Siirry suoraan sisältöön

Kehittyvän maatilan tuotantoprosessit (8 op)

Toteutuksen tunnus: LMVY1200-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.08.2020 - 30.08.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
04.09.2020 - 26.03.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
8 op
Lähiosuus
4 op
Virtuaaliosuus
4 op
TKI-osuus
4 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
suomi
Paikat
1 - 20
Koulutus
Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma (AMK)
Opettajat
Juho Pirttiniemi
Jyrki Kataja
Ryhmät
LMS19KM
Maaseutuelinkeinot
LMS18S1
Maaseutuelinkeinot
Opintojakso
LMVY1200
Toteutukselle LMVY1200-3001 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Tavoitteet

Opiskelija osaa vertailla ja etsiä ratkaisuja töiden suorittamiseksi maatalouden eri tuotantomuodoissa sekä osaa arvioida tuotantomuodon vaihtamisen järkevyyttä kehittyvän tilan koneiden, rakennusten ja osaamisen soveltuvuuden pohjalta.

Sisältö

Maatalouden tuotantomuodot, ergonomia, työntutkimus, työmenetelmien kehittäminen.

Oppimateriaalit

Julkiset aineistot
Karhinen, R., 2019. Uusi alku. Maa- ja metsätalousministeriö, Helsinki. 92s.
Rikkonen, P. 2017. Vaihtoehtoisia skenaarioita maataloudesta vuoteen 2030. Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 55/2017. Luonnonvarakeskus. Helsinki. 29 s.
Viljely muuttuvassa ilmastossa - Miten peltoviljely sopeutetaan onnistuneesti,
TEHO Plus-hankkeen raportti 4/2014
Julkaisu on saatavilla internetistä: www.ymparisto.fi/tehoplus


Opiskeluympäristössä erikseen tehtäviin liittyvät materiaalit.

Opetusmenetelmät

Kontaktipäivien ohjelmasta 2/3 osaa muodostuu ryhmien esityksistä sekä niiden vertaisarvioinneista. Työ ryhmissä kontaktijaksojen välillä muodostaa suurimman osan opintojakson työskentelystä (76 %), joten varaudu myös muiden nyt käynissä olevien opintojaksojesi osalta siihen, että LMVY1200 opintojakso (8 op) työllistää sinua työjärjestyksen ulkopuolella merkittävästi. Opintomatka on osa opintojakson suoritusta.

Kontaktipäivien ohjelmasta 1/3 osaa muodostuu seuraavien tehtävien valmisteluista sekä niitä tukevista lyhyistä luennoista.

Osa harjoitustöissä tarvittavasta materiaalista julkaistaan opintojakson työtilassa, mutta suurimman osan tarvittavasta materiaalista löydät kirjastosta tai elektronisena aineistona verkosta.

Ohjeet ja mahdolliset esimerkkipohjat löydät opintojakson sen hetkisen vaiheen välilehdeltä, jonne myös nauhoitetaan tehtävien valmistelua tukevia lyhyitä luentoja ja teasereitä. Tallenteet ja etäyhteyslinkin löydät Tallenteet kansiosta. Harjoitustöiden esityksien nauhoituksista päättää ryhmä itse. Opintojakson kontakteilla on etäosallistumismahdollisuus, mutta ryhmän jäsenistä ainakin yhden pitää olla aina kontaktikerralla BTIllä esittämässä ryhmän tuotosta.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Opintojakso sisältää opintomatka.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksolla ei ole tenttiä, vaan opintojakson arviointi perustuu harjoitustöiden arviointeihin. Harjoitustöistä 5 kpl on ryhmätöitä ja 2 yksilöharjoituksia.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

8 op x 27 h = 216 h
Kontaktiopetus sekä ryhmätöiden esitykset ja vertaisarvipoinnit 52 h
Harjoitustyöt ja verkko-opiskelu 70 h
Opintomatka / Tiedonhankintatehtävät 58 h
Itsenäinen opiskelu 36 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Erinomainen: 5
Opiskelija osaa opointojaksolla esiin tulleet tuotantomuotojen, työn ja kehittämisen käsitteet. Opiskelija tuntee trendien vaikutuksen tuotantomuotoihin. Osaa ergonomisesti hyvän työn, työntutkimuksen perusteet sekä osaa kehittää niiden avulla omaa työskentelyään turvalliseksi, terveelliseksi ja tehokkaaksi. Opiskelija osaa vertailla eri tuotantomuotoja. Opiskelija osaa painottaa tuotantomuotojen vertailussa tilakohtaisen kokonaisuuden kannalta eri kohtia kunkin merkityksen perusteella. Opiskelija kykenee neuvomaan perustellen maatilalla muita työntekijöitä työn turvallisuuden ja tehokkuuden parantamisessa. Tuntee kehittämisen haasteet. Osaa neuvoa tuntemattomien tilojen työntekijöitä työnparantamisessa ottaen huomioon tilan tuotantomuodon. Opiskelija osaa ottaa huomioon opetettujen mallien ja teorioiden yksinkertaistuksen vaikutukset tuotantomuotojen kehittämisessä pääpiirteittäin. Osaa etsiä myös omia, normaalista poikkeavia, teknologisia ratkaisuja eri tuotantomuotoihin.

Kiitettävä: 4
Opiskelija osaa opointojaksolla esiin tulleet tuotantomuotojen, työn ja kehittämisen käsitteet. Opiskelija tuntee trendien vaikutuksen tuotantomuotoihin. Osaa ergonomisesti hyvän työn, työntutkimuksen perusteet sekä osaa kehittää niiden avulla omaa työskentelyään turvalliseksi, terveelliseksi ja tehokkaaksi. Opiskelija osaa vertailla eri tuotantomuotoja. Opiskelija osaa painottaa tuotantomuotojen vertailussa tilakohtaisen kokonaisuuden kannalta eri kohtia kunkin merkityksen perusteella. Opiskelija kykenee neuvomaan perustellen maatilalla muita työntekijöitä työn turvallisuuden ja tehokkuuden parantamisessa. Tuntee kehittämisen haasteet. Osaa neuvoa tuntemattomien tilojen työntekijöitä työnparantamisessa ottaen huomioon tilan tuotantomuodon.

Hyvä: 3
Opiskelija osaa opointojaksolla esiin tulleet tuotantomuotojen, työn ja kehittämisen käsitteet. Opiskelija tuntee trendien vaikutuksen tuotantomuotoihin. Osaa ergonomisesti hyvän työn, työntutkimuksen perusteet sekä osaa kehittää niiden avulla omaa työskentelyään turvalliseksi, terveelliseksi ja tehokkaaksi. Opiskelija osaa vertailla eri tuotantomuotoja. Opiskelija osaa painottaa tuotantomuotojen vertailussa tilakohtaisen kokonaisuuden kannalta eri kohtia kunkin merkityksen perusteella.

Tyydyttävä: 2
Opiskelija osaa opointojaksolla esiin tulleet tuotantomuotojen, työn ja kehittämisen käsitteet. Opiskelija tuntee trendien vaikutuksen tuotantomuotoihin. Osaa ergonomisesti hyvän työn, työntutkimuksen perusteet sekä osaa kehittää niiden avulla omaa työskentelyään turvalliseksi, terveelliseksi ja tehokkaaksi.

Välttävä: 1
Opiskelija osaa opointojaksolla esiin tulleet tuotantomuotojen, työn ja kehittämisen käsitteet.

Esitietovaatimukset

Opiskelija tuntee maataloustuotannon peruskäsitteet.

Lisätiedot

Opintojakson arviointi perustuu harjoitustöihin 7 kpl. Harjoitustyöt tehdään ryhmissä - Oman ajankäytönseuranta sekä Opintomatkan tehtävät / Tutkimustehtävät harjoitustyötä lukuunottamatta. Harjoitustöiden painoarvo on;
* Oman ajankäytönseuranta............................... 10 % (0-10 pistettä)
* Työntutkimusharjoitukset...................................20 % (0-21 pistettä)
* Ergonomiatehtävä.............................................10 % (0-10 pistettä)
* Informaatioergonomiatehtävät.............................10 % (0-10 pistettä)
* Opintomatkan tehtävät / Tutkimustehtävät .........20 % (0-20 pistettä)
* Tuotantomuotojen vertailuharjoitus......................20 % (0-20 pistettä)
* Maatilan visio...................................................10 % (0-9 pistettä)
Jokaisesta yksittäisetä harjoitustyöstä on saatava vähintään 1 piste. Opintojakson läpäisemiseksi harjoitustöistä on kerryttävä vähintään 50 pistettä. Arvosanat määräytyvät suoraan harjoitustöiden pistesumman mukaan; 50-59 pistettä = 1, 60-69 pistettä = 2, 70-79 pistettä = 3, 80-89 pistettä = 4, 90-100 pistettä = 5.

Siirry alkuun