinut ryhmän valvontaa monissa perusasioissa. Tehtävien tavoitteet on saavutettu osittain. Ryhmäviestintä suullisessa, kirjallisessa ja digitaalisessa muodossa sisältää selkeitä heikkouksia.

Tyydyttävä (2): Opiskelija osoittaa melko suppeaa henkilöstöjohtamisen teemojen hallintaa, strategista ymmärrystä ja henkilöstösuunnittelun ymmärrystä. Hänellä on rajallista ymmärrystä rekrytoinnin merkityksestä ja prosesseista osana henkilöstösuunnittelua. Opiskelija osaa ohjattuna laatia rekrytointi-ilmoituksen ja käydä rekrytointihaastattelun. Hän osaa tuettuna laatia perehdyttämislomakkeen ja tuntee rajoitetusti henkilöstötutkimuksen ja esimiesarvioinnin perusteita. Opiskelija osoittaa melko suppeaa hr-viestinnän merkityksen ymmärrystä työyhteisössä. Opiskelija tuntee rajoitetusti pakollisia henkilöstösuunnitelmia. Opiskelijalla on suppea ymmärrys henkilöstöjohtamisen tietojärjestelmistä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3): Opiskelija osoittaa hyvää henkilöstöjohtamisen teemojen hallintaa ja ymmärtää sen strategisen merkityksen organisaatiolle. Opiskelija osoittaa hyvää henkilöstösuunnittelun ja rekrytoinnin ymmärrystä. Opiskelija osaa ohjattuna laatia toimivan rekrytointi-ilmoituksen, hyödyntää sitä eri foorumeilla, myös sosiaalisessa mediassa ja käydä rekrytointihaastattelun. Hän osaa laatia perehdyttämislomakkeen ja tuntee henkilöstötutkimuksen ja esimiesarvioinnin perusteita. Opiskelija osoittaa hyvää hr-viestinnän merkityksen ymmärrystä työyhteisössä. Opiskelija tuntee pakollisia henkilöstösuunnitelmia ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelijalla on riittävä ymmärrys henkilöstöjohtamisen tietojärjestelmistä.

Kiitettävä (4): Opiskelija osoittaa kiitettävää henkilöstöjohtamisen teemojen hallintaa ja ymmärtää sen strategisen merkityksen organisaatiolle. Opiskelija osoittaa kiitettävää henkilöstösuunnittelun ja rekrytoinnin ymmärrystä. Opiskelija osaa laatia toimivan rekrytointi-ilmoituksen, hyödyntää sitä eri foorumeilla, myös sosiaalisessa mediassa ja käydä rekrytointihaastattelun. Hän osaa laatia perehdyttämislomakkeen ja tuntee henkilöstötutkimuksen ja esimiesarvioinnin perusteet. Opiskelija osoittaa kiitettävää hr-viestinnän merkityksen ymmärrystä työyhteisössä. Opiskelija tuntee pakolliset henkilöstösuunnitelmat ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelijalla on riittävä ymmärrys henkilöstöjohtamisen tietojärjestelmistä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen (5): Opiskelija osoittaa hyvin kokonaisvaltaista henkilöstöjohtamisen teemojen hallintaa ja ymmärtää sen strategisen merkityksen organisaatiolle. Opiskelija osoittaa erinomaista henkilöstösuunnittelun, rekrytoinnin osaamista. Opiskelija osaa laatia toimivan rekrytointi-ilmoituksen, hyödyntää sitä eri foorumeilla, myös sosiaalisessa mediassa ja käydä rekrytointihaastattelun. Hän osaa laatia perehdyttämislomakkeen ja tuntee henkilöstötutkimuksen ja esimiesarvioinnin perusteet. Opiskelija osoittaa erinomaista hr-viestinnän merkityksen ymmärrystä työyhteisössä. Opiskelija tuntee pakolliset henkilöstösuunnitelmat ja osaa soveltaa niitä käytäntöön. Opiskelijalla on riittävä ymmärrys henkilöstöjohtamisen tietojärjestelmistä.

Esitietovaatimukset

Liiketalouden perusosaaminen

Lisätiedot

Avoin amk 3
Opintojakson arviointimenetelmiä ovat:
Oman osaamisen arviointi ryhmätehtäviin liittyen.
Vertaisarviointi ryhmätehtäviin liittyen.
Opettajan palaute ryhmätehtävien osa-alueen osaamisesta.
Osaamisen arviointi, palaute ja opintojakson arvosana osaamisarvioiden, ryhmätehtävien ja itsenäisen lopputehtävän perusteella.

Siirry alkuun