Metsänhoidon menetelmät (6 op)
Toteutuksen tunnus: LMSB4600-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.11.2022 - 05.01.2023
Ajoitus
27.01.2023 - 05.05.2023
Opintopistemäärä
6 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
67 % Lähiopetus, 33 % Verkko-opetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Biotalousinstituutti
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
- Maaseutuelinkeinot (AMK)
Opettaja
- Arto Riihinen
Ryhmät
-
LMS22KMAgrologi (AMK), maaseutuelinkeinot, monimuotototeutus
Tavoitteet
Opintojakson tarkoitus
Suoritettuasi tämän opintojakson osaat valita metsän kehitysvaiheeseen sopivat metsänhoitotoimenpiteet
Opintojakson osaamiset
-metsätalousosaaminen
Opintojakson osaamistavoite
Tunnet metsän kasvatuksen biologiset ja taloudelliset perusteet, osaat valita tasaikäisen metsän kehitysvaiheisiin sopivat metsänhoitotoimenpiteet ja tunnet niihin liittyvät metsänhoitosuositukset ja normit. Tunnet eri-ikäismetsätalouden perusteet. Osaat torjua metsätuhoja.
Sisältö
-metsikön kasvatuksen perusteet
-taimikon ja nuoren metsän hoito
-kasvatushakkuut
-suometsien hoito
-metsälannoitus
-metsätuhojen torjunta
-eri-ikäisrakenteinen metsänkasvatus
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Äijälä, O., Koistinen, A., Sved, J., Vanhatalo, K. & Väisänen, P. (toim.) 2019. Metsänhoidon suositukset. Tapion julkaisuja (https://tapio.fi/wp-content/uploads/2020/09/Metsanhoidon_suositukset_Tapio_2019.pdf sekä nettisivustona: https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi); Verkkomateriaali Moodlessa.
Opetusmenetelmät
Luennot, pakolliset maastoretkeilyt, pakolliset harjoitustyöt, verkko-opinnot
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson tenttiajankohta ja sen kaksi uusintamahdollisuutta kerrotaan opintojakson aloitustunnilla.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Luennot ja retkeilyt 28 h, virtuaaliopiskelu 50 h, harjoitustyöt 40 h, itsenäinen työskentely 44 h. Yhteensä 162 h opiskelijan työtä.
Sisällön jaksotus
Pakolliset läsnäolot:
-21.4. klo 08:15-11:45 varaus maastoretkelle
-4.5. klo 08:15-11:45 maastotunnit: taimikonhoidon mittaukset ja suunnittelu
-5.5. klo 08:15-15:45 maastotunnit: harvennushakkuun maastotehtävä
Lähitunnit luokasta zoomataan. Maastotunteja ei voi seurata zoomissa. Maastotunneilta poissa oleva joutuu etsimään itse tarvittavat maastokohteet ja raportoimaan kohteiden mittaukset ja metsänhoitosuunnitelmat.
Lisätietoja opiskelijoille
Avoin AMK 5
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Välttävä (1):
Tunnet metsän kasvatuksen biologiset ja taloudelliset perusteet ja osaat valita tasaikäisen metsän kehitysvaiheiseen sopivia metsänhoitotoimenpiteitä. Tunnet toimenpiteisiin liittyvien metsänhoitosuositusten, metsäsertifioinnin ja lainsäädännön pääpiirteet. Tunnet taimikonhoitoon ja kasvatushakkuuseen liittyvät maastomittaukset ja harvennusmallit ja suometsien erityispiirteet. Tunnet eri-ikäisrakenteisen metsän pääpiirteet. Tiedät tärkeimmät metsätuhot ja niiden torjuntakeinoja. Harjoitustyöt on hyväksytty, mutta ne sisältävät puutteita.
Tyydyttävä (2):
Tunnet metsän kasvatuksen biologiset ja taloudelliset perusteet ja osaat ne huomioiden valita tasaikäisen metsän kehitysvaiheisiin sopivia metsänhoitotoimenpiteitä. Osaat määritellä toimenpiteisiin liittyvät metsänhoitosuositukset, metsäsertifiointikriteerit ja lainsäädännön. Osaat tehdä taimikonhoitoon ja kasvatushakkuuseen liittyviä maastomittauksia ja tulkita harvennusmalleja ja tunnet suometsien erityispiirteet. Osaat valita eri-ikäisrakenteiseen metsään sopivan käsittelytavan. Tunnistat tärkeimmät metsätuhot ja hallitset niiden oikea-aikaisen torjunnan. Harjoitustyöt on palautettu tehtävänannon mukaisina.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3):
Osaat soveltaa metsän kasvatuksen biologisia ja taloudellisia perusteita ja osaat ne huomioiden suunnitella tasaikäisen metsän kehitysvaiheisiin sopivia metsänhoitotoimenpiteitä. Osaat monipuolisesti perustella toimenpiteet niihin liittyviä metsänhoito-ohjeita, metsäsertifiointia ja lainsäädäntöä soveltaen kangasmetsissä ja turvemailla. Osaat tehdä taimikonhoitoon ja kasvatushakkuuseen liittyviä maastomittauksia ja rahoitushakemuksia ja soveltaa harvennusmalleja. Osaat arvioida eri-ikäisrakenteiseen metsään sopivia käsittelytapoja. Tunnistat tärkeimmät metsätuhot ja huomioit niiden torjunnan metsää hoitaessasi. Harjoitustyöt on hyväksytty ja laadittu tehtävänannon mukaisesti ja oppimateriaalia soveltaen.
Kiitettävä (4):
Sovellat monipuolisesti metsän kasvatuksen biologisia ja taloudellisia perusteita. Pystyt toimenpiteiden valintaan soveltaen monipuolisesti niihin liittyviä metsänhoito-ohjeita, metsäsertifiointia ja lainsäädäntöä kangasmetsissä ja turvemailla. Osaat tehdä taimikonhoitoon ja kasvatushakkuuseen liittyvät maastomittaukset, sovellat harvennusmallia ja pystyt tekemään rahoitushakemuksia sekä osaat analysoida kustannuslaskemia. Osaat arvioida eri-ikäisrakenteisen metsänkäsittelyn taloudellisia ja ekologisia vaikutuksia. Tunnistat tärkeimmät metsätuhot, huomioit niiden torjunnan ja tiedät tuhojen ennalta ehkäisykeinot. Harjoitustyöt on hyväksytty ja laadittu tehtävänannon mukaisesti ja monipuolisia lähteitä käyttäen.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5):
Sovellat monipuolisesti ja kattavasti metsän kasvatuksen biologisia ja taloudellisia perusteita. Pystyt vaihtoehtoisten toimenpiteiden valintaan soveltaen monipuolisesti niihin liittyviä metsänhoito-ohjeita, metsäsertifiointia ja lainsäädäntöä kangasmetsissä ja turvemailla. Osaat tehdä taimikonhoitoon ja kasvatushakkuuseen liittyvät maastomittaukset ja laskelmat ja pystyt tekemään rahoitushakemukset ja kustannuslaskelmat. Osaat valita tasaikäisen metsän kehitysvaiheisiin sopivia metsänhoitotoimenpiteitä ja osaat arvioida toimien vaikutusta metsän kehitykseen ja metsäluontoon. Osaat arvioida eri-ikäisrakenteisen metsänkäsittelyn taloudellisia ja ekologisia reunaehtoja kestävyyden näkökulmista. Tunnistat tärkeimmät metsätuhot, tiedät niiden torjuntatavat ja osaat ennakoida tuhoriskejä. Harjoitustyöt on laadittu tehtävänannon mukaisesti, virheettömästi ja monipuolisia lähteitä käyttäen.
Esitietovaatimukset
Tunnet metsien kasvupaikkaluokituksen ja metsän uudistamismenetelmät.