Siirry suoraan sisältöön

Fys4 Sähkömagnetismi (3 op)

Toteutuksen tunnus: TZ00BB66-3014

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 19.08.2024

Ajoitus

21.10.2024 - 18.12.2024

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

3 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Teknologiayksikkö

Toimipiste

Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sähkö- ja automaatiotekniikka (AMK)

Opettaja

  • Tuomas Huopana

Ryhmät

  • TSA24KM
    Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka,monimuototeutus
  • ZJATSA24KM
    Avoin amk, Sähkö- ja automaatiotekniikka, Monimuoto

Tavoitteet

Opintojakson tarkoitus

Opit kurssilla sähkömagnetismin perusteita, joita tarvitaan erilaisten sähköisten ilmiöiden kuten sähkömoottorin ja sähkögeneraattorin ymmärtämiseen. Lisäksi opit kurssilla loogista ajattelua sekä ongelmanratkaisua.

Opintojakson osaamiset

EA-KW: Saat sähkömagnetismin perusvalmiudet tekniikan alalle.
EA-MC: Osaat soveltaa fysiikan ratkaisumalleja ja säilymislakeja kurssin aihealueiden ulkopuolella.

Opintojakson osaamistavoite

Osaat tunnistaa sähkömagnetismin ilmiöitä ja ratkaista yksinkertaisia sähkömagnetismiin liittyviä ongelmia.

Sisältö

Kurssilla käydään läpi seuraavat aiheet:

Aineen rakenne, Coulombin voima, sähkökenttä, sähköinen potentiaalienergia ja jännite, sähkönjohtavuus, johteet, eristeet ja puolijohteet, magneettikenttä ja magneettiset voimat, sähkömoottori, magneettiset materiaalit, induktio ja Lenzin laki sekä sähkögeneraattori.

Aika ja paikka

Kurssi järjestetään 21.10.2024 - 18.12.2024.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Kurssimateriaali on saatavissa opettajan kautta kurssin alussa.

Kurssin lähdekirjallisuus on seuraava:
1.) Young, Hugh D.; Freedman, Roger A. University Physics with Modern Physics. International edition.
2.) Knight, Randal D. Physics for Scientists and Engineers. Pearson International edition.

Kaikki versiot sopivat tälle kurssille.

Opetusmenetelmät

Kurssilla tutustutaan teoriaan luentomateriaalin avulla, jonka jälkeen tehdään itsenäisesti kustakin aiheesta harjoitustehtäviä. Kurssi on mahdollista opiskella etänä.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Kurssin sisältö pyritään kytkemään työelämässä esiintyviin ongelmiin.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssin koepäivät ja harjoitustehtävien palautusten määräajat ilmoitetaan ensimmäisellä kurssiviikolla. Uusintakokeeseen voi osallistua kaksi kertaa lukukauden aikana.

Vaihtoehtoiset suoritustavat

Hyväksilukemisen menettelytavat kuvataan tutkintosäännössä ja opinto-oppaassa. Opintojakson opettaja antaa lisätietoa mahdollisista opintojakson erityiskäytänteistä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksi opintopiste vastaa 27 tunnin työmäärää. Yhteensä kurssi vaatii 81 tuntia työtä.

Lisätietoja opiskelijoille

Arvioinnissa otetaan huomioon kokeen pisteet. Kurssin alussa opettaja antaa tehtäviä lisäpisteiden keräämiseksi. Hyväksymiseen vaaditaan vähintään 50 % enimmäispisteistä. Arvioinnista annetaan tarkempia tietoja kurssin ensimmäisellä viikolla.

Jos olet estynyt osallistumasta kurssille ensimmäisen kurssiviikon aikana, kurssille osallistumisesta tulee ilmoittaa kurssin opettajalle.

Arviointiasteikko

0-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Välttävä 1  

Osaat tunnistaa opintojakson aihealueiden mukaisia ilmiöitä ja niiden kuvailuun käytettäviä malleja. Pystyt ratkaisemaan yksinkertaisia opintojakson aihealueisiin liittyviä ongelmia. Osaat lukea tietoa erilaisista taulukoista ja kuvaajista. Tekemäsi laskut sisältävät joitakin virheitä.

Tyydyttävä 2

Osaat tunnistaa opintojakson aihealueiden mukaisia ilmiöitä ja niiden kuvailuun käytettäviä malleja. Pystyt ratkaisemaan perustehtäviä mallin avulla. Osaat lukea tietoa erilaisista taulukoista ja kuvaajista. Tekemäsi laskut sisältävät joitakin virheitä.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Hyvä 3

Ymmärrät opintojakson aihealueiden mukaisia ilmiöitä ja niiden kuvailuun käytettäviä malleja. Pystyt ratkaisemaan perustehtäviä. Osaat lukea tietoa taulukoista ja kuvaajista sekä tuottaa itse erilaisia taulukoita ja kuvaajia. Tekemäsi laskut sisältävät joitakin virheitä.

Kiitettävä 4  

Ymmärrät opintojakson aihealueiden mukaisia ilmiöitä ja niiden kuvailuun käytettäviä malleja. Pystyt ratkaisemaan haastavia tehtäviä. Osaat lukea tietoa taulukoista ja kuvaajista sekä tuottaa itse erilaisia taulukoita ja kuvaajia. Osaat arvioida käyttämiesi mallien oletuksia ja soveltuvuutta tarkasteltaviin tilanteisiin. Tekemäsi laskut ovat pääosin oikein.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Erinomainen 5   

Ymmärrät opintojakson aihealueiden mukaisia ilmiöitä ja niiden kuvailuun käytettäviä malleja. Pystyt ratkaisemaan haastavia tehtäviä. Osaat lukea tietoa taulukoista ja kuvaajista sekä tuottaa itse erilaisia taulukoita ja kuvaajia. Osaat arvioida käyttämiesi mallien oletuksia ja soveltuvuutta tarkasteltaviin tilanteisiin. Osaat soveltaa oppimaasi uusissa tilanteissa. Tekemäsi laskut ovat täysin oikein tai sisältävät muutamia huolimattomuusvirheitä.

Esitietovaatimukset

Kurssin suorittaminen edellyttää mekaniikan perusteiden, alkeisfunktioiden, trigonometrian ja yhtälönratkaisun hallintaa.