Siirry suoraan sisältöön

Ohutlevytuotteiden suunnittelu (5 op)

Toteutuksen tunnus: TKSU0200-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.11.2021 - 09.01.2022

Ajoitus

01.01.2022 - 15.05.2022

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Toimipiste

Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 30

Koulutus

  • Konetekniikka (AMK)

Opettaja

  • Janne Sundelin
  • Kalevi Jaaranen

Vastuuopettaja

Kalevi Jaaranen

Ryhmät

  • TKN19SA
    Konetekniikka A

Tavoitteet

Ohutlevyteknologiaa hyödynnetään yleisesti koneenrakennusteollisuuden tuotteissa. Monet ohutlevytuotteiden valmistusteknologiat soveltuvat myös raskaamman konepajatekniikan tuotteisiin. Opit tuntemaan ohutlevyjen valmistusmenetelmät ja ohutlevytuotteissa käytetyt materiaalit. Ymmärrät valmistusteknisten ja taloudellisten näkökohtien tärkeyden ohutlevytuotteiden suunnittelussa. Tunnet ohutlevyrakenteiden mahdollisuudet ja rajoitukset sekä lujuustekniset näkökohdat. Opintojakson suoritettuasi osaat suunnitella yksinkertaisia ohutlevytuotteita.

EA-KW EUR-ACE Tieto ja ymmärrys Tunnet ohutlevytuotteiden valmistusmenetelmät sekä ymmärrät niiden mahdollisuudet ja rajoitukset ohutlevytuotteiden suunnittelussa. Lisäksi tunnet ohutlevytuotteiden materiaalit sekä niiden muovattavuuden ja korroosionkesto-ominaisuudet.

EA-EC EUR-ACE Tekniikan soveltaminen käytäntöön Sinulla on kyky yhdistää teoria ja käytäntö teknisten ongelmien ratkaisemiseksi ohutlevytuotteiden valmistuksessa ja suunnittelussa. Ymmärrät standardoinnin merkityksen ohutlevytuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa.

EA-CT EUR-ACE Viestintä ja tiimityö Opit suullista ja kirjallista viestintää osallistuessasi seminaariesityksiin ja laatiessasi harjoitustyöraportin. Opit tiimityöskentelytaitoja ja osaat huomioida tiimin henkilöt.

Sisältö

Ohutlevyrakenteet. Ohutlevymateriaalit. Ohutlevytuotteiden lujuustekniset näkökohdat. Ohutlevytuotteiden valmistusmenetelmien mukaiset näkökohdat.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Luentomateriaali.
Matilainen, J., Parviainen, M., Havas, T., Hiitelä, E., Hultin, S. Ohutlevytuotteiden suunnittelijan käsikirja.
Valtanen Esko, Tekniikan taulukkokirja, Genesis-Kirjat Oy, 2019
Kujanpää V, Salminen A. & Vihinen J. Lasertyöstö. Teknologiateollisuuden julkaisuja 3/2005.

Opetusmenetelmät

Luennot, tiedonhaku ja soveltavat oppimistehtävät. Ongelmalähtöisen oppimisen kautta opiskelijoilla on oppimistehtäviä ratkottavana. Tehtäviä tehdään ryhmissä. Opintojaksosta kerätään sen puolivälissä vapaamuotoinen anonyymi palaute.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Koe ja kaksi uusintaa tutkintosäännön mukaisesti.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot 58 h, oppimistehtävät 62 h itsenäinen työskentely 15 h. Yhteensä 135 h oppimistyö.

Lisätietoja opiskelijoille

Oppimistehtävissä jatkuva kehittävä palaute.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Kokonaisarviointi muodostuu tentistä 40 %, oppimistehtävistä 20 % ja harjoitustyöstä 40%.
Välttävä (1): Tunnistat perusasiat ja –terminologian, mutta kykenet vain välttävästi soveltamaan niitä yksinkertaisiin ohutlevyrakenteiden suunnittelutehtäviin.
Tyydyttävä (2): Tunnistat perusasiat ja –terminologian, mutta kykenet vain tyydyttävästi soveltamaan niitä ohutlevyrakenteiden suunnittelutehtäviin.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä (3): Hallitset opintojakson keskeiset asiat ja pystyt soveltamaan niitä ohutlevyrakenteiden suunnittelutehtäviin: - osaat suunnitella ja mitoittaa ohutlevyrakenteita - pystyt valitsemaan rakenteisiin tarkoituksenmukaiset materiaalit - osaa kuvata valmistusteknisten ja taloudellisten näkökohtien sekä standardien merkityksen tuotesuunnittelussa.
Kiitettävä (4): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti ohutlevyrakenteiden suunnittelutehtäviin..

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Hallitset opintojakson keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti vaativiin ohutlevyrakenteiden suunnittelutehtäviin.

Esitietovaatimukset

Sinulla on lujuusteknisen perusosaaminen ja pystyt yksinkertaisten rakenteiden staattiseen mitoitukseen käsikirjojen ja taulukkotapausten avulla. Osaat muodostaa tarkasteltavasta rakenteesta mekaniikan mallin ja ratkaista siinä vaikuttavat rasitukset, jännitykset ja muodonmuutokset. Sinulla on materiaalitekniikan perustiedot ja tunnet eri materiaaliryhmät, niiden ominaisuudet sekä yleisimmät käyttökohteet teknisissä sovelluksissa. Osaat tuottaa työ- ja kokoonpanopiirustuksia sekä hallitset 3D-mallintamisen ja työpiirustusten tuottamisen 3-D mallista.