Kestävä ravitsemus (5 op)
Toteutuksen tunnus: MMPR6170-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.12.2021 - 30.04.2022
Ajoitus
23.05.2022 - 31.07.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
- Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettaja
- Kaisa Liinanki
Ryhmät
-
MPT21SMPalveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
-
ZJK22KMKorkeakoulujen välinen yhteistyö, MARATA
-
ZJA22KMAvoin AMK, marata
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Tämän opintojakson jälkeen sinulla on laaja käsitys ravitsemuksesta. Tarkoituksena on synnyttää mielenkiintoa ravitsemuksen opiskelua kohtaan.
Opintojakson osaaminen
Kestävä ruokajärjestelmäosaaminen
Opintojakson osaamistavoite
Hallitset ravitsemuksen vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen. Tiedät suomalaisten kansanterveyteen vaikuttavat oleellisimmat ravitsemuksen tekijät. Osaat analysoida kriittisesti ravitsemusviestintää. Tunnistat peruselintarvikkeiden ravintoainesisällöt ja niiden vaikutuksen ruokavalioon. Osaat perusravintoainelaskennan ja osaat soveltaa laskentaa ravitsemussuosituksiin.
Sisältö
Suomalaisten ravitsemus
Elintarvikkeet ja ravitsemus
Ravitsemuslaatu
Ravitsemusviestintä
Erityisruokavaliot
Vuorovaikutus- ja viestintätaidot
Aika ja paikka
Verkko-opiskelu oppimisympäristössä (Moodle).
23.05.2022 - 31.07.2022
Tunnit 4x1,5h ja 1x4h
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Plates, pyramids, planet – Developments in national healthy and sustainable dietary guidelines: a state of play assessment http://www.fao.org/3/a-i5640e.pdf
Unravelling The Food-Health Nexus http://www.ipes-food.org/images/Reports/Health_FullReport.pdf WHO Report of the Commission on Ending ChildhoodObesity https://tinyurl.com/yb9gdxd5
Ravitsemus- ja ruokasuositukset; https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemus--ja-ruokasuositukset/
Ravitsemustaito; Voutilainen, Fogelholm, Mutanen (2015)
Opetusmenetelmät
luennot
ryhmä- ja parityöskentely
kirja-analyysi lukupiirissä / selvitys työpaikan ravitsemus, kampanjan suunnittelu, toteutus
henkilökohtainen, reflektoiva analyysi
verkkokurssi (erityisruokavaliot)
seminaarit
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojaksolla ei ole varsinaisesti erillistä tenttiä, mutta erityisruokavalio-osaaminen todennetaan verkkotentillä.
Vaihtoehtoiset suoritustavat
Hyväksilukeminen (korvaaminen ja sisällyttäminen)
Muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Opinnollistaminen
Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opintojakso laajuus on 5 op eli 135 tuntia.
luennot ja ohjaus 27h
ryhmätyöskentely 21 h
kirja-analyysi lukupiirissä / selvitys työpaikan ravitsemus, kampanjan suunnittelu, toteutus 33 h
henkilökohtainen, reflektoiva analyysi 54 h
Sisällön jaksotus
Ravinto ja terveys
Ravitsemustiede ja tutkimus
Ilmastonmuutos ja ravitsemus
Kestävä ruokavalio
Kestävät kehitysratkaisut ja innovaatiot
Erityisruokavaliot
Lisätietoja opiskelijoille
Campusonline 10
Avoin amk 5
Opintojakson suoritus (hyväksytty / hylätty) arvioidaan yksilö- ja ryhmätehtävien perusteella.
Ohjaava palaute, kehittävä arviointi
Vertaispalaute, vertaisarviointi
Itsearviointi
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Tunnistat ravitsemuksen yhteyden hyvinvointiin ja terveyteen. Tunnistat elintarvikkeiden ja ravitsemuksellisen laadun merkityksen. Tunnistat yleisimpiä erityisruokavalioita. Ymmärrät ravitsemusviestinnän periaatteet.