Käyttäjäkeskeinen suunnittelu (5 op)
Toteutuksen tunnus: TKSK0100-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.08.2022 - 25.08.2022
Ajoitus
29.08.2022 - 31.12.2022
Opintopistemäärä
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Teknologiayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
- Englanti
- Suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
- Konetekniikka (AMK)
Opettaja
- Matti Siistonen
Vastuuopettaja
Matti Siistonen
Ryhmät
-
TKN19SAKonetekniikka A
-
TKN22VKKonetekniikka (AMK), vaihto-opiskelu/Exchange studies
Tavoitteet
Opiskelija tuntee ja hallitsee käyttäjäkeskeisen tuotekehitys- ja tuotesuunnitteluprosessin vaiheet asiakastarpeesta tuotedokumenteiksi.
Opiskelija osaa soveltaa opintojen aikana hankittua koulutusta käytännön ongelmien ratkaisuihin.
EA-ER EUR-ACE Tekniikan soveltaminen: Opiskelijat osaavat käyttää tarkoituksenmukaisia menetelmiä käyttäjäkeskeisen tuotekehitysprosessin toteutukseen.
TKNSU Suunnitteluosaaminen: Opiskelijat hallitsevat käyttäjäkeskeisen tuotekehitysprojektien liittyvää teknistä dokumentointia. He osaavat huomioida tuotteen koko elinkaaren tuotekehitystoiminnassa. Opiskelijat ymmärtävät ryhmätyön merkityksen käyttäjäkeskeisessä tuotekehitystoiminnassa.
YHTYR Yrittäjyysosaaminen: Opiskelijat osaavat etsiä käyttäjäkeskeisenssä tuotekehitystoiminnassa asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja.
YHTVI Viestintäosaaminen: Opiskelijat osaavat käyttäjäkeskeiseen tuotekehitystoimintaan liittyen viestiä hyvin suullisesti ja kirjallisesti äidinkielellään sekä osaavat hyödyntää tuotekehitysprojektien hallintaan liittyvää tietotekniikkaa. Opiskelijat kykenevät toimimaan tuotekehitysverkostoissa.
Sisältö
Käyttäjäkeskeinen suunnittelu. Tuotekehitys- ja tuotesuunnittelutoiminta. Tuotesuunnitteluprosessi ja sen vaiheet.
Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus
Verkko-oppimisympäristössä julkaistava sähköinen materiaali.
Opetusmenetelmät
Luennot
Itseopiskelu
Ryhmätyöskentely
Harjoitustyö
Seminaarit
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Projektit
Vaihtoehtoiset suoritustavat
Hyväksilukemisen menettelytavat kuvataan tutkintosäännössä ja opinto-oppaassa. Opintojakson opettaja antaa lisätietoa mahdollisista opintojakson erityiskäytänteistä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yksi opintopiste (1 op) tarkoittaa keskimäärin 27 tunnin työtä.
Luennot 12 h
Harjoitustyö ohjatusti 98 h
Seminaarit 5h
Yhteensä 135 h
Arviointiasteikko
0-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Erinomainen (5): Opiskelija hallitsee opintojakson keskeiset asiat ja osaa soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti vaativiin käyttäjäkeskeisiin tuotekehitystehtäviin.
Kiitettävä (4): Opiskelija hallitsee keskeiset asiat ja osaa soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti käyttäjäkeskeisiin tuotekehitystehtäviin.
Hyvä (3): Opiskelija hallitsee keskeiset asiat ja osaa soveltaa niitä käyttäjäkeskeisiin tuotekehitystehtäviin:
- osaa selittää käyttäjäkeskeisen tuotekehitys- ja innovaatioprosessin merkityksen yrityksen muiden prosessien joukossa
- tuntee erilaisia käyttäjäkeskeisiä tuotekehitysprosesseja sekä osaa kuvata niiden etenemisen tuoteideasta markkinoilla olevaksi tuotteeksi
- tuntee projektin hallinnan perustyökaluja ja osaa käyttää niitä opiskeluprojektien toteutuksessa
- osaa käyttää luovia työmenetelmiä innovoinnissa ja käytännön ongelmien ratkaisussa
Tyydyttävä (2): Opiskelija tuntee perusasiat ja -terminologian, mutta hän kykenee vain tyydyttävästi soveltamaan niitä käyttäjäkeskeisiin tuotekehitystehtäviin.
Välttävä (1): Opiskelija tuntee perusasiat ja -terminologian, mutta hän kykenee vain välttävästi soveltamaan niitä yksinkertaisiin käyttäjäkeskeisiin tuotekehitystehtäviin
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3): Opiskelija hallitsee keskeiset asiat ja osaa soveltaa niitä käyttäjäkeskeisiin tuotekehitystehtäviin: - osaa selittää käyttäjäkeskeisen tuotekehitys- ja innovaatioprosessin merkityksen yrityksen muiden prosessien joukossa - tuntee erilaisia käyttäjäkeskeisiä tuotekehitysprosesseja sekä osaa kuvata niiden etenemisen tuoteideasta markkinoilla olevaksi tuotteeksi - tuntee projektin hallinnan perustyökaluja ja osaa käyttää niitä opiskeluprojektien toteutuksessa - osaa käyttää luovia työmenetelmiä innovoinnissa ja käytännön ongelmien ratkaisussa
Kiitettävä (4): Opiskelija hallitsee keskeiset asiat ja osaa soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti käyttäjäkeskeisiin tuotekehitystehtäviin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Erinomainen (5): Opiskelija hallitsee opintojakson keskeiset asiat ja osaa soveltaa niitä kriittisesti ja innovatiivisesti vaativiin käyttäjäkeskeisiin tuotekehitystehtäviin.
Esitietovaatimukset
Perustiedot tuotekehitysprosesseista.