Nutrition in Finland (5 cr)
Code: MM00BY26-3003
General information
- Enrollment
-
20.11.2023 - 04.01.2024
Registration for the implementation has ended.
- Timing
-
05.02.2024 - 14.04.2024
Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 5 cr
- Local portion
- 5 cr
- Mode of delivery
- Face-to-face
- Unit
- School of Business
- Campus
- Main Campus
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 0 - 40
- Degree programmes
- Bachelor's Degree Programme in Service Business
- Teachers
- Anne-Maria Raitio
- Karoliina Väisänen
- Groups
-
MPT23S1Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
-
ZJA24KMAvoin amk, marata
- Course
- MM00BY26
Realization has 8 reservations. Total duration of reservations is 16 h 30 min.
Time | Topic | Location |
---|---|---|
Mon 04.03.2024 time 09:45 - 12:15 (2 h 30 min) |
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003 |
R35BP06
IT-tila
R35FK14 Oppimistila (aik) |
Wed 06.03.2024 time 13:00 - 14:00 (1 h 0 min) |
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003 |
R35FK14
Oppimistila (aik)
|
Mon 11.03.2024 time 09:45 - 12:15 (2 h 30 min) |
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003 |
R35BP06
IT-tila
|
Mon 18.03.2024 time 09:45 - 12:15 (2 h 30 min) |
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003 |
R35FK14
Oppimistila (aik)
|
Mon 25.03.2024 time 09:45 - 12:15 (2 h 30 min) |
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003 |
R35BP06
IT-tila
|
Wed 03.04.2024 time 13:00 - 14:00 (1 h 0 min) |
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003 |
R35FK14
Oppimistila (aik)
|
Mon 08.04.2024 time 09:45 - 12:15 (2 h 30 min) |
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003 |
R35FK14
Oppimistila (aik)
|
Wed 10.04.2024 time 13:00 - 15:00 (2 h 0 min) |
Suomalaisten ravitsemus MM00BY26-3003 |
R35F406
Oppimistila UTI/TEKN
|
Evaluation scale
Pass/Fail
Content scheduling
Finnish nutrition
Food and nutrition
Nutrition quality
Nutrition information
Special diets
Communication skills
Objective
Tämän opintojakson jälkeen sinulla on laaja käsitys ravitsemuksesta. Tarkoituksena on synnyttää mielenkiintoa ravitsemuksen opiskelua kohtaan.
Hallitset ravitsemuksen vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen sekä osaat viestiä ravitsemuksesta asiakaslähtöisesti. Tunnistat suomalaisten kansanterveyteen vaikuttavat oleellisimmat ravitsemuksen tekijät sekä haasteet. Osaat analysoida kriittisesti ravitsemusviestintää ja mediaa. Tunnistat peruselintarvikkeiden ravintoainesisällöt ja niiden vaikutuksen ruokavalioon. Osaat perusravintoainelaskennan ja osaat soveltaa laskentaa ravitsemussuosituksiin.
Osaamiset:
Kestävä ruokajärjestelmäosaaminen
Palveluliiketoimintaosaaminen
Oppimaan oppiminen
Content
Suomalaisten ravitsemus
Elintarvikkeet ja ravitsemus
Ravitsemuslaatu
Ravitsemusviestintä
Erityisruokavaliot
Vuorovaikutus- ja viestintätaidot
Location and time
Lesson in Rajakadulla.
Materials
Nutrition and food recommendations: https://www.ruokavirasto.fi/en/themes/healthy-diet/nutrition-and-food-recommendations/
Ravitsemustaito; Voutilainen, Fogelholm, Mutanen (2015)
Teaching methods
Lectures
Group conversations
Individual work
Exam schedules
The course includes an exam
Completion alternatives
Acceptance (replacement and inclusion)
Identifying and recognizing skills acquired in other ways
Studying
More detailed instructions can be found in the degree regulations and study guide.
Student workload
The scope of the course is 5 cr or 135 hours.
Lectures 25 hours
Assigment work-shops 5 hours
Special nutrition test 20 h
Book analysis and group conversation 40 h
Individual work 45 hours
The course requires 80 % attentance.
Assessment criteria, approved/failed
Tunnistat ravitsemuksen yhteyden hyvinvointiin ja terveyteen. Tunnistat elintarvikkeiden ja ravitsemuksellisen laadun merkityksen. Tunnistat yleisimpiä erityisruokavalioita. Ymmärrät ravitsemusviestinnän periaatteet.
Further information
The completion of the course (passed / failed) is assessed on the basis of individual assignments and group conversations.
Peer feedback, peer review
Self-assessment