Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut (10 op)
Toteutuksen tunnus: MMPG2100-3007
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
20.11.2023 - 04.01.2024
Ajoitus
01.01.2024 - 19.05.2024
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Liiketoimintayksikkö
Toimipiste
Pääkampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
- Palveluliiketoiminta (AMK)
Opettaja
- Anne-Maria Raitio
Ryhmät
-
MPT22S1Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
- 08.01.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 11.01.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 18.01.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 22.01.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 29.01.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 01.02.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 05.02.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 08.02.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 12.02.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 15.02.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 04.03.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 07.03.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 11.03.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 18.03.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 21.03.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 25.03.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 28.03.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 04.04.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 08.04.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
- 11.04.2024 13:00 - 15:00, Tulevaisuuden kestävät ruokapalvelut MMPG2100-3007
Objectives
Ymmärrät ruokapalveluiden vaikutuksen ja yhteyden ilmastonmuutokseen, biodiversiteettiin ja luonnonvaroihin. Opintojakson kokonaisuus antaa valmiuksia suunnitella, kehittää, johtaa ja toteuttaa ruokapalveluita kestävästi ja vastuullisesti. Tavoitteena on lisätä motivaatiota, ymmärrystä ja osaamista kestävän toimintakulttuurin luomiseksi ruokapalvelualalle.
Tunnistat globaalin ja lokaalin ruokajärjestelmän. Tiedät rahoituksen, hankintalain ja omistuspohjan vaikutukset raaka-aine valintoihin, omavalvontasuunnitelmaan ja toimintaperiaatteisiin.
Tunnistat ruoan ja palvelun kokonaislaatuun vaikuttavat tekijät. Osaat huomioida ruokapalveluiden eri prosesseissa kestävyyden ja vastuullisuuden (mm. hankinnat, omavalvonta, tuotesuunnittelu, ruokatuotanto, asiakaspalvelu, viestintä). Tunnistat ruoantuotannonohjausjärjestelmän toiminnot ja osaat hyödyntää sitä kestävien ratkaisujen totetuttamisessa. Opiskelija pystyt johtamaan ruokapalveluita ympäristöohjelmien ja -järjestelmien kautta kestävästi ja vastuullisesti.
Opintojakson osaamiset:
Kestävä ruokajärjestelmäosaaminen
Kestävä kehitys
Content
Ruoantuotannonohjausjärjestelmä
Vastuullisuussuunnitelma
Omavalvontasuunnitelma
Trendit alalla, kestävyys ja kiertotalous
Vastuullisuusviestintä
Time and location
Kontaktiopetus Rajakadulla kaksi kertaa viikossa.
Learning materials and recommended literature
Moodleympäristön verkkomateriaali
Teaching methods
Interaktiiviset kontaktit.
Sekä yksilö- että ryhmätehtävät, lähdeviitteiden käytön harjoittelu ja reflektointi.
Sekä yksilö- että ryhmäohjaus ja palaute.
Practical training and working life connections
Opintojaksolla on mukana työelämän vierailioita.
Exam dates and retake possibilities
Opintojaksolla ei ole tenttiä.
Alternative completion methods
Hyväksilukeminen (korvaaminen ja sisällyttäminen)
Muulla tavoin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
Opinnollistaminen
Tarkemmat ohjeet löytyvät tutkintosäännöstä ja opinto-oppaasta.
Student workload
10 opintopistettä vastaa 270 h opiskelijan työtä.
Kontantit 44 h
Ryhmätyöskentely 108 h
Itsenäinen työskentely 118 h
Content scheduling
Käsitteet, viitekehys ja teoria
Kestävä ja vastuullinen liikeidea ja strategia
Kestävät, vastuulliset ja turvalliset prosessit ammattikeittiössä
Trendit, innovaatiot, ympäristöjärjestelmät ja -ohjelmat kestävän toiminnan jalkauttamiseen
Further information for students
Opintojaksolla on 80 % läsnäolovelvollisuus.
Evaluation scale
0-5
Evaluation criteria, satisfactory (1-2)
Välttävä 1: Ymmärrät vastuullisen ja kestävän ruokajärjestelmän merkityksen. Ymmärrät vastuullisuusviestinnän vaikutukset. Tunnistat omia valmiuksiasi ja motivaatiotasi vastuullisen ja kestävän toiminnan edistämiseksi. Tunnistat ryhmätyöskentelyn periaatteita. Kirjoitat jäsentymätöntä tekstiä, jossa on toistuvia kieli- ja tyylivirheitä. Noudatat Jamkin raportointiohjeistuksia puutteellisesti.
Tyydyttävä 2: Osaat selittää vastuullisuuden ja kestävyyden merkityksen yrityksen liikeideassa ja strategiassa. Tunnistat ruoan ja palvelun kokonaislaatuun vaikuttavia tekijöitä. Osaat toimia ryhmässä ja yhteistyössä tavoitteellisesti. Noudatat Jamkin raportointiohjeistuksia.
Evaluation criteria, good (3-4)
Hyvä 3: Osaat hyödyntää vastuullisen ja kestävän ruokapalvelun toimintaperiaatteita. Tiedät hankintojen vaikutuksen raaka-ainevalintoihin ja toimintaperiaatteisiin. Osaat huomioida toiminnassa ruokapalveluiden eri prosessien vastuullisuuden ja kestävyyden. Raportointi on virheetöntä ja sujuvaa.
Kiitettävä 4: Osaat analysoida vastuullisuusviestinnän merkitystä yrityksen ja asiakkaan näkökulmasta. Tunnistat vastuullisuuden ja kestävyyden käsitteiden sekä viestinnän yhteyden. Ymmärrät ruoantuotannonohjausjärjestelmän toiminnan merkityksen. Raportointi on sujuvaa, loogista ja lähdeluetteloon perustuvaa.
Evaluation criteria, excellent (5)
Erinomainen 5: Osaat arvioida vastuullisuuden ja kestävyyden merkitystä ruokapalvelujen toiminnan menestykselle. Ymmärrät trendien ja innovaatioiden ajankohtaisuuden. Osaat analysoida tulevaisuuden ruokapalveluita kriittisesti mm. ympäristöohjelmien ja -järjestelmien kautta ja kehität omaa toimintaasi. Osaat tuottaa raportointiohjeita noudattavan raportin, joka tukeutuu kriittisesti tietoperustaan ja teoriaan myös kansainvälisten lähteiden myötä.
Evaluation criteria, pass/failed
0-5
Prerequisites
Restonomin 1. vuoden opinnot