Automaatiotekniikan perusteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: TSAA0520-3007
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.11.2021 - 09.01.2022
Ajoitus
01.01.2022 - 15.05.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Sähkö- ja automaatiotekniikka (AMK)
Opettaja
- Samppa Alanen
Ryhmät
-
TSA21SBSähkö- ja automaatiotekniikka (AMK)
-
ZJA21STPPSAAvoin amk, tekniikka, Sähkö ja automaatiotekniikka, päivä
Tavoitteet
Tutustut automaation peruslaiteratkaisuihin ja opit toteuttamaan yksinkertaisen automaatiokokonaisuuden laitteistomäärittelyn ja ohjelmoinnin osalta. Tällä opintojaksolla saat perusnäkemyksen automaatiotekniikasta. Tämä opintojakso mahdollistaa aiheen syvällisemmän opiskelun toisilla opintojaksoilla.
EUR-ACE TIETO JA YMMÄRRYS
Tunnet automaatiotekniikan peruslaiteratkaisuja (anturit, lähettimet, toimilaitteet, niiden kytkentäperiaatteet) ja ymmärrät niiden toiminnan.
EUR-ACE TEKNIIKAN SOVELTAMINEN KÄYTÄNTÖÖN
Osaat valita sopivia laiteratkaisuja yksinkertaisiin automatisointikohteisiin ja tehdä niihin soveltuvia ohjaus- ja säätösovelluksia ohjelmoitavia logiikoita käyttäen.
Sisältö
Kenttälaitteet (sähköiset ja pneumaattiset)
Ohjelmoitavat logiikat
Valvomot
Hajautetut automaatiojärjestelmät
Ohjelmointityökalut
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
e-kirja Automaatiotekniikan perusteet (Kippo, Tikka), Edita.
Kuphaldt, Tony R. 2019. Lessons In Industrial Instrumentation. Under the terms and conditions of the Creative Commons Attribution 4.0 International Public License -verkkomateriaali. Viitattu 29.04.2021. https://www.ibiblio.org/kuphaldt/socratic/sinst/book/liii.pdf
Opetusmenetelmät
Oppimismenetelmänä käytetään ongelmaperustaista oppimista. Konkreettisesti oppiminen tapahtuu esimerkiksi itsenäisesti suoritettavien oppimistehtävien avulla.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentti 1 (kevät 2022)
Tentti 2 (kevät 2022)
Uusintatentti 1 (kevät 2022)
Uusintatentti 2 (kevät2022)
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokonaiskuormitus yhteensä 135 h oppimistyötä.
Lisätietoja opiskelijoille
Itsearvioinnit tehdään pääosin oppimistehtävien avulla. Arviointipäätös pohjautuu harjoitustehtäviin ja tentissä osoitettuun osaamiseen.
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Välttävä (1): Tunnistat perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden hahmottamisessa. Pystyt toteuttamaan tuettuna yksinkertaisia laiteohjauksia.
Tyydyttävä (2): Tunnet perusasiat ja terminologian, mutta sinulla on puutteita keskeisten asioiden soveltamisessa. Pystyt kuitenkin toteuttamaan tyydyttävästi automaatiopiirien perusohjauksia.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3): Tunnet automaatiotekniikan peruskomponentit ja osaat tehdä kokonaisvaltaisesti perusteltuja valintoja niiden välillä. Ymmärrät hyvin erilaisia automaatiopiirien kytkentöjä. Osaat käyttää ohjelmointiympäristöä niin hyvin, että pystyt tekemään toimivan sovelluksen ja muokkaamaan olemassa olevia laajempiakin ohjelmia hyviä käytänteitä noudattaen.
Osaat käyttää hyvin työkaluja ohjelman monitorointiin ja simulointiin ja pystyt paikantamaan yksinkertaisia vikoja järjestelmästä.
Kiitettävä (4): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä monipuolisesti erilaisten automaatiopiirien käytännön toteutuksessa. Näkemyksesi järjestelmistä on niin vahvaa, että osaat hahmottaa vaihtoehtoisiakin ratkaisuja.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5): Hallitset keskeiset asiat ja osaat soveltaa niitä luovasti järjestelmäkokonaisuuksista aina kenttälaitetasolle asti. Osaat tehdä kriittistä vertailua ratkaisuvaihtoehtojen kesken.
Esitietovaatimukset
Digitaalitekniikan perusasiat (lukujärjestelmät, Boolen algebra) tulee osata.