Skip to main content

Tuotantoeläinten terveys ja jalostus (5 op)

Toteutuksen tunnus: LMSV0400-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

03.08.2022 - 26.08.2022

Ajoitus

29.08.2022 - 31.12.2022

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Toimipiste

Biotalousinstituutti

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 35

Koulutus

  • Maaseutuelinkeinot (AMK)

Opettaja

  • Mirja Riipinen

Ryhmät

  • LMS20S1
    Maaseutuelinkeinot
  • LMS21KM
    Maaseutuelinkeinot

Objectives

Opintojakson tarkoitus
Opintojakso käytyäsi osaat arvioida tärkeimpien tuotantoeläinten terveyteen keskeisesti vaikuttavia tekijöitä.Tunnet yleisimmät tuotantoeläinten sairaudet ja tiedät sairauksien ennaltaehkäisyn. Tunnet tuotantoeläinten terveydenhuollon periaatteet. Tunnet eri tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja jalostuksen menetelmät sekä ymmärrät eläinaineksen merkityksen tuotannolle.

Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen

Opintojakson osaamistavoite
Osaat jalostaa tuotantoeläimiä vastuullisesti ja kannattavasti. Tiedät eläinterveydenhuollon merkityksen tuotannolle ja elintarviketurvallisuudelle.

Content

Eläinten pitoa koskeva lainsäädäntö
Nuoren eläimen kehitys
Terveen eläimen tunnusmerkit
Taudinaiheuttajat ja vastustuskyky
Sairaudet ja niiden ennaltaehkäisy
Terveydenhuolto-ohjelmat
Tuotantoeläinten jalostustoiminta Suomessa
Tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja menetelmät
Perinnöllisyyden perusteet ja paritusmenetelmät
Jalostuksen vaikutukset eläinainekseen ja tuotantoon

Learning materials and recommended literature

Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Bourdon, R. M. 2000. Understanding Animal Breeding. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
Falconer, D. S. & Mackay, T. F. C. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4. painos. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
Ruokaviraston sivusto. www.ruokavirasto.fi
Eläinterveys ry-sivusto, www.ett.fi

Teaching methods

Itsenäinen verkko-opiskelu

Alternative completion methods

Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä.

Student workload

Itsenäistä työskentelyä ja harjoitustehtäviä 135 h

Evaluation scale

0-5

Evaluation criteria, satisfactory (1-2)

Välttävä 1
Opiskelija tietää, että ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on tärkeää tuotannon kannalta. Hän tietää suomalaiset terveydenhuoltojärjestelmät.
Opiskelija tietää jalostuksen olemassaolosta eläinaineksen kehittämisessä.

Tyydyttävä 2
Opiskelija huomioi ennaltaehkäisevän terveydenhuollon vaikutukset tilatasolla ja hän tietää terveydenhuoltojärjestelmien tiedonkeräyksen merkityksen.
Opiskelija tietää jalostuksen toimintaympäristön ja keskeiset organisaatiot.

Evaluation criteria, good (3-4)

Hyvä 3
Opiskelija kykenee soveltamaan tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ohjeita osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja.

Kiitettävä 4
Opiskelija kykenee monipuolisesti soveltamaan tilatasolla tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ohjeita osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja tilatasolla.

Evaluation criteria, excellent (5)

Erinomainen 5
Opiskelija kykenee monipuolisesti soveltamaan ja suunnittelemaan tilatasolla tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon toimenpiteitä ja osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja ja jalostussuunnitelmaa tilatasolla. Opiskelija ymmärtää tuotantoeläinten jalostussuunnitelman tarkoituksen.

Prerequisites

Tuotantoeläinten hoidon ja elintoimintojen tuntemus.
Tuotantoeläinten tuotantokierto ja eläimistä saatavat tuotteet ja palvelut.
Keskeinen lainsäädäntö ja organisaatiot Suomessa.