Skip to main content

Johdanto kestävään gastronomiaan (5 op)

Toteutuksen tunnus: MP00BO07-3008

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.08.2024 - 22.08.2024

Ajoitus

30.09.2024 - 31.12.2024

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Verkko-opetus

Yksikkö

Liiketoimintayksikkö

Toimipiste

Pääkampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 45

Koulutus

  • Palveluliiketoiminta (AMK)

Opettaja

  • Francesca Allievi
  • Karoliina Väisänen

Ryhmät

  • MPT24KM
    Palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelma (AMK)
  • ZJAMPT24KM
    Avoin AMK, marata, AMK-polut, palveluliiketoiminta, monimuotototeutus
  • 05.11.2024 17:00 - 19:00, Johdanto kestävään gastronomiaan MP00BO07-3008
  • 10.12.2024 17:00 - 19:00, Johdanto kestävään gastronomiaan MP00BO07-3008

Objectives

Opintojaksolla tutustut kestävän gastronomian keskeisiin käsitteisiin ja viitekehykseen. Tutustut gastronomian laajaan käsitteeseen ja ymmärrät ruokakulttuurin ja ruokakulttuuri-identiteetin merkityksen gastronomiassa. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan ruokajärjestelmällä ja ruuan arvoketjulla sekä kestävyydellä niissä. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteilla ja kestävyyden ulottuvuuksilla ruokajärjestelmän yhteydessä. Kurssilla tutustut systeemiajatteluun ja harjoittelet sitä, jotta voit jatkossa soveltaa sitä kestävän gastronomian opinnoissasi.

Content

Opintojakso esittelee sinulle kestävän gastronomian viitekehyksen ja sen keskeiset käsitteet. Ymmärrät gastronomian sen laajassa merkityksessä ja ruokakulttuurin sekä ruokakulttuuri-identiteetin sen sisältöinä. Muina keskeisinä sisältöinä: ruokajärjestelmä ja ruuan arvoketju, kestävyyden sosiokulttuurinen, ekologinen ja taloudellinen ulottuvuus, YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ruuan näkökulmasta, kestävyydessä keskeinen systeemiajattelu.

Time and location

Verkkokurssi 30.9.2024-31.12.2024. Verkkowebinaarit sisältäen esityksiä, keskusteluja ja ryhmätyötä. Lisäksi ryhmäohjausta sekä yksilöohjausta.

Learning materials and recommended literature

UN Sustainable Development Goals Knowledge platform. Viitattu 22.4.2024. https://sdgs.un.org/

Kestävän kehityksen tavoitteet - YK:n alueellinen tiedotuskeskus. Viitattu 22.4.2024. https://unric.org/fi/kestavan-kehityksen-tavoitteet/

Nordic food systems for improved health and sustainability - Baseline assessment to inform transformation. 2019. Stockholm Resilience Center. Viitattu 22.4.2024. https://pure.iiasa.ac.at/id/eprint/16122/1/SRC_Report%20Nordic%20Food%20Systems.pdf

Ruoka2030 - Ruokapoliittinen selonteko. 2017. Viitattu 22.4.2024. https://mmm.fi/documents/1410837/1923148/Ruokapoliittinen+selonteko+Ruoka2030/d576b315-41fe-4e9d-9d02-8462c5ae5895/Ruokapoliittinen+selonteko+Ruoka2030.pdf

Allievi, F., Antonelli, M., Dembska, K. and Principato, L. 2019. Understanding the Global Food System. 3-24. & Piselli, D., Loni, S. S., Colyard, K. and Nordquist, S. 2019. The Role of Youth in Achieving the SDGs: Supporting Youth-Led Solutions for Sustainable Food Systems. 229-245. Teoksessa Valentini, R., Sievenpiper, J.L., Antonelli, M. and Dembska, K. (Toim.). 2019. Cham: Springer.

Teaching methods

Verkkokurssi. Interaktiiviset webinaarit, projektiopinnot, caset, luennot, akateemisten opiskelutaitojen harjoittelu.
Sekä yksilö- että ryhmätehtävät, akateemisen raportoinnin harjoittelu ja reflektointi.
Sekä yksilö- että ryhmäohjaus ja palaute. Vertaispalaute.

Practical training and working life connections

Opintojaksoon liittyvä kehttämisprojekti (YK:n kestävän kehityksen tavoitteet) yritykselle (esim. opiskelijan omaan työpaikkaan).

Exam dates and retake possibilities

Ei tenttejä, sekä yksilö- että ryhmätehtävät

International connections

Teemoja tarkastellaan sekä globaalissa että kansallisessa viitekehyksessä.
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet globaalit.

Alternative completion methods

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (sisällyttäminen tai korvaaminen)
Muulla tavoin hankittu osaaminen
Opinnollistaminen

Lisätietoja: https://www.jamk.fi/fi/opiskelijalle/tutkinto-opiskelija/hyvaksilukeminen

Student workload

Interaktiiviset webinarit 10t
Interaktiivinen verkkotyöskentely (keskustelut, vertaispalaute) 15t
Ryhmätyöskentely 40t
Ryhmätyöhön liittyvä valmennus 5t
Yksilötyöskentely ja oppimistehtävät 50t
Raportointiosaaminen 5t
Reflektointi 10t

Yhteensä 135t

Content scheduling

Interaktiiviset verkkowebinaarit, joissa esityksiä, keskusteluja ja ryhmätyöskentelyä. Ryhmätyöskentelyn koutsaus. Yksilö- ja ryhmäoppimistehtävät annetaan opintojakson alussa ja etenevät ajallisesti rinnakkain opintojakson aikana.

Further information for students

Avoin amk 5 (sis. max-määrään)
Arviointiasteikko 0-5. Arviointi perustuu oppimistavoitteiden saavuttamiseen. Opintojakson opettajan palaute sekä vertaispalaute. Oppimisen reflektointi sekä itsearviointi.

Evaluation scale

0-5

Evaluation criteria, satisfactory (1-2)

Välttävä 1
Tunnistat kestävän gastronomian viitekehyksen. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla ja ruokajärjestelmällä. Tunnistat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden dimensiot.

Tyydyttävä 2
Tunnistat kestävän gastronomian viitekehyksen ja sen keskeiset käsitteet. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla ja sekä kestävällä ruokajärjestelmällä/ruuan arvoketjulla . Tunnistat ruokajärjestelmään liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet.

Evaluation criteria, good (3-4)

Hyvä 3
Ymmärrät kestävän gastronomian viitekehyksen ja sen keskeiset käsitteet. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla ja sekä kestävällä ruokajärjestelmällä suhteessa kestävään ruuan arvoketjuuun. Tunnistat ja ymmärrät ruokajärjestelmään liittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet. Olet tietoinen systeemiajattelun roolista kestävyydessä

Kiitettävä 4
Ymmärrät ja pystyt analysoimaan kestävän gastronomian viitekehystä ja sen keskeisiä käsitteitä. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla sen laajassa merkityksessä sekä kestävällä ruokajärjestelmällä suhteessa kestävään ruuan arvoketjuuun. Tunnistat ruokajärjestelmään liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet ja osaat soveltaa niitä toiminnassasi. Tunnistat systeemiajattelun merkityksen kestävässä kehityksessä.

Evaluation criteria, excellent (5)

Erinomainen 5
Ymmärrät ja analysoit kestävän gastronomian viitekehystä ja sen keskeisiä käsitteitä. Ymmärrät, mitä tarkoitetaan gastronomialla sen laajassa merkityksessä sekä kestävällä ruokajärjestelmällä suhteessa kestävään ruuan arvoketjuun. Ymmärrät ruokajärjestelmään liittyen YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja kestävyyden ulottuvuudet ja osaat soveltaa niitä toiminnassasi. Ymmärrät systeemiajattelun merkityksen ja keskeisen roolin kestävässä kehityksessä.

Lisätiedot

Opintojakso luo pohjan kestävän gastronomian osaamisalueen opinnoille. Se on tarjolla myös sekä CampusOnline että Avoin AMK -opiskelijoille.