Lapsilähtöinen lastensuojelu (5 op)
Toteutuksen tunnus: SOSS2017-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.11.2021 - 09.01.2022
Ajoitus
28.03.2022 - 20.05.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Hyvinvointiyksikkö
Toimipiste
Lutakon kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 35
Koulutus
- Sosionomi (AMK)
Opettaja
- Riikka Rantanen
- Merja Nybacka
Vastuuopettaja
Riikka Rantanen
Ryhmät
-
SOS20SMSosionomi (AMK)
Tavoitteet
Opintojakson jälkeen ymmärrät lastensuojelun tavoitteita, arvoja, periaatteita ja työskentelytapoja. Osaat jäsentää lastensuojelun prosessia lainsäädännön näkökulmasta ja hahmotat lastensuojeluun liittyvän palvelujärjestelmän sekä kirjaamisen. Tämän lisäksi osaat ajatella lapsilähtöisesti ja ammattieettisesti.
Sisältö
Opintojakson sisältöinä ovat ennaltaehkäisevä lastensuojelu, lastensuojelun prosessi, kirjaaminen ja lainsäädäntö. Tämän lisäksi sisältöinä ovat lastensuojelun palvelut ja tukimuodot. Tarkastelun kohteena ovat lastensuojelun arvot, eettisyys ja lapsilähtöisyys.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Lastensuojelulaki 2007/417.
Sosiaalihuoltolaki 1301/2014
Bardy, Marjatta (toim.) (2013). Lastensuojelun ytimissä. Helsinki, THL.
Enroos, Rosi; Heino, Tarja; Pösö, Tarja (2016) Huostaanotto - Lastensuojelun vaativin tehtävä
Räty, Tapio (2015). Lastensuojelulaki - Käytäntö ja soveltaminen, 3. uudistettu painos.
Lastensuojelun käsikirja / THL (verkkomateriaali)
Araneva, Mirjam (2016). Lapsen suojelu, toteuttaminen ja päätöksenteko. Käsikirja lapsen asioista päättävälle. Talentum Pro.
Vierula, Tarja (2017). Lastensuojelun asiakirjat vanhempien näkökulmasta.
Opetusmenetelmät
Webinaarit, itsenäinen työskentely, tutustumiskäynti ja oppimistehtävä.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Itsenäisesti toteutettava tutustumiskäynti.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Itsenäinen työskentely, tutustumiskäynti ja luento-opetus 70 h, oppimistehtävä 65 h. Yhteensä 135 tuntia.
Lisätietoja opiskelijoille
Arviointi perustuu opintojakson oppimistehtävään arviointiin sekä itsearviointiin.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Välttävä 1
Tiedät ennaltaehkäisevän lastensuojelun sekä lastensuojelun palveluita ja tukimuotoja. Lisäksi tiedät lastensuojelun prosessin ja lainsäädännön erilaisissa lastensuojelun asiakastilanteissa. Osaat tarkastella asioita lapsilähtöisesti ja tiedät lastensuojelun arvot ja eettiset periaatteet. Osaat keskustella lastensuojelusta ja tuottaa ammatillista tekstiä osittain JAMK: raportointiohjetta noudattaen.
Tyydyttävä 2
Osaat ennaltaehkäisevän lastensuojelun sekä lastensuojelun palveluita ja tukimuotoja. Lisäksi osaat lastensuojelun prosessin ja lainsäädännön erilaisissa lastensuojelun asiakastilanteissa. Osaat tarkastella asioita lapsilähtöisesti ja tiedät lastensuojelun arvot ja eettiset periaatteet. Osaat keskustella lastensuojelusta ammatillisesti ja tuottaa ammatillista tekstiä osittain JAMK: raportointiohjetta noudattaen.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä 3
Osaat kuvata havainnollisesti ennaltaehkäisevän lastensuojelun sekä lastensuojelun palveluita ja tukimuotoja. Lisäksi osaat soveltaa lastensuojelun prosessia ja lainsäädäntöä asiakastilanteissa. Osaat tarkastella asioita lapsilähtöisesti ja osaat kuvata lastensuojelun arvoja ja eettisiä periaatteita. Osaat keskustella lastensuojelusta ammatillisesti muiden näkökulmia huomioiden ja tuottaa ammatillista tekstiä JAMK: raportointiohjetta noudattaen.
Kiitettävä 4
Osaat kuvata havainnollisesti ennaltaehkäisevän lastensuojelun sekä lastensuojelun palveluita ja tukimuotoja. Lisäksi osaat analysoida lastensuojelun prosessia ja lainsäädäntöä asiakastilanteissa. Osaat ajatella asioita lapsilähtöisesti ja osaa soveltaa lastensuojelun arvoja ja eettisiä periaatteita. Osaat keskustella lastensuojelusta ammatillisesti muiden näkökulmia huomioiden ja tuottaa ammatillista tekstiä JAMK: raportointiohjetta noudattaen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Osaat kuvata havainnollisesti ja jäsentyneesti ennaltaehkäisevän lastensuojelun sekä lastensuojelun palveluita ja tukimuotoja. Lisäksi osaat soveltaa ja analysoida lastensuojelun prosessia ja lainsäädäntöä asiakastilanteissa. Osaat ajatella ja analysoida lapsilähtöisesti ja osaat soveltaa lastensuojelun arvoja sekä eettisiä periaatteita. Osaat keskustella lastensuojelusta ammatillisesti tuottaen uusia näkökulmia ja tuottaa ammatillista ja analyyttistä tekstiä JAMK: raportointiohjetta noudattaen.
Esitietovaatimukset
Olet perehtynyt suomalaiseen sosiaalihuollon palvelujärjestelmään ja perheitä tukeviin palveluihin. Hahmotat yhteiskunnallisten tekijöiden yhteyden ihmisen arkeen.