Siirry suoraan sisältöön

Johdanto kestävään gastronomiaan (5 op)

Toteutuksen tunnus: MP00BO07-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.08.2022 - 25.08.2022
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
03.10.2022 - 21.12.2022
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettajat
Anne-Maria Raitio
Francesca Allievi
Ryhmät
MPT22S1
Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
ZJAMPT22S1
Avoin AMK, marata, AMK-polut, palveluliiketoiminta, päivätoteutus
Opintojakso
MP00BO07
Toteutukselle MP00BO07-3002 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

0-5

Sisällön jaksotus

Interaktiiviset luennot, joissa esityksiä, keskusteluja ja ryhmätyöskentelyä. Ryhmätyöskentelyn koutsaus. Yksilö- ja ryhmäoppimistehtävät annetaan opintojakson alussa ja etenevät ajallisesti rinnakkain opintojakson aikana.

Tavoitteet

Opintojaksolla tutustut kestävän gastronomian keskeisiin käsitteisiin ja viitekehykseen. Tutustut gastronomian laajaan käsitteeseen ja ymmärrät ruokakulttuurin ja ruokakulttuuri-identiteetin merkityksen gastronomiassa. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan ruokajärjestelmällä ja ruuan arvoketjulla sekä kestävyydellä niissä. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteilla ja kestävyyden ulottuvuuksilla ruokajärjestelmän yhteydessä. Kurssilla tutustut systeemiajatteluun ja harjoittelet sitä, jotta voit jatkossa soveltaa sitä kestävän gastronomian opinnoissasi.

Sisältö

Opintojakso esittelee sinulle kestävän gastronomian viitekehyksen ja sen keskeiset käsitteet. Ymmärrät gastronomian sen laajassa merkityksessä ja ruokakulttuurin sekä ruokakulttuuri-identiteetin sen sisältöinä. Muina keskeisinä sisältöinä: ruokajärjestelmä ja ruuan arvoketju, kestävyyden sosiokulttuurinen, ekologinen ja taloudellinen ulottuvuus, YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ruuan näkökulmasta, kestävyydessä keskeinen systeemiajattelu.

Aika ja paikka

Luennot sisältäen esityksiä, keskusteluja ja ryhmätyötä. Lisäksi ryhmäohjausta sekä yksilöohjausta.

Oppimateriaalit

kirjallisuus
Suomeksi
UN Sustainable Development Goals Knowledge platform. Viitattu 15.2.2021. https://sustainabledevelopment.un.org/

Kestävän kehityksen tavoitteet - YK:n alueellinen tiedotuskeskus. Viitattu 15.2.2021. https://unric.org/fi/kestavan-kehityksen-tavoitteet/

Ruoka2030 - Ruokapoliittinen selonteko. 2017. Viitattu 15.2.2021 https://mmm.fi/documents/1410837/1923148/Ruokapoliittinen+selonteko+Ruoka2030/d576b315-41fe-4e9d-9d02-8462c5ae5895/Ruokapoliittinen+selonteko+Ruoka2030.pdf

Allievi, F., Antonelli, M., Dembska, K. and Principato, L. 2019. Understanding the Global Food System. 3-24. & Piselli, D., Loni, S. S., Colyard, K. and Nordquist, S. 2019. The Role of Youth in Achieving the SDGs: Supporting Youth-Led Solutions for Sustainable Food Systems. 229-245. Teoksessa Valentini, R., Sievenpiper, J.L., Antonelli, M. and Dembska, K. (Toim.). 2019. Cham: Springer.

Opetusmenetelmät

Interaktiiviset luennot, projektiopinnot, caset, luennot, akateemisten opiskelutaitojen harjoittelu.
Sekä yksilö- että ryhmätehtävät, lähdeviitteiden käytön harjoittelu ja reflektointi.
Sekä yksilö- että ryhmäohjaus ja palaute.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ei tenttejä, sekä yksilö- että ryhmätehtävät

Kansainvälisyys

Teemoja tarkastellaan sekä globaalissa että kansallisessa viitekehyksessä.
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet globaalit.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (sisällyttäminen tai korvaaminen)
Muulla tavoin hankittu osaaminen
Opinnollistaminen

Lisätietoja: https://opinto-oppaat.jamk.fi/fi/opinto-opas-amk/opiskelu/osaamisen-tunnistaminen-ja-tunnustaminen/

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Luennot 21t
Ryhmätyöskentely, koutsaus 40t
Ryhmätehtävät 20t
Yksilötyöskentely, oppimistehtävät ja reflektointi 54t

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Välttävä 1
Tunnistat kestävän gastronomian viitekehyksen. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla ja ruokajärjestelmällä. Tunnistat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden dimensiot.

Tyydyttävä 2
Tunnistat kestävän gastronomian viitekehyksen ja sen keskeiset käsitteet. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla ja sekä kestävällä ruokajärjestelmällä/ruuan arvoketjulla . Tunnistat ruokajärjestelmään liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä 3
Ymmärrät kestävän gastronomian viitekehyksen ja sen keskeiset käsitteet. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla ja sekä kestävällä ruokajärjestelmällä suhteessa kestävään ruuan arvoketjuuun. Tunnistat ja ymmärrät ruokajärjestelmään liittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet. Olet tietoinen systeemiajattelun roolista kestävyydessä

Kiitettävä 4
Ymmärrät ja pystyt analysoimaan kestävän gastronomian viitekehystä ja sen keskeisiä käsitteitä. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla sen laajassa merkityksessä sekä kestävällä ruokajärjestelmällä suhteessa kestävään ruuan arvoketjuuun. Tunnistat ruokajärjestelmään liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet ja osaat soveltaa niitä toiminnassasi. Tunnistat systeemiajattelun merkityksen kestävässä kehityksessä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5
Ymmärrät ja analysoit kestävän gastronomian viitekehystä ja sen keskeisiä käsitteitä. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla sen laajassa merkityksessä sekä kestävällä ruokajärjestelmällä suhteessa kestävään ruuan arvoketjuun. Ymmärrät ruokajärjestelmään liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet ja osaat soveltaa niitä toiminnassasi. Ymmärrät systeemiajattelun merkityksen ja keskeisen roolin kestävässä kehityksessä.

Lisätiedot

Evaluation scale 0-5. Evaluation based on the set learning goals. Feedback from the teachers. Regular reflection and self-assessment. Peer assessment.

Siirry alkuun