Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut (10 op)
Toteutuksen tunnus: MMPG2100-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.08.2022 - 25.08.2022
Ajoitus
15.12.2022 - 21.04.2023
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
- Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettaja
- Anne-Maria Raitio
Ryhmät
-
MPT21S1Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
Tavoitteet
Ymmärrät ruokapalveluiden vaikutuksen ja yhteyden ilmastonmuutokseen, biodiversiteettiin ja luonnonvaroihin. Opintojakson kokonaisuus antaa valmiuksia suunnitella, kehittää, johtaa ja toteuttaa ruokapalveluita kestävästi ja vastuullisesti. Tavoitteena on lisätä motivaatiota, ymmärrystä ja osaamista kestävän toimintakulttuurin luomiseksi ruokapalvelualalle.
Tunnistat globaalin ja lokaalin ruokajärjestelmän. Tiedät rahoituksen, hankintalain ja omistuspohjan vaikutukset raaka-aine valintoihin, omavalvontasuunnitelmaan ja toimintaperiaatteisiin.
Tunnistat ruoan ja palvelun kokonaislaatuun vaikuttavat tekijät. Osaat huomioida ruokapalveluiden eri prosesseissa kestävyyden ja vastuullisuuden (mm. hankinnat, omavalvonta, tuotesuunnittelu, ruokatuotanto, asiakaspalvelu, viestintä). Tunnistat ruoantuotannonohjausjärjestelmän toiminnot ja osaat hyödyntää sitä kestävien ratkaisujen totetuttamisessa. Opiskelija pystyt johtamaan ruokapalveluita ympäristöohjelmien ja -järjestelmien kautta kestävästi ja vastuullisesti.
Opintojakson osaamiset:
Kestävä ruokajärjestelmäosaaminen
Kestävä kehitys
Sisältö
Ruoantuotannonohjausjärjestelmä
Vastuullisuussuunnitelma
Omavalvontasuunnitelma
Trendit alalla, kestävyys ja kiertotalous
Vastuullisuusviestintä
Aika ja paikka
Opintojaksolla pidetään kontaktiopetusta Rajakadulla kaksi kertaa viikossa.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Moodleympäristön verkkomateriaali
Opetusmenetelmät
Interaktiiviset luennot, projektiopinnot, caset, luennot, akateemisten opiskelutaitojen harjoittelu.
Sekä yksilö- että ryhmätehtävät, lähdeviitteiden käytön harjoittelu ja reflektointi.
Sekä yksilö- että ryhmäohjaus ja palaute.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Opintojaksovierailijoita
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojaksolla ei ole tenttiä.
Vaihtoehtoiset suoritustavat
Hyväksilukeminen (korvaaminen ja sisällyttäminen)
Muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Opinnollistaminen
Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
10 opintopistettä vastaa 270 h opiskelijan työtä.
Orientaatio 3 h
Kontantit 44 h
Ryhmätyöskentely 108 h
Itsenäinen työskentely 115 h
Sisällön jaksotus
Orientaatio
Käsitteet, viitekehys ja teoria
Kestävä ja vastuullinen liikeidea ja strategia
Kestävät, vastuulliset ja turvalliset prosessit ammattikeittiössä
Trendit, innovaatiot, ympäristöjärjestelmät ja -ohjelmat kestävän toiminnan jalkauttamiseen
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Välttävä 1: Ymmärrät vastuullisen ja kestävän ruokajärjestelmän merkityksen. Ymmärrät vastuullisuusviestinnän vaikutukset. Tunnistat omia valmiuksiasi ja motivaatiotasi vastuullisen ja kestävän toiminnan edistämiseksi. Tunnistat ryhmätyöskentelyn periaatteita. Kirjoitat jäsentymätöntä tekstiä, jossa on toistuvia kieli- ja tyylivirheitä. Noudatat Jamkin raportointiohjeistuksia puutteellisesti.
Tyydyttävä 2: Osaat selittää vastuullisuuden ja kestävyyden merkityksen yrityksen liikeideassa ja strategiassa. Tunnistat ruoan ja palvelun kokonaislaatuun vaikuttavia tekijöitä. Osaat toimia ryhmässä ja yhteistyössä tavoitteellisesti. Noudatat Jamkin raportointiohjeistuksia.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä 3: Osaat hyödyntää vastuullisen ja kestävän ruokapalvelun toimintaperiaatteita. Tiedät hankintojen vaikutuksen raaka-ainevalintoihin ja toimintaperiaatteisiin. Osaat huomioida toiminnassa ruokapalveluiden eri prosessien vastuullisuuden ja kestävyyden. Raportointi on virheetöntä ja sujuvaa.
Kiitettävä 4: Osaat analysoida vastuullisuusviestinnän merkitystä yrityksen ja asiakkaan näkökulmasta. Tunnistat vastuullisuuden ja kestävyyden käsitteiden sekä viestinnän yhteyden. Ymmärrät ruoantuotannonohjausjärjestelmän toiminnan merkityksen. Raportointi on sujuvaa, loogista ja lähdeluetteloon perustuvaa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5: Osaat arvioida vastuullisuuden ja kestävyyden merkitystä ruokapalvelujen toiminnan menestykselle. Ymmärrät trendien ja innovaatioiden ajankohtaisuuden. Osaat analysoida tulevaisuuden ruokapalveluita kriittisesti mm. ympäristöohjelmien ja -järjestelmien kautta ja kehität omaa toimintaasi. Osaat tuottaa raportointiohjeita noudattavan raportin, joka tukeutuu kriittisesti tietoperustaan ja teoriaan myös kansainvälisten lähteiden myötä.
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
0-5
Esitietovaatimukset
Restonomin 1. vuoden opinnot