Tuotantoeläinten terveys ja jalostus (5 op)
Toteutuksen tunnus: LMSV0400-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
03.08.2022 - 26.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 31.12.2022
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
Verkko-opetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 35
Koulutus
- Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettaja
- Mirja Riipinen
Ryhmät
-
LMS20S1Maaseutuelinkeinot
-
LMS21KMMaaseutuelinkeinot
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Opintojakso käytyäsi osaat arvioida tärkeimpien tuotantoeläinten terveyteen keskeisesti vaikuttavia tekijöitä.Tunnet yleisimmät tuotantoeläinten sairaudet ja tiedät sairauksien ennaltaehkäisyn. Tunnet tuotantoeläinten terveydenhuollon periaatteet. Tunnet eri tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja jalostuksen menetelmät sekä ymmärrät eläinaineksen merkityksen tuotannolle.
Opintojakson osaamiset
Maatalousosaaminen
Opintojakson osaamistavoite
Osaat jalostaa tuotantoeläimiä vastuullisesti ja kannattavasti. Tiedät eläinterveydenhuollon merkityksen tuotannolle ja elintarviketurvallisuudelle.
Sisältö
Eläinten pitoa koskeva lainsäädäntö
Nuoren eläimen kehitys
Terveen eläimen tunnusmerkit
Taudinaiheuttajat ja vastustuskyky
Sairaudet ja niiden ennaltaehkäisy
Terveydenhuolto-ohjelmat
Tuotantoeläinten jalostustoiminta Suomessa
Tuotantoeläinten jalostustavoitteet ja menetelmät
Perinnöllisyyden perusteet ja paritusmenetelmät
Jalostuksen vaikutukset eläinainekseen ja tuotantoon
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Huhtamäki, T., (toim.) 2012. Vasikasta huippulypsylehmäksi . ProAgria Keskusten Liitto.
Juga, J., Maijala, K., Mäki-Tanila, A., Mäntysaari, E., Ojala, M. ja Syväjärvi, J. 1999. Kotieläinjalostus. Jyväskylä: Suomen kotieläinjalostusosuuskunta.
Bourdon, R. M. 2000. Understanding Animal Breeding. Prentice-Hall, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
Falconer, D. S. & Mackay, T. F. C. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4. painos. Pearson Education Limited, Harlow, Essex, England.
Ruokaviraston sivusto. www.ruokavirasto.fi
Eläinterveys ry-sivusto, www.ett.fi
Opetusmenetelmät
Itsenäinen verkko-opiskelu
Vaihtoehtoiset suoritustavat
Opintojakson tai osan siitä voi suorittaa aikaisemman osaamisen perusteella tai opinnollistamalla työelämässä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Itsenäistä työskentelyä ja harjoitustehtäviä 135 h
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Välttävä 1
Opiskelija tietää, että ennaltaehkäisevä terveydenhuolto on tärkeää tuotannon kannalta. Hän tietää suomalaiset terveydenhuoltojärjestelmät.
Opiskelija tietää jalostuksen olemassaolosta eläinaineksen kehittämisessä.
Tyydyttävä 2
Opiskelija huomioi ennaltaehkäisevän terveydenhuollon vaikutukset tilatasolla ja hän tietää terveydenhuoltojärjestelmien tiedonkeräyksen merkityksen.
Opiskelija tietää jalostuksen toimintaympäristön ja keskeiset organisaatiot.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä 3
Opiskelija kykenee soveltamaan tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ohjeita osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja.
Kiitettävä 4
Opiskelija kykenee monipuolisesti soveltamaan tilatasolla tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon ohjeita osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja tilatasolla.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen 5
Opiskelija kykenee monipuolisesti soveltamaan ja suunnittelemaan tilatasolla tuotantoeläinten ennaltaehkäisevän terveydenhuollon toimenpiteitä ja osaa käyttää terveydenhuoltojärjestelmiä.
Opiskelija osaa hyödyntää tuotantoeläinten jalostuksesta saatavia raportteja ja jalostussuunnitelmaa tilatasolla. Opiskelija ymmärtää tuotantoeläinten jalostussuunnitelman tarkoituksen.
Esitietovaatimukset
Tuotantoeläinten hoidon ja elintoimintojen tuntemus.
Tuotantoeläinten tuotantokierto ja eläimistä saatavat tuotteet ja palvelut.
Keskeinen lainsäädäntö ja organisaatiot Suomessa.