Skip to main content

Nutrition in Finland (5 cr)

Code: MM00BY26-3003

General information


Enrollment
20.11.2023 - 04.01.2024
Registration for the implementation has ended.
Timing
05.02.2024 - 14.04.2024
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
Mode of delivery
Face-to-face
Unit
School of Business
Campus
Main Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 40
Degree programmes
Bachelor's Degree Programme in Service Business
Teachers
Anne-Maria Raitio
Karoliina Väisänen
Groups
MPT23S1
Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
ZJA24KM
Avoin amk, marata
Course
MM00BY26

Realization has 8 reservations. Total duration of reservations is 16 h 30 min.

Time Topic Location
Mon 04.03.2024 time 09:45 - 12:15
(2 h 30 min)
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003
R35BP06 IT-tila
R35FK14 Oppimistila (aik)
Wed 06.03.2024 time 13:00 - 14:00
(1 h 0 min)
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003
R35FK14 Oppimistila (aik)
Mon 11.03.2024 time 09:45 - 12:15
(2 h 30 min)
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003
R35BP06 IT-tila
Mon 18.03.2024 time 09:45 - 12:15
(2 h 30 min)
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003
R35FK14 Oppimistila (aik)
Mon 25.03.2024 time 09:45 - 12:15
(2 h 30 min)
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003
R35BP06 IT-tila
Wed 03.04.2024 time 13:00 - 14:00
(1 h 0 min)
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003
R35FK14 Oppimistila (aik)
Mon 08.04.2024 time 09:45 - 12:15
(2 h 30 min)
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003
R35FK14 Oppimistila (aik)
Wed 10.04.2024 time 13:00 - 15:00
(2 h 0 min)
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003
R35F406 Oppimistila UTI/TEKN
Changes to reservations may be possible.

Evaluation scale

Pass/Fail

Content scheduling

Finnish nutrition
Food and nutrition
Nutrition quality
Nutrition information
Special diets
Communication skills

Objective

Tämän opintojakson jälkeen sinulla on laaja käsitys ravitsemuksesta. Tarkoituksena on synnyttää mielenkiintoa ravitsemuksen opiskelua kohtaan.

Hallitset ravitsemuksen vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen sekä osaat viestiä ravitsemuksesta asiakaslähtöisesti. Tunnistat suomalaisten kansanterveyteen vaikuttavat oleellisimmat ravitsemuksen tekijät sekä haasteet. Osaat analysoida kriittisesti ravitsemusviestintää ja mediaa. Tunnistat peruselintarvikkeiden ravintoainesisällöt ja niiden vaikutuksen ruokavalioon. Osaat perusravintoainelaskennan ja osaat soveltaa laskentaa ravitsemussuosituksiin.

Osaamiset:
Kestävä ruokajärjestelmäosaaminen
Palveluliiketoimintaosaaminen
Oppimaan oppiminen

Content

Suomalaisten ravitsemus
Elintarvikkeet ja ravitsemus
Ravitsemuslaatu
Ravitsemusviestintä
Erityisruokavaliot
Vuorovaikutus- ja viestintätaidot

Location and time

Lesson in Rajakadulla.

Materials

Nutrition and food recommendations: https://www.ruokavirasto.fi/en/themes/healthy-diet/nutrition-and-food-recommendations/

Ravitsemustaito; Voutilainen, Fogelholm, Mutanen (2015)

Teaching methods

Lectures
Group conversations
Individual work

Exam schedules

The course includes an exam

Completion alternatives

Acceptance (replacement and inclusion)
Identifying and recognizing skills acquired in other ways
Studying
More detailed instructions can be found in the degree regulations and study guide.

Student workload

The scope of the course is 5 cr or 135 hours.

Lectures 25 hours
Assigment work-shops 5 hours
Special nutrition test 20 h
Book analysis and group conversation 40 h
Individual work 45 hours
The course requires 80 % attentance.

Assessment criteria, approved/failed

Tunnistat ravitsemuksen yhteyden hyvinvointiin ja terveyteen. Tunnistat elintarvikkeiden ja ravitsemuksellisen laadun merkityksen. Tunnistat yleisimpiä erityisruokavalioita. Ymmärrät ravitsemusviestinnän periaatteet.

Further information

The completion of the course (passed / failed) is assessed on the basis of individual assignments and group conversations.
Peer feedback, peer review
Self-assessment

Go back to top of page